ΚΟΣΜΟΣ

Λίγες ώρες μετά τη μεγάλη διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη

Ισπανία: Ποινική έρευνα εναντίον 700 δημάρχων στην Καταλονία διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας διέταξε ποινική έρευνα εναντίον περισσότερων από 700 δημάρχων της Καταλανίας, για συνεργασία σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

Η κίνηση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στη Βαρκελώνη για να υποστηρίξουν το εν λόγω δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, που προγραμματίζεται για την 1η Οκτωβρίου, και το οποίο κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη.

Το δημοψήφισμα καταγγέλθηκε επίσης από το ισπανικό δικαστικό σώμα, το οποίο έκρινε ότι αποτελεί παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.

Η έρευνα διατάχθηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Την Τρίτη, 712 δήμοι, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Καταλανική Ένωση Δήμων.

Ο βασιλιάς Φελίπε 6ος, εγγυήθηκε αυτή την Τετάρτη, ότι το Σύνταγμα «θα υπερισχύσει απέναντι σε οποιαδήποτε αποτυχία συνύπαρξης στη δημοκρατία» και ότι «τα δικαιώματα που ανήκουν σε όλους τους Ισπανούς θα διατηρηθούν, εναντίον εκείνων που βρίσκονται εκτός της συνταγματικής νομιμότητας και του νόμου». Αυτή είναι η πρώτη δημόσια παρέμβασή του από τότε που το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τους νόμους που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που ανακοινώθηκε από την Generalitat για την 1η Οκτωβρίου.

Ο αρχηγός του κράτους ξεκίνησε έτσι την ομιλία με την οποία έκλεισε την τελετή παράδοσης των Εθνικών Βραβείων για τον Πολιτισμό 2016. Η «δημοκρατική συνύπαρξη» που επιτεύχθηκε στην Ισπανία «μετά από πολλές θυσίες» και εξαιτίας «της γενναιοδωρίας όλων», σύμφωνα με στον μονάρχη, είναι δυνατή μόνο «εάν οι νόμοι που το ρυθμίζουν και οργανώνουν συμμετέχουν και εκπληρώνονται από τους πολίτες και τους θεσμούς, εάν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών προστατεύονται και γίνονται σεβαστά από τις δημόσιες αρχές», προειδοποίησε.

Η αστυνομία διατάχθηκε την Τρίτη για να κατασχέσει τις εκλογικές εκλογές, μαζί με εκλογές ή οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο απαγορευμένο δημοψήφισμα, ανέφερε η AFP.

Είπαν επίσης ότι πρέπει να αναλάβουν δράση κατά των αρχών, των δημοσίων υπαλλήλων ή των ιδιωτών "για να αποφευχθεί η διάπραξη αδικημάτων", ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δήλωση της Τρίτης.

Παρά την πίεση από τη Μαδρίτη, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουιτζεμόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι «δεν είναι η επιλογή το δημοψήφισμα να μην προχωρήσει, μένουν 20 ημέρες και έχουμε ξεπεράσει πολλά εμπόδια».

Πολλοί που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα, υποστηρίζουν ότι η πλήρης αυτοκυριαρχία στην Καταλονία θα ωφελήσει την περιοχή, ειδικά στο μέτρο του υψηλού ποσοστού ανεργίας και των μέτρων λιτότητας που ακολούθησαν την οικονομική κρίση της Ισπανίας, δήλωσε ο Τζόναθαν Σάφι, πρόεδρος της Εκστρατείας Ανεξαρτησίας Ριζοσπαστικής (RIC).

"Η βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση του 2008. Είναι τα μέτρα λιτότητας που είδαμε να λαμβάνουν χώρα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους. αναζητούν πολύ περισσότερα από την άποψη του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι ζωές τους " , ανέφερε.

Η Καταλονία έχει από καιρό αναζητήσει την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Ισπανία. Ένα προηγούμενο δημοψήφισμα το 2014, το οποίο επίσης κρίθηκε παράνομο από τη Μαδρίτη, είδε το 80 τοις εκατό των ψηφοφόρων να καταθέτουν ψήφους για απόσχιση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.