ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το νέο ποινικό κώδικα

Κοντονής: Μείωση ποινών και επέκταση του νόμου Παρασκευόπουλου

kontonis

Νέες ποινικές μειώσεις προανήγγειλε ο κ. Σταύρος Κοντονής στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

«Με το νέο ποινικό κώδικα έρχεται ένας εξορθολογισμός των ποινών και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα επωφεληθούν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός  Δικαιοσύνης.

Ο Σταύρος Κοντονής επέμεινε, παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, στην παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου.

«Όσο ανθρωπινότερες είναι οι συνθήκες κράτησης τόσο περιορίζεται το ποσοστό επανεμπλεκομένων σε αξιόποινες πράξεις» υποστήριξε ο κ. Κοντονής για να προσθέσει «Πρώτο ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και εργαλείο για να το εξασφαλίσουμε είναι ο αριθμός των κρατουμένων που συνδυάζεται και με το επίπεδο των ποινών. Το πλαίσιο ποινών που έχουμε αυτή την ώρα και επιβάλλονται από τους δικαστές είναι ιδιαίτερα υψηλό λαμβάνοντας υπόψη τι ισχύει διεθνώς. Γι αυτό και ήρθε ο νομοθέτης και είπε για κάποιους ότι αν έχετε εκτίσει ένα ποσοστό ποινής θα αφεθείτε ελεύθεροι καθώς γι αυτούς υπήρχαν υψηλές ποινές εξ αρχής».

«Παραλάβαμε έναν αριθμό κρατουμένων που άγγιζε τις 12.000. Οι φυλακές ήταν κολαστήρια» δήλωσε και υπενθύμισε ότι και η ΝΔ είχε πρόθεση να αποσυμφορήσει τις φυλακές αλλά δεν το έπραξε λόγω ιδεοληψίας και λαικισμού.

Κατηγορηματικά αντίθετος με την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου εμφανίζεται εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Μάκης Βορίδης. «Βαριά επικίνδυνο» χαρακτήρισε το νόμο Παρασκευόπουλου και συνέχισε «Δυστυχώς για χρόνια η πολιτεία αντί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της συμφόρησης έδινε την απαράδεκτη απάντηση «δεν μπορώ να σε κρατήσω θα εκτίσεις μικρότερη ποινή».

Το νομοθέτημά του επιχείρησε να υπερασπιστεί ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος λέγοντας πως σύμφωνα με έρευνα «όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος κράτησης τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εγκληματήσει ο κατάδικος ξανά. Στα ποσοστά υποτροπής επιδρούν πολύ οι συνθήκες κράτησης και οι συνθήκες επανένταξης. Αρα αναβάθμιση των συνθηκών διότι η συμφόρηση στις φυλακές οδηγεί σε βαρβαρισμό των φυλακισμένων»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.