ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμία διαπραγμάτευση», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές

Μαξίμου: Σκληρή γραμμή για την Eldorado

maksimou

Σε… ανοιχτό πόλεμο έχει μετατραπεί το «βαρομετρικό χαμηλό» που εδώ και καιρό υπήρχε στις σχέσεις της κυβέρνησης με την εταιρεία Eldorado Gold, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ενόχλησή του για την πρωτοβουλία της εταιρείας να απειλήσει με «πάγωμα» της εξόρυξης πριν καν περάσουν 24 ώρες από την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ήδη από χθες, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη καταλογίζουν στην εν λόγω εταιρεία «εκβιασμό» και «επιθετική πολιτική κίνηση», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ανοιχτά χθες βράδυ στη Βουλή ότι η Eldorado βρίσκεται πιθανότατα σε συνεννόηση με την ΝΔ. Ταυτοχρόνως, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει πρωτοβουλία εκ μέρους του πρωθυπουργού, καθώς θεωρούν την κίνηση της Eldorado «προσχεδιασμένη» και «ενταγμένη σε συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο», όπως τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Εξάλλου, το πρωί και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κίνηση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας με έμφαση πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στην πελατειακή λογική. Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί ήδη από χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, από την ίδια τηλεοπτική συχνότητα, δεν είχε απαντήσει θετικά στο ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία.

Μόνο διαιτησία

Αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη από χθες, ο κ. Σταθάκης είχε καταγγείλει την εταιρεία πως «δεν λειτουργεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», υπεραμυνόμενος την στάση της κυβέρνησης. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως πλέον οι δύο πλευρές θα τα βρουν σε 15 ημέρες στην διαιτησία, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τότε μετά την προσφυγή εκεί εκ μέρους της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι η διαιτησία ως τρόπος επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο μερών (Δημοσίου-Eldorado) προβλέπει η ίδια η σύμβαση. Όσο για το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει την «απειλή» της η εταιρεία στις 22 Σεπτεμβρίου, «παγώνοντας» την επένδυσή της και απολύοντας τους εργαζόμενους; Στην κυβέρνηση θεωρούν κάτι τέτοιο απίθανο, για δυο λόγους: αφενός, επειδή η Eldorado έχει ήδη δώσει πάρα πολλά χρήματα και τη συμφέρει να περιμένει για μία… φιλικότερη κυβέρνηση, αν δεν καταφέρει να δρομολογήσει όλα τα στάδια της εξόρυξης με την παρούσα. Αφετέρου, διότι η ίδια η εταιρεία έχει στην Χαλκιδική και άλλες –πολλές, λένε οι πληροφορίες- δραστηριότητες που δεν συνδέονται με τις άδειες που ζητεί, αλλά της διασφαλίζουν μεγάλα έσοδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.