ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την ανάρτηση σχεδίου νόμου στο διαδίκτυο

Νοσηλευτές: Είμαστε θύματα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης

Θύματα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας γίνονται δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές της χώρας και ο επίσημος επαγγελματικός-επιστημονικός σύλλογος τους.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), οι ιθύνοντες της Αριστοτέλους με νομοσχέδιο που συνέταξαν για την ΕΝΕ -τον επίσημο σύλλογο των νοσηλευτών που συστάθηκε το 2014- ουσιαστικά έχουν αποφασίσει την υποβάθμιση των σπουδών των μελών της ΕΝΕ (ΤΕ και ΠΕ) και την εξίσωση των νοσηλευτών ΤΕ και ΠΕ με τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές. Επιπλέον, στον νέο ενιαίο κλάδο νοσηλευτών και στο επιμελητήριό τους προβλέπεται ότι θα ενταχθούν οι μαίες, στις οποίες επιτρέπει να γίνονται προϊστάμενες στα νοσηλευτικά τμήματα και στις διευθύνσεις Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων.

Οι ανατροπές στον κλάδο των νοσηλευτών, όπως αναφέρει η ΕΝΕ, προϋποθέτουν ωστόσο την…άλωση της Ένωσης: «Για να περάσουν τα παραπάνω, το επαγγελματικό μας επιμελητήριο (ΕΝΕ) καταστρέφεται για να μην μπορεί να αντισταθεί το σώμα των νοσηλευτών και δίνεται ως δώρο σε κομματικούς φίλους των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη, με αντιδημοκρατική παρέμβαση στις ήδη προκηρυγμένες εκλογές της ΕΝΕ».
Ενδεικτικό των προθέσεων της Αριστοτέλους θεωρούν πως η ηγεσία ανήρτησε στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων (www.opengov.gr) σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και το Νοσηλευτικό Κλάδο» που περιλαμβάνει όλες τις δραματικές αλλαγές για τον κλάδο, στις 21/9/201, δηλαδή τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών στην ΕΝΕ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μια ριζική τροποποίηση της περιφερειακής διάρθρωσης της ΕΝΕ, αλλαγή των διαδικασιών εκλογής των αιρετών οργάνων διοίκησης και αναβολή για έξι (6) μήνες των επικείμενων αρχαιρεσιών!

«Αναμφίβολα ευρισκόμεθα ενώπιον μιας ωμής και εντελώς αιφνιδιαστικής παρέμβασης στα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός ΝΠΔΔ, το οποίο ως εκ της νομικής του φύσης όφειλε, τουλάχιστον, να απολαμβάνει μιας στοιχειώδους διοικητικής αυτοτέλειας» αναφέρει το προεδρείο της ΕΝΕ σε ανακοίνωσή του.

«Αντί αυτού ο Υπουργός Υγείας επιλέγει να παρέμβει στις αρχαιρεσίες της ΕΝΕ τρεις (3) μόλις ημέρες μετά την προκήρυξη των επικείμενων εκλογών (!) χωρίς την παραμικρή προφανή αιτιολογική βάση. Διότι ευλόγως διερωτώμεθα εν προκειμένω, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, η δυσλειτουργία ή το κενό που έρχονται να θεραπεύσουν οι εισηγούμενες διατάξεις ; Η ανυπαρξία πειστικής απάντησης επί του παραπάνω ερωτήματος καταδεικνύει την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας πίσω από την αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργού Υγείας» υπογραμμίζει η ΕΝΕ.

Καταλήγοντας η ΕΝΕ χαρακτηρίζει τουλάχιστον λυπηρό έως θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό, να πέφτουν θύματα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων το σώμα των νοσηλευτών της χώρας και το οικείο επιμελητήριό τους. Ωστόσο, ακόμη πιο λυπηρό και ταυτόχρονα ενδεικτικό του ύφους της εξουσίας που ασκεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεωρεί η ΕΝΕ πως το επίμαχο νομοσχέδιο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή, έστω και τυπική, ενημέρωση της σημερινής διοίκησης της ΕΝΕ.

Η ΕΝΕ διοργανώνει κινητοποίηση για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, ώρα 10.00, και καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, επί της οδού Πατησίων, στην Αθήνα, και στη συνέχεια σε πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.