ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών

Ντάισελμπλουμ: «Καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο και ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την Ελλάδα

«Έχουμε ένα ισχυρό και κοινό συμφέρον να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε ο κ. Ντάσελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει να υλοποιηθεί το clean exit», δηλαδή η «καθαρή έξοδος» από το Μνημόνιο.

«Δεν θα πω εγώ τι θα γίνει, ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται από την ελληνική πλευρά και η Κομισιόν θα έχει λόγο για το θέμα, δεν υπάρχουν επιπλέον σχόλια για το θέμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ισχυρές» είπε ο ίδιος, απαντώντας αν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε για το ίδιο θέμα ότι, παρότι υπάρχει υποαπόδοση σε κάποιους τομείς, καταγράφεται υπεραπόδοση σε άλλους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το 2017.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα».

Και οι δύο συμφώνησαν ότι υπάρχει επιστροφή της εμπιστοσύνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ακόμη ότι η γερμανική στάση δεν θα αλλάξει μετά τις εκλογές και ότι οι υποσχέσεις που δίνονται στο πλαίσιο του Eurogroup δεν αλλάζουν, όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις.

Επέμεινε στο «clean exit» και το «smooth exit», την «ήπια έξοδο» από το Μνημόνιο και εξήγησε ότι, μετά το πρόγραμμα, υπάρχει μια διαδικασία εποπτείας για όλους για έναν αριθμό ετών, αλλά αυτό δεν επεμβαίνει στην αυτονομία των κρατών -σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, όποιος είναι στην ευρωζώνη, δεν έχει ούτως ή άλλως πλήρη αυτονομία.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.