ΚΟΣΜΟΣ

Πίνουν αμέριμνα καφέ στη Συρία

Ο Τζιχάντι Τζον μαζί με τον τρομοκράτη του Μάντσεστερ σε βίντεο

Bρετανός τρομοκράτης του Ισλαμικού Κράτους που συνδέεται με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ, φαίνεται για πρώτη φορά μαζί με άλλους γνωστούς τζιχαντιστές της Βρετανίας σε βίντεο που έχει τραβηχτεί το 2014 στη Ράκκα της Συρία, μέσα σε ένα καφενείο.

Πρόκειται για τον Raymond Matimba, ο οποίος γεννήθηκε στη Ζιμπάμπουε αλλά έζησε στο Μάντσεστερ πριν από τη συμμετοχή στον ISIS, και το βίντεο τον δείχνει να μιλά με τον Mohammed Emwazi, γνωστό ως Jihadi John, τον τζιχαντιστή Junaid Hussain και τον υπεύθυνο για στρατολόγηση μαχητών Reyaad Khan.
Το βίντεο καταγράφηκε από μια πηγή στη Ράκκα το 2014, που το έδωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», αφότου η περιοχή στην οποία ζούσε γύρω από τη Ράκκα, απελευθερώθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τους Σύρους αντάρτες δηλαδή που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Το βίντεο δείχνει τους τέσσερις άντρες, από τους οποίους οι τρεις είναι σήμερα νεκροί, να κάθονται σε καναπέδες,να μιλούν,να φορτίζουν τα κινητά τους, ενώ τα όπλα είναι ακριβώς δίπλα τους.

Δείτε το βίντεο των 9 δευτερολέπτων της «The Telegraph» από το σάιτ της Daily Mail

Ο Raymond Matimba

Το βίντεο φαίνεται να δείχνει ότι ο Matimba που για πολύ καιρό θεωρούνταν περιθωριακή φιγούρα στην τρομοκρατική ομάδα, να είναι στην πραγματικότητα μια βασική φιγούρα και τώρα είναι πιθανό να είναι ο πιο καταζητούμενος τρομοκράτης του Ηνωμένου Βασιλείου, αν είναι ακόμα ζωντανός.

Ο Matimba είναι γνωστό ότι συνδέεται με τον βομβιστή της Μάντσεστερ Αρένα, Salman Abedi, καθώς το ζευγάρι στρατολογήθηκε στον ISIS από τον ίδιο άνθρωπο, τον Raphael Hostey.

Επίσης, πιστεύεται ότι έχουν επισκεφθεί μαζί το ίδιο τζαμί στο νότιο Μάντσεστερ πριν ο Matimba, που επίσης ονομάζεται Abu Qaqa al-Britani al-Afro, φύγει από τη Βρετανία. Πρώτα πήγε στη Βαρκελώνη και στη συνέχεια στην Τουρκία από την οποία πέρασε τη Συρία.

Αυτός που κατέγραψε το βίντεο είπε στην «The Telegraph» ότι ο Matimba ήταν βασική φιγούρα στην επίθεση του Μάντσεστερ, καθώς έλεγε στους διοικητές του Ισλαμικού Κράτους ότι μισούσε την πόλη και θέλει να γίνει στόχος.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι ο Matimba ήταν γνωστός για τις ικανότητές του με τουφέκι και εκπαίδευε ελεύθερους σκοπευτές του Ισλαμικού Κράτους. Στο βίντεο εμφανίζεται να έχει δίπλα του ένα όπλο AK.

Η τύχη του Matimba είναι επί του παρόντος άγνωστη. Η οικογένειά του λέει ότι τους ενημέρωνε για τη ζωή του στη Ράκκα μέχρι πέρυσι, οπότε και σταμάτησε να ανταποκρίνεται. Έχει αναφερθεί ότι σκοτώθηκε σε μάχες, αλλά ο θάνατός του δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ.

Ο Τζιχάντι Τζον

Στο βίντεο έχει καταγραφεί και ο νεκρός σήμερα εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, Mohammed Emwazi, που αποκεφάλισε δεκάδες αιχμαλώτους, ο οποίος εμφανίζεται καθισμένος στο κέντρο.

Γεννήθηκε στο Κουβέιτ, αλλά μεγάλωσε στο δυτικό Λονδίνο, όπου αναφέρθηκε ότι απολάμβανε μια τυπική παιδική ηλικία. Ο ISIS ισχυρίζεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε κάποια στιγμή το 2005, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, προτού κάνει αρκετά ταξίδια στη Μέση Ανατολή τα επόμενα χρόνια. Θεωρείται ότι έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο οριστικά το 2013, όταν ταξίδεψε στη Συρία και ενώθηκε με το Ισλαμικμό Κράτος.

Εκεί, ο Emwazi έγινε μέλος της περίφημης τρομοκρατικής λέσχης, γνωστής ως "The Beatles", επειδή αποτελούνταν από τέσσερις άνδρες που μιλούσαν όλοι με βρετανική προφορά. Ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλής εκτελεστή του ISIS, αποκεφαλίζοντας βρετανούς και αμερικανούς αιχμαλώτους.

Σκοτώθηκε σε μία αεροπορική επιδρομή των Αμερικανών στη Ράκκα το 2015, καθώς έφευγε από ένα κτίριο για να μπει σε ένα αυτοκίνητο.

Ο Junaid Hussain

Ο Junaid Hussain, που φαίνεται στα αριστερά, πήρε το όνομα Abu Hussain al-Britani. Γεννήθηκε το 1994 στο Μπέρμιγχαμ από Πακιστανούς γονείς .

Έγινε διάσημος το 2012, ως μέρος της ομάδας χάκερ Team Poison, καθώς κατάφερε να κλέψει και στη συνέχεια επέστρεψε, το βιβλίο διευθύνσεων του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Για το λόγο αυτό, ο Hussain φυλακίστηκε για έξι μήνες πριν καταλήξει σε αστυνομική επιτήρηση το επόμενο έτος.

Από τη στιγμή που πήγε στη Συρία, έγινε ένας δυναμικός στρατιώτης και πιστεύεται ότι βοήθησε στο σχεδιασμό επιθέσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο Hussain σκοτώθηκε το 2015 σε βενζινάδικο στη Ράκκα σε αεροπορική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλαμβάνοντας το νούμερο 3 στον «κατάλογο των σκοτωμών» της Αμερικής, πίσω από τον πνευματικό ηγέτη του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi και τον Τζιχάντι Τζον.

Ο Reyaad Khan

Ο Khan γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάρντιφ και πριν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών στρατολόγων, ήταν ένας κανονικός φοιτητής που ονειρευόταν να γίνει ο πρώτος "ασιατικός" πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αλλά άφησε τη ζωή αυτή το 2013, όταν έφυγε για τη Συρία, όπου πιστεύεται ότι συνεργάστηκε με τον Hussain για να ενορχηστρώσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα κράτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.