ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν και οι προσδοκίες της κυβέρνησης είναι το 2%

ΟΟΣΑ: Στο 1,1% η ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα, στο 2,5% το 2018

Στο ψαλιδισμα των προσδοκιών της κυβέρνησης για ανάπτυξη κοντά στα επίπεδα του 2% για φέτος προχώρησε ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές (Interim Economic Outlook) καθώς ο οργανισμός προβλέπει ότι φέτος η ανάπτυξη θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,1% για φέτος και στα επίπεδα του 2,5% για το 2018.

Στο κομμάτι της έκθεσης για την Ελλάδα αναφέρεται ότι για να ισχυροποιηθούν τα σημαντικά δημοσιονομικά επιτεύγματα όπως αυτά του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8% το 2016 πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στον έλεγχο των δαπανών για τις συντάξεις.
Όσον αφορά το χρέος οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι παραμένει πολύ υψηλό συμπληρώνοντας ότι απαιτείται επιπλέον ελάφρυνσή του προκειμένου να διασφαλιστεί η μεσομακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στην αγορά και κράτησαν σε υψηλό επίπεδο τα επιτόκια των ομολόγων.

Γίνεται ακόμα ειδική αναφορά στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελούν βάρος για τους ισολογισμούς των τραπεζών μολονότι ένα νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ.

Ζητείται, επίσης, η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων το οποίο χαρακτηρίζεται κρίσιμο προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να μεγαλώσει η αξία της κρατικής περιουσίας. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες χαρακτηριστικά «ο δημοσιονομικός στόχος ξεπεράστηκε αλλά οι δομικές μεταρρυθμίσεις ήταν άνισες».

Στην κατακλείδα, τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν οτι τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και θα αποτελέσει πλήγμα για τις επενδύσεις προσθέτοντας ότι ένας επιπλέον κίνδυνος είναι η μεγάλη εισροή μεταναστών.

Διαβάστε το ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα

Με ανάπτυξη 3,5% θα «τρέξει» η παγκόσμια οικονομία

Ο Οργανισμός προβλέπει συνολικά την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε περίπου 3,5% φέτος και στο 3,7% το 2018 από 3% πέρυσι. Οι προβλέψεις αυτές του Οργανισμού είναι ελαφρά βελτιωμένες σε σχέση με την έκθεση του Ιουνίου.
Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του στο 2,1% για φέτος (από 1,8% τον Ιούνιο) και στο 1,9% για το 2018 (από 1,8%) έναντι 1,8% το 2016.

Η ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχει γίνει πιο συγχρονισμένη μεταξύ των χωρών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, αλλά προειδοποιεί ότι δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί μία ισχυρή και διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της.

Για την αμερικανική οικονομία ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2,4% το 2018 (όπως και τον Ιούνιο) από 1,5% πέρυσι, σημειώνοντας ότι η επιτάχυνσή του στηρίζεται στις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και επιχειρηματικές επενδύσεις.

Για τη Μεγάλη Βρετανία, προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,6% φέτος από 1,8% το 2016, λόγω του χαμηλότερου ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% προβλέπεται για το 2018, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit.

Στην Ιαπωνία, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2017, στηριζόμενη στην άνοδο των δημόσιων επενδύσεων και τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στις ασιατικές αγορές. Για φέτος, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,6% (από 1,4% τον Ιούνιο) και για το επόμενο έτος 1,2% (από 1%) έναντι 1% το 2016.

Ανοδικά αναθεώρησε ο ΟΟΣΑ τις προβλέψεις του και για την κινεζική και τη ρωσική οικονομία. Για την Κίνα αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 6,8% φέτος (από 6,6% τον Ιούνιο) και 6,6% το 2018 (από 6,4%) έναντι 6,7% το 2016. Ο ρυθμός αναμένεται να μειωθεί το 2018, καθώς περιορίζονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του χρέους των επιχειρήσεων και μία νέα ισορροπία της οικονομίας. Για τη Ρωσία, αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2% φέτος (από 1,4% τον Ιούνιο) και 2,1% το 2018 (από 1,6%) έναντι -0,2% το 2016.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.