ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για νέες επενδύσεις

Στην Κέρκυρα αύριο ο Τσίπρας με τον Ιταλό πρωθυπουργό

tsipras

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να συνέλθουν από το πλήγμα που δέχθηκαν στην επικοινωνιακή στρατηγική περί επενδύσεων και επιχειρηματικότητας.

Ετσι επενδύουν... ιταλικά και ετοιμάζουν νέο σόου, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα, με αφορμή το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Μάλιστα, με αφορμή τη συνάντηση αυτή, η οποία θα είναι και σε επίπεδο κορυφής, η κυβέρνηση έσπευσε να ρυθμίσει και τα τελευταία θέματα για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιμείνει στο νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, στη στροφή στις επενδύσεις και να δείξει πως δεν πρόκειται για θεωρία. Για άλλη μία φορά αναμένεται να ακουστούν από τον πρωθυπουργό, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, δηλώσεις περί υγιούς επιχειρηματικότητας σε μία προσπάθεια να αντιστρέψουν το βαρύ κλίμα, μετά τα εμπόδια που βάζει η ίδια η κυβέρνηση στις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα -την Eldorado Gold, την Fraport και το Ελληνικό.

Την Πέμπτη λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με έξι υπουργούς της κυβέρνησης θα βρεθεί στο νησί των Φαιάκων και θα συναντηθεί με τον Πάολο Τζεντιλόνι, τον οποίο θα συνοδεύουν επίσης έξι υπουργοί. Μαζί τους στην Κέρκυρα θα βρεθούν και εκπρόσωποι ενεργειακών εταιριών με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, όπως η Edison, η ΕΝΙ και η Enel αλλά και εταιριών που ενδιαφέρονται για νέες επενδύσεις όπως η Snam που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που ενδιαφέρεται για το ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι επενδύσεις και ενεργειακά θέματα με γεωπολιτικές διαστάσεις, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου East Med και IGI, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συζήτηση για τις λιγνιτικές (υπενθυμίζεται πως οι Ιταλοί τα θέλουν πακέτο με τα υδροηλεκτρικά).
Παράλληλα οι αγωγοί φυσικού αερίου είναι και τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην συνάντηση των δύο πρωθυπουργών καθώς πρόκειται για κοινού ενδιαφέροντος έργα που αναβαθμίζουν την γεωπολιτική θέση Ελλάδας και Ιταλίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι υπογραφές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας θα υπογραφεί και η συμφωνία παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους, ανοίγοντας τον δρόμο για το «πέρασμα» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους, που σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους μισού δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως ενόψει της Κέρκυρας η κυβέρνηση έσπευσε να ρυθμίσει και τα τελευταία θέματα για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane. Ετσι με ένα άρθρο διαγράφηκαν χρέη συνολικού ύψους 692.161.809,27 ευρώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, σε εφαρμογή και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών.

Ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Τσίπρα
Στο νησί των Φαιάκων πάντως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ετοιμάζει θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό. Απευθύνει κάλεσμα για συλλαλητήριο στις 7μ.μ. στο Σαρόκο.
Μάλιστα στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει «η ανάπτυξη που διαλαλά ο κύριος πρωθυπουργός περιλαμβάνει εκτός της αύξησης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών και τον αποκλεισμό των κερκυραίων ελαιοπαραγωγών από τα κτήματά τους λόγω πλήρους ανυπαρξίας αγροτικών δρόμων. Έτσι εννοούν την ανάπτυξη με το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.