ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά

Ανδρουλάκης: Παράγων αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής ο Ερντογάν

Οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Χρυσόγονος και Γιώργος Κύρτσος ήταν οι επίσημοι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την «Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας». To θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ευρώπη – Τουρκία. Εξελίξεις – Προοπτικές. Η διασφάλιση των συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου» και ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για τα εθνικά θέματα.

Ο πρόεδρος της «Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας», Αναστάσιος Αντωνιάδης τόνισε ότι το θέμα είναι επίκαιρο λόγω των προβλημάτων που έχει η Τουρκία η οποία είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας για το ανατολικό ζήτημα. «Θα ήθελα την ενεργή συμμετοχή και βοήθεια όλων των ευρωβουλευτών όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», τόνισε:

«Όλοι στην Ευρώπη καταλαβαίνουν ότι ο Ερντογάν είναι παράγων αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, είτε αφορά τη Συρία, είτε αφορά άλλες γείτονες περιοχές με την Τουρκία. Και είδαμε τι έγινε με το Κυπριακό. Kι εκεί πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σοβαρή στρατηγική της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαπενταετία, εντάσσοντας την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε στην παρέμβασή του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και χωρίς εθνολαϊκιστικές κραυγές.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η Τουρκία μπορεί να είναι μια ισχυρή χώρα, αλλά αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο η πολιτική της Ευρώπης συνδέεται και με το γεγονός ότι το 35% των επενδύσεων στη γειτονική χώρα είναι Γερμανικές και Ολλανδικές.

«Η Τουρκία έχει τεράστια εξάρτηση από την Ευρώπη κι εμείς οφείλουμε να κινηθούμε ως μια ευρωπαϊκή χώρα».

Σε ερώτηση για το αν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Εάν η Τουρκία γίνει μια κανονική χώρα, μια κανονική δημοκρατία, μια κανονική οικονομία, προφανέστατα εμείς παραμένουμε σταθεροί στην παλαιότερη πολιτική που έλεγε ότι δεν κλείνουμε την πόρτα στην Τουρκία αρκεί να πληροί ορισμένα κριτήρια».

Ο Ν. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην Τουρκία και κατά την ομιλία του ενώπιον πολιτών της Φλώρινας. Όπως τόνισε «Ο Ερντογάν προσπαθεί να ισλαμοποιήσει την Τουρκία. Αλλά το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει πλέον, είναι καθολικά αρνητικό για την Τουρκία. Όλο και περισσότεροι, ακόμη κι αυτοί που σε ένα βαθμό την προστάτευαν, έκλειναν τα μάτια για δικούς τους λόγους, για εθνικά, οικονομικά συμφέροντα, πλέον δεν το κάνουν».
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα με σοβαρότητα πρέπει να προσεγγίσει αυτά τα θέματα και να έχουμε μια στρατηγική πίεσης για ευημερία του τουρκικού λαού. Πρέπει να γνωρίζουμε το εξής. Λαός που ευημερεί, δεν θέλει να μπει σε περιπέτεια. Και πρέπει να πιέσουμε η Τουρκία να πάει σε μια καλύτερη κατεύθυνση, θα είναι πιθανότατα η ειδική σχέση με την ΕΕ, καλύτερη κατάσταση για τον τουρκικό λαό, ώριμης δημοκρατίας. Να μπορούν τα κανάλια να λειτουργούν κανονικά, να μην φυλακίζονται δημοσιογράφοι και δικαστές και οι πολιτικοί αντίπαλοι να μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. Να φτιάξουμε ένα τέτοιο περιβάλλον ώστε να σταθεροποιηθεί η Τουρκία με μια ειδική σχέση με την ΕΕ ώστε κι εμείς να μην έχουμε προβλήματα».

Αναφερόμενος στο θέμα των γενοκτονιών ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε:

«Όταν κατέρρεε η οθωμανική αυτοκρατορία, υπήρχαν συγκεκριμένα γεγονότα απέναντι σε όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Όταν πήγα στο Ερεβάν και μπήκα στο μουσείο της γενοκτονίας, είδα τις φωτογραφίες που έπαιρναν τα κορίτσια και τα πήγαιναν στα σκλαβοπάζαρα της Συρίας και τα πουλούσαν σε όλο τον αραβικό κόσμο.. Εμείς ως Έλληνες, θα λέμε αυτό που θεωρούμε σωστό. Και σωστό είναι ότι κατά την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, υπήρξε απέναντι σε όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς πρακτική γενοκτονιών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.