ΕΛΛΑΔΑ

Τι έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ για το «Πόθεν Έσχες»

Έχει θεωρηθεί και έχει κοινοποιηθεί στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και στον υπουργό Οικονομικών.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες που δημοσιεύθηκε προχθές και έχει δημιουργήσει για ακόμη μια φορά ένταση μεταξύ της Κυβέρνησης και των δικαστών, θεωρήθηκε και κοινοποιήθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Οικονομικών.

Η επίμαχη  απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (2649/2017) το πλήρες περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύει το protothema.gr, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη  η από 13.10.2016  υπουργική απόφαση που καθορίζει  τον  τύπο  και περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) με  τον  ηλεκτρονικό τρόπο  υποβολή τους.

Πέρα από αυτό όμως η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε ένα ακόμη βήμα και σμπαράλιασε την  επίμαχη  υπουργική  απόφαση  κρίνοντας πολλές διατάξεις της αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια ανυπόστατες. Συγκεκριμένα, η  Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, έκανε δεκτή την αίτηση  ακύρωσης όλων των δικαστικών Ενώσεων.

Η μη νομιμότητα της επίμαχης  απόφασης των   υπουργών Δικαιοσύνης   και Οικονομικών (1846οικ./13.10.2016) ανάγεται στο γεγονός δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δηλαδή δεν απέκτησαν νόμιμη υπόσταση) οι παραμετρικές τιμές και οι οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της, αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Δείτε ΕΔΩ  ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του ΣΤΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.