ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη

Έρευνα: Τρεις φορές πιο πιθανό ένα κορίτσι να αυτοτραυματιστεί από ό,τι ένα αγόρι

Οι ερευνητές αποδίδουν το πρόβλημα στο ότι η πρώιμη εφηβεία και η ορμονική-σεξουαλική δραστηριότητα των κοριτσιών, τους προκαλεί περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κοριτσιών -πολύ περισσότερο από ό,τι των συνομηλίκων τους αγοριών- που στη διάρκεια της εφηβείας τους προσπαθούν να κάνουν κακό στον εαυτό τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η πιθανότητα αυτοτραυματισμού από ένα κορίτσι είναι τριπλάσια από ό,τι από ένα αγόρι.

Ο αυτοτραυματισμός στην παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για μια μελλοντική απόπειρα αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως για τους νέους έως 25 ετών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τη δόκτορα Κάθι Μόργκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 17.000 παιδιά και εφήβους ηλικίας δέκα έως 19 ετών, με βάση στοιχεία από 647 παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Στη μελέτη συμμετείχε και ο Έλληνας επιστήμονας Ευάγγελος Κοντοπαντελής, ειδικός στη βιοστατιστική και στην ιατρική έρευνα (απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με διδακτορικό στους υπολογιστές από το ΕΜΠ).

Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό αυτοτραυματισμού είναι περίπου τριπλάσιο στα κορίτσια (37,4 ανά 100.000) από ό,τι στα αγόρια (12,3 στα 100.000). Μάλιστα, την περίοδο 2011-2014, στην ηλικία των 13 έως 16 ετών το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά περίπου 70% στα κορίτσια , φθάνοντας τα 77 περιστατικά αυτοτραυματισμού ανά 100.000.

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια αυτοτραυματισμού από τον ίδιο έφηβο είναι επίσης συχνότερα στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν αυτοτραυματισθεί στο παρελθόν, είναι εννιά φορές πιθανότερο να πεθάνουν στο μέλλον από μη φυσική αιτία. Είναι π.χ. 17 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από αυτοκτονία και 34 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Οι ερευνητές αποδίδουν το μεγαλύτερο πρόβλημα των κοριτσιών πιθανώς στο ότι η πρώιμη εφηβεία και ορμονική-σεξουαλική δραστηριότητά τους, σε σχέση με τα αγόρια, τους προκαλεί περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα και σε μικρότερη ηλικία. Συν το γεγονός, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι «σήμερα οι έφηβοι ζουν σε πιο στρεσογόνες εποχές» και ότι λόγω της μεγάλης έκθεσης των νέων στα ψηφιακά μέσα «αυτή η υπερβολική δυνατότητα διασύνδεσης μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες».

Από την άλλη, ένα κορίτσι είναι πιθανότερο από ό,τι ένα αγόρι να μιλήσει στο γιατρό για τον αυτοτραυματισμό, πράγμα που αυξάνει το ποσοστό των διαγνωσμένων περιστατικών στις έφηβες, ενώ υποτιμά το αντίστοιχο ποσοστό στα συνομήλικα αγόρια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.