ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεσμεύσεις Τραμπ προς Τσίπρα και παρασκήνιο με Λαγκάρντ

Η αξιολόγηση ξεκινά, η αγωνία μεγαλώνει

Η «ώρα της αλήθειας» για την κυβέρνηση έφτασε, καθώς σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση στο Χίλτον και οι δανειστές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, αποκαλύπτοντας κατά πόσον είναι εύκολο ή όχι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ως τα τέλη του έτους, όπως έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου επείγεται ώστε να τελειώσει στην ώρα της η διαπραγμάτευση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν «παρατράγουδα», αφού μία παρατεταμένη διαπραγμάτευση και το «σκηνικό θρίλερ» που αυτή θα διαμόρφωνε θα δυσχέραινε το σχέδιο για μικρές και συχνές εξόδους στις αγορές. Και, ως γνωστόν, αυτές οι έξοδοι στις αγορές θεωρούνται μείζονος σημασίας προκειμένου η Αθήνα να συγκεντρώσει το «μαξιλάρι» μετρητών που χρειάζεται στο τέλος του Μνημονίου για να αποφύγει την ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή –και τα νέα μέτρα που τη συνοδεύουν.

Διαβεβαιώσεις και πραγματικότητα

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά είναι γεγονός πως οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στο Χίλτον από καλύτερη βάση και με βελτιωμένο κλίμα σε σχέση με το παρελθόν. Το ΔΝΤ έχει δημοσίως, δια της Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίσει πως δεν ζητεί νέα μέτρα –και αυτό «ηχεί σαν μουσική» για την κυβέρνηση, όπως είπε και προχθές σκωπτικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτοχρόνως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως είναι ο συνδικαλιστικός νόμος και, συγκεκριμένα, ο τρόπος κήρυξης απεργιών. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως θα μπορούσε να βρεθεί μία «αξιοπρεπής λύση για όλους», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη «αγκάθι» που μένει να φανεί κατά πόσον θα επηρεάσει τις συζητήσεις είναι οι αστοχίες στα έσοδα. Βεβαίως, ως γενική εικόνα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού βρίσκεται εντός στόχων και το πλεόνασμα πάνω απ’ αυτούς. Όμως, ορισμένες φορολογικές παρεμβάσεις έχουν αποτύχει εντελώς και θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές θα ανοίξουν την συζήτηση για «αλλαγή του μείγματος» της φορολόγησης.

Ταυτοχρόνως, παράγοντας καθυστέρησης για τις συζητήσεις μπορεί να είναι και θέματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι: για παράδειγμα, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος προανήγγειλε χθες ότι θα θέσει θέμα θέσπισης ενός «ταβανιού» για τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών με τζίρο άνω των 40.000 ευρώ, θα ζητήσει να θεσμοθετηθεί ένα αξιοπρεπές ελάχιστο ποσό σύνταξης χηρείας, ενώ θα πιέσει και για νέα ρύθμιση 120 δόσεων αναφορικά με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρασκήνιο με την Λαγκάρντ

Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί κατά πόσον τα ωραία λόγια και οι διαβεβαιώσεις που εισέπραξε το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχουν αντίκρυσμα στις συζητήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής του κοαυρτέτου, που ξεκινούν σήμερα. Όπως και να έχει, στο Μαξίμου ποντάρουν στις διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και στις δεσμεύσεις που άκουσε ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνιούτσιν. Ειδικά ο τελευταίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως του τηλεφώνησε η Κριστίν Λαγκάρντ αφότου η τελευταία είχε δει τον Αλέξη Τσίπρα και του είχε υποσχεθεί πως η συμπεριφορά του Ταμείου δε θα είναι «απρόβλεπτη» στις συζητήσεις. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να άκουσε στον Λευκό Οίκο μία συγκεκριμένη δέσμευση πως εφεξής οι ΗΠΑ θα ασκούν την επιρροή που έχουν στο Ταμείο ως ο μεγαλύτερος «μέτοχος» σ’ αυτό, ώστε να αποκλιμακώνονται οι εντάσεις και να ξεπερνιούνται οι κρίσεις. Στο μέτρο, μάλιστα, που θα ευοδωθούν και οι επενδύσεις που συμφωνήθηκαν, στο Μαξίμου ελπίζουν πως ο Λευκός Οίκος όντως θα σηκώνει το «κόκκινο τηλέφωνο» στις περιπτώσεις κρίσεων, καθώς θα έχει… πολλά και ισχυρά κίνητρα προς τούτο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.