ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...

Χθες συνεδρίασε για μια εισέτι φορά η Επιτροπή Αλιβιζάτου. Λύση όμως στο πρόβλημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την εκλογή αρχηγού στην Κεντροαριστερά δεν βρήκε. Η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη -την οποίαν, ειρήσθω εν παρόδω, ορισμένοι τη θεωρούν τεχνικά εφικτή και πολιτικά ενδεδειγμένη αλλά οι περισσότεροι έχουν τη γνώμη ότι για τα δεδομένα της εκλογικής διαδικασίας είναι ανεφάρμοστη- ουσιαστικά απερρίφθη.

Η προσπάθεια να συγκροτηθεί πολιτικά και οργανωτικά ο χώρος που βρίσκεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ παρουσιάζει πολλά προβλήματα επειδή πρώτον, είναι διαφορετικές οι φιλοδοξίες και οι προτεραιότητες που θέτει αφενός ο κάθε υποψήφιος αρχηγός και αφετέρου τα κόμματα και οι συλλογικότητες που είτε συμμετέχουν στο εγχείρημα είτε συνυπάρχουν στο σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και δεύτερον, επειδή η εκλογή, όπως εξελίσσεται, είναι κυρίως σύγκρουση μηχανισμών, με την κοινωνία ουσιαστικά απούσα.

Κατά κάποιο τρόπο θυμίζει έντονα την ιστορία του Λέοντα Τολστόϊ με τον ελέφαντα και τους τυφλούς Ινδούς. Ιστορία που έχει ως εξής:

Ένας βασιλιάς της Ινδίας έδωσε διαταγή να του φέρουν όλους τους τυφλούς της πόλης. Όταν οι τυφλοί βρέθηκαν μπροστά στο βασιλιά, τους δόθηκε η εντολή να πάνε στο στάβλο να δούν τον καινούργιο ελέφαντά του. Πήγαν τους τυφλούς στο στάβλο και τους είπαν να ψαύσουν τον ελέφαντα.

Οι τυφλοί άρχισαν να ψαύουν με τα χέρια τους. Ο ένας άγγιξε το πόδι, ο άλλος την ουρά, ο τρίτος τα πλευρά, ο τέταρτος τη ράχη, ο πέμπτος τα αυτιά, ο έκτος τα δόντια, ο έβδομος την κοιλιά, ο όγδοος το κεφάλι, ο ένατος την προβοσκίδα.

Ύστερα τους παρουσίασαν μπροστά στο βασιλιά και εκείνος ρώτησε: "Πως είναι ο ελέφαντάς μου;"

Ένας τυφλός, αυτός που είχε πιάσει τα πόδια, είπε: "Ο ελέφαντάς σου μοιάζει με στύλο". Ο άλλος, αυτός που είχε πιάσει την ουρά, είπε: "Μοιάζει με σκούπα". Ο τρίτος, που είχε πιάσει την κοιλιά: "Με κομμάτι γης". Εκείνος που έπιασε τα πλευρά: "Μοιάζει με τείχος". Αυτός που είχε πιάσει τη ράχη: "Με βουνό". Εκείνος που έπιασε τα αυτιά: "Ο ελέφαντας μοιάζει με τσεμπέρι". Εκείνος που έπιασε το κεφάλι: "Μοιάζει με γουδί". Αυτός που έπιασε τα δόντια: "Με κέρατα". Και ο τελευταίος, αυτός που είχε πιάσει την προβοσκίδα, είπε με βεβαιότητα πως ο ελέφαντας μοιάζει με χοντρό παλαμάρι.

Και οι τυφλοί άρχισαν να διαφωνούν και να μαλώνουν.

Κάπως έτσι, με την ιστορία αυτή του Τολστόϊ, νομίζω ότι μοιάζει και η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ ή της Κεντροαριστεράς ή του προοδευτικού κέντρου όπως θέλουν οι περισσότεροι να την ονοματίζουν. Άλλα στελέχη του νομίζουν ότι πρέπει να γίνουν σοσιαλιστικό κόμμα, άλλα σοσιαλδημοκρατικό, άλλα ευρωπαικό-μεταρρυθμιστικό, άλλα Ένωση Κέντρου, άλλα να ενωθούν στρατηγικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα να (συγ)κυβερνήσουν εκ νέου με τη ΝΔ, άλλα ονειρεύονται τους Νέους Εργατικούς και ...άλλα ντ' άλλων.

Αν δεν καταλάβουν ότι το αντικείμενο της αναζήτησης τους είναι ελέφαντας, θα διαφωνούν και θα μαλώνουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες για να αποφασίσουν οι πολίτες αν θα συνεχίσει το γκουβέρνο να βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα ή θ' αλλάξει η εξουσία βάρδια με τους "κεντροενδιάμεσους" να κρατάνε το φανάρι..

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Vas_Pap 14:01 07/10/2017

    Εαυ Φεκλνικο συνεχιε απτοητος το «ξεκαρφωμα». Πεντε συνεχομενα αρθρα για το ΠΑΣΟΚ. Τιποτα αλλο δεν ειναι σοβαροτερο αυτου. χαχαχα

  2. Στην Φώφη…. κι για όποιον αναρωτιέται ακόμα για ποιο λόγο, ας ακούσει τις εκπομπές του Χατζηνικολάου όπου εκθειάζει την Γεννηματά και θάβει τους συνυποψηφίους της.

    ΚΑΜΙΝΗΣ-ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ. Η μόνες επιλογές

  3. Ε.Στ. 12:32 05/10/2017

    O Ινδός βασιλιάς καμία σχέση με τον Peter Sellers στο «Πάρτυ», ε;

  4. freeman 12:30 05/10/2017

    Φελνίκο , ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΟΚΟΥΡΟ-ΜΜΕ και την καθολική αντιΓαπική ΜιντιαρχοΔημοσιογραφική ΟΜΕΡΤΑ, βρες το θάρρος και με παρεισία γράψε πως Φυσικός εν ζωή ΗΓΕΤΗΣ της Κεντροαριστεράς-Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα είναι ο Αυτόφωτος Δημοκράτης Οραματιστής Global Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου. Στην Ψηφιακά Παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία-Οικονομία μας . . .εμείς ψάχνουμε ΗΓΕΤΗ μέσα από μια Λίστα ντόπιων φυλάρχων-αρχηγίσκων που ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ είναι και θα είναι Ανύπαρκοι ή απλά Βολικοί Ετερόφωτοι Διαχειριστές-Εκτελεστές αλότριων σχεδιασμών . . .ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ .

  5. Αμ εκείνοι οι ΠΑΣΟΚοι που έτρωγαν τις «ψηλές» και τους χλεύαζαν κι από πάνω ως γερμανοτσολιάδες και προδότες που θα γίνουν ένα με το ΣΥΡΙΖΑ, φοράνε παντελόνια ή ενόψει αλλαγής φύλου άρχισαν τις πρόβες;…………….. αστείοι

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.