ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ DURFTIGER ΚΑΙΡΟΥΣ...

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, θα γνωρίζουμε τι απέδωσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν θέλω όμως σήμερα να μιλήσω γι' αυτή την παράξενη συνεύρεση ενός αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας κι ενός εμβληματικού καπιταλιστή προέδρου των ΗΠΑ. Θα το κάνω άλλη στιγμή, στην ώρα του. Σήμερα θέλω να αναφερθώ στο 1981. Πριν από 36 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με το εκπληκτικό ποσοστό 48%. Το μικρό σοσιαλιστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος είχε ιδρύσει το 1974, κατάφερε σε επτά χρόνια να γίνει κραταιό λαϊκό Κίνημα.

Η "Αλλαγή", όπως απεδείχθη, δεν ήταν απλώς ένα προεκλογικό σύνθημα, ήταν το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, ακόμη και αυτών που δεν ψήφισαν το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πολλοί αναλυτές, επιστήμονες, πολιτικοί χαρακτήριζαν τότε, αλλά και μετά, το ΠΑΣΟΚ σαν ένα μικροαστικό και λαϊκίστικο κόμμα. Ταύτιζαν, μάλιστα, την ύπαρξή του στην πολιτική ζωή του τόπου με την παρουσία του "λαοπλάνου", "τυχοδιώκτη" αρχηγού του. Διαψεύστηκαν οικτρά. Το ΠΑΣΟΚ άντεξε στον χρόνο και μαζί με τη Ν.Δ. -το άλλο μεγάλο κυβερνητικό κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επίσης το 1974- παρέμειναν μέχρι και το 2010, που η χώρα, λόγω συντελεσθείσας χρεωκοπίας, υπήχθη σε καθεστώς διεθνούς επιτροπείας, οι πυλώνες του δικομματικού μας συστήματος, όπως αυτό οικοδομήθηκε από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν. Όπως άντεξε στον χρόνο και ο "χαρισματικός ηγέτης" του, χαρακτηρισμός που δίνουν σήμερα, ακόμα και οι παλιοί επικριτές του, στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αναφέρονται ως οι τρεις πολιτικοί που καθόρισαν τα τελευταία 100 χρόνια την πολιτική ζωή και τον δημόσιο βίο της χώρας. Και έτσι είναι. Ο Ελ. Βενιζέλος μεγάλωσε την Ελλάδα. Ο Κ. Καραμανλής την έβαλε στην Ευρώπη. Και ο Ανδρ. Παπανδρέου έκανε τη μεγάλη κοινωνική αλλαγή, αναδιανέμοντας τον πλούτο και φέρνοντας στην εξουσία το άλλο μισό του πληθυσμού.

Ασχέτως των λαθών που έγιναν και από τους τρεις, η Ιστορία θα τους καταχωρήσει στη μνήμη των πολιτών της χώρας ως «εθνικά κεφάλαια». Αυτό έχει ήδη γίνει με τον Ελ. Βενιζέλο. Στην «εθναρχία» κατατάσσεται και ο Κων. Καραμανλής και ύστερα από μερικά χρόνια το ίδιο θα γίνει και με τον Ανδρ. Παπανδρέου. Όσο το όνομα και η μνήμη του θα αποσυνδέονται από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και θα αίρονται τα κομματικά πάθη, τόσο θα γίνεται πιο έντονη στο κάδρο της «εθναρχίας» και η μορφή του Ανδρέα, όπως συνήθισε να τον αποκαλεί ο λαός – σημάδι κι αυτό της οικειότητας και της αγάπης για το πρόσωπό του.

Η αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου και στη 18η Οκτωβρίου του 1981 δεν γίνεται όμως για το πώς θα του συμπεριφερθεί η Ιστορία στο μέλλον. Γίνεται επειδή το σύνθημα της «Αλλαγής» αρχίζει και σήμερα να γίνεται κυρίαρχο κοινωνικό-πολιτικό αίτημα. Και δεν σχετίζεται τόσο με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και την αποτυχία της (δια)κυβέρνησης στην εποχή των μνημονίων όσο με την κρίση του παγκόσμιου νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης.

Η «Αλλαγή», όπως απεδείχθη, δεν ήταν, το 1981, απλώς ένα προεκλογικό σύνθημα, ήταν το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, ακόμη και αυτών που δεν ψήφισαν το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε η ψήφος είχε κυρίαρχα θετικό περιεχόμενο. Το αίτημα της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής ήταν κυρίαρχο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης. Το ΠΑΣΟΚ ως κομματικός μηχανισμός ήταν πανίσχυρο. Το συνδικαλιστικό, εργατικό και αγροτικό κίνημα ήταν ρωμαλέο και λειτουργούσε ως κοινωνικός πολλαπλασιαστής του νέου πολιτικού μπλοκ εξουσίας που διαμορφωνόταν.

Τώρα, αν όχι όλα, τα περισσότερα από τα στοιχεία που έφεραν την «Αλλαγή» το 1981 είτε απουσιάζουν είτε υστερούν σε σχέση με τότε. Αναδεικνύεται όμως η ανάγκη να υπάρξει μια «ήρεμη δύναμη» που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και να προσφέρει ασφάλεια και λύσεις στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η χώρα, ιδιαίτερα στους περίεργους και ταραγμένους καιρούς που ζούμε. Και αυτή την "ήρεμη δύναμη" δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να την κάνει ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης και η δεξιά ΝΔ, θα πρέπει να την συνδιαμορφώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ (υπό την προϋπόθεση βεβαίως, το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου), το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, εν πάση περιπτώσει οι δυνάμεις που προσπαθούν να ιδρύσουν το νέο πολιτικό φορέα στο χώρο του Κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας. Και πρέπει να το κάνουν αυτοί, ξεπερνώντας τις εν πολλοίς δικαιολογημένες έχθρες και πικρίες, γιατί η "νέα Αλλαγή" δεν μπορεί παρά να έχει προοδευτικό πρόσημο, κοινωνική ευαισθησία, κράτος δικαίου και δίκαιη ανάπτυξη. Η "Αλλαγή" δεν (μπορεί να) είναι υπόθεση της συντηρητικής παράταξης, αλλά της προοδευτικής.

Εξάλλου, όπως είπε και ο Οδυσσέας Ελύτης, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Λογοτεχνίας ενώπιον της Σουηδικής Ακαδημίας: Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση, και δη στους καιρούς τους durftiger, είναι ακριβώς αυτή: ότι η μοίρα μας, παρ’ όλ’ αυτά, βρίσκεται στα χέρια μας. Και τα είπε δύο χρόνια νωρίτερα από το 1981. Το 1979. Αλλά την ίδια ακριβώς ημέρα. Στις 18 Οκτωβρίου. Είναι μια άλλη επέτειος, που δυστυχώς όλοι ξεχνάμε..

16 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Vas_Pap 13:03 14/10/2017

  Ti να σχολιασεις ? Τοσο χονδοειδως ανιστοριτη αναλυση του 1980-2010 δενν εχω ξαναδιαβασει…αλλα δενει με την καταληξη οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ειναι μερος της σωτηριας μας……. Αυτο σε το «αναδιανέμοντας τον πλούτο και φέρνοντας στην εξουσία το άλλο μισό του πληθυσμού» ,ως προς το πρωτο του σκελος ειναι αριστουργηματικης εμπνευσης και τα λεει ολα. Με ποιο τροπο αναδιανεμηθηκε ο πλουτος ? Αλλαξε στην συνθεση του εθνικου εισοδηματος ή συμμετοχη της εργασιας σε ποσοστιαια βαση? ή μηπως εγινε αναδιανομη μεσω της αναπτυξης που μεσοσταθμικα στην δεκαετια 1980-1990 ηταν 1% τον χρονο και το 1980 ειμαστε 10% μπροστα απο Ισπανια-Πορτογαλια και το 1990 10% πισω τους. Ελεος βρε Φελεκη,

 2. Καλά τα λες Φελνίκο, όσοι ζήσαμε και παλέψαμε για την Αλλαγή, απορρίπτουμε τις μεθεόρτιες κρίσεις για τον Αντρέα, ο οποίος-όπως κάθε άνθρωπος, δεν μιλάμε για Θεούς-είχε και τα μείον του, αλλά όταν ήταν παντοδύναμος, κανείς απ΄ όσους σήμερα προσπαθούν να τον «αποδομήσουν» δεν μίλαγε. Εγώ μια απορία μόνο έχω, τι είναι οι durftiger καιροί;

 3. ΤΑΚΗΣ 11:20 14/10/2017

  Και με το νόμο γίνατε πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ !
  Τώρα έχετε συνάδελφο και το Νίκο Παππά.
  Με το καλό και ο Τσίπρας στο Matrix 24.

 4. FREEMAN 18:32 13/10/2017

  Αγαπητέ Θ.Τ , προσωπικά , δέν μαζεύω κόσμο για κανέναν που κρίνω ολίγον έγκυο , άρα δεν με νοιάζει αν «διώχνω» αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μου . Ο ΓΑΠ με εκφράζει κατά 99% και για αυτό τον υποστηρίζω χωρίς να περιμένω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ . ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΑ 6 μαυρα χρόνια 2011-2015 ΣΙΩΠΑ κρυπτόμενος φοβούμενος την Βενιζελική Εξουσία ή απολαμβάνοντας το. . .ανεξάρτητο Δημαρχηλίκι και μόλις μυρίσει μάσα σκάει μύτη 1 μήνα προ της εκλογής ή συναγελάζεται με Σημιτικούς ΦλωριδοΑνούλες και τους κρεμάει μέσα σε 48 ώρες για την καρέκλα όταν βλέπει ότι το ΚΙΔΗΣΟ δεν κατεβάζει υποψήφιο . . .ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΩ .-

 5. freeman 18:31 13/10/2017

  Αγαπητέ Θ.Τ , προσωπικά , δέν μαζεύω κόσμο για κανέναν που κρίνω ολίγον έγκυο , άρα δεν με νοιάζει αν «διώχνω» αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μου . Ο ΓΑΠ με εκφράζει κατά 99% και για αυτό τον υποστηρίζω χωρίς να περιμένω ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ . ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΑ 6 μαυρα χρόνια 2011-2015 ΣΙΩΠΑ κρυπτόμενος φοβούμενος την Βενιζελική Εξουσία ή απολαμβάνοντας το. . .ανεξάρτητο Δημαρχηλίκι και μόλις μυρίσει μάσα σκάει μύτη 1 μήνα προ της εκλογής ή ως καλαμοκαβαλάρης συναγελάζεται με Σημιτικούς ΦλωριδοΑνούλες που και αυτούς τους κρεμάει μέσα σε 48 ώρες για την καρέκλα όταν βλέπει ότι το ΚΙΔΗΣΟ δεν κατεβάζει υποψήφιο . . .ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΩ .-

 6. Ε.Στ. 18:21 13/10/2017

  Δηλαδή, Φελνίκο, μόλις σταματήσει η συνεργασία ΑΝΕΛ-Συριζα, όλα καλά καμωμένα,ε; Ο Καμμένος δηλαδή είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα εκτός από την Χούντα; Άσε τον ταραμά για την Καθαρά Δευτέρα γιατί δεν μασάμε.

 7. Manos 12:34 13/10/2017

  Oι Ελληνες Βραβευουν/Επιβραβευουν και τιμουν τον Λεβεντη…. δεν σας φτανει αυτος?? Θελετε να βραυευσετε και τον Γιωργο??? Αφηστε τους «ασχετους» ξενους να τον τιμουν και να τον βραυευουν.

  http://nonews-news.blogspot.gr/2017/10/blog-post_1929.html#more

 8. freeman 12:28 13/10/2017

  Φελνίκο , ΑΣΕ ΤΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ , ΜΗΝ ΥΠΟΚΎΠΤΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΩΝ Αυριανιστών ΑΥΓΟΥΛΟΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ που έχουν φωλιάσει μέσα στο matrix24 .
  ΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ .
  ΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΤΑΣΤΡΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΓΑΠΙΚΗ ΟΜΕΡΤΑ .
  Θα στο χρωστάει η ΠΑΤΡΙΔΑ .

  Στο 19ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Ηγεσία
  Βραβείο «ηγετικής προσφοράς» στο Γιώργο Παπανδρέου
  13/10/201710:5335
  Εκτύπωση
  Βραβείο «ηγετικής προσφοράς» στο Γιώργο Παπανδρέου
  Για το έργο του ως πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 2009 – 2011
  Με το βραβείο «Ηγετικής Προσφοράς» για το έργο του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 2009 – 2011, θα τιμηθεί στις Βρυξέλλες στο 19ο Συνέδριο της International Leadership Association (ILA), ο Γιώργος Παπανδρέου.

  Η International Leadership Association στην απόφασή της να τιμήσει με το βραβείο Ηγεσίας, τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, τονίζει:

  «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009 έως το 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποίησε πολύ καλά τι σημαίνει να βρίσκεσαι στην ηγεσία μιας χώρας σε μια ταραχώδη περίοδο. Πολιτικός με πολύχρονη εμπειρία, όταν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008, ανέλαβε την Πρωθυπουργία, είχε την εντολή αλλά και την αποφασιστικότητα να αυξήσει τη διαφάνεια και να μειώσει τη διαφθορά στην ελληνική διοίκηση καθώς και τη βούληση να εργαστεί για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης και τις οικονομικές της επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες.
  Αντιμέτωπος με την πίεση του χρόνου και των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών, πήρε τη δύσκολη απόφαση να προχωρήσει σε προγράμματα λιτότητας και περικοπών στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

  Για το έργο του το 2010, «προσπαθώντας να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε το χειρότερο έτος για την Ελλάδα», το περιοδικό Foreign Policy τον ενέταξε μεταξύ των Top 100 Global Thinker. Οι εμπειρίες του στις πρώτες γραμμές της κρίσης στην ευρωζώνη, είναι σημαντικές για την κατανόηση της Ευρώπης σήμερα και για τον συνεχιζόμενο αγώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την οικοδόμηση πιο ανθρώπινων οικονομιών.

  Σήμερα, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μια παγκόσμια οργάνωση προοδευτικών πολιτικών κομμάτων, ο Παπανδρέου συνεχίζει να εργάζεται για τη συνέργεια των δημοκρατικών θεσμών, ώστε να αντιμετωπισθούν οι παγκόσμιες οικονομικές και θεωρητικές προκλήσεις που εμποδίζουν έναν δικαιότερο κόσμο.»

  Ο Ρόναλντ Χάιφετς, ιδρυτής του Center for Public Leadership του Harvard Kennedy School, υπογράμμισε για τη θητεία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργού, και νωρίτερα ως Υπουργού Εξωτερικών:

  «Η αντιμετώπιση δύσκολων προκλήσεων και ο χειρισμός τους είναι αυτό που αναδεικνύει τις ηγετικές ικανότητες. Με θάρρος, λογική, πειθαρχία και πάθος για έναν δικαιότερο κόσμο, ως Υπουργός Εξωτερικών το 1999, ο Παπανδρέου πέτυχε μια ιστορική προσέγγιση με την Τουρκία, επιτρέποντας στην Ελλάδα να επανεξετάσει τις προτεραιότητες της και να ανοίξει την πόρτα για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ. Ως πρωθυπουργός, ο Παπανδρέου οδήγησε όχι μόνο την πατρίδα του να αντικρίσει θαρραλέα τις προκλήσεις που ανέδειξε η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά οδήγησε και την Ευρώπη να αναπτύξει νέους θεσμούς και τρόπους αντιμετώπισης».

  Η Cynthia Cherrey, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ILA, δήλωσε:
  «Ο Γιώργος Παπανδρέου ενσαρκώνει τις αξίες της ILA και αποτελεί ένα εμπνευσμένο παράδειγμα για όλους εμάς που προσπαθούμε να κάνουμε θετικές αλλαγές προς όφελος του κάθε ανθρώπου και της παγκόσμιας κοινότητας».

  Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δήλωσε για την απόφαση της International Leadership Association να τον τιμήσει με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς για το 2017:

  «Το βραβείο αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Αποτελεί καθήκον κάθε πολιτικού που βρίσκεται σε θέση εξουσίας να δίνει το παράδειγμα, επιλέγοντας θαρραλέες αποφάσεις όταν πρόκειται για το κοινό συμφέρον. Οι αγώνες που πρέπει να δώσουμε σε αυτήν τη δύσκολη εποχή, είναι πολλοί. Θα συνεχίσουμε.»

  Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο πλαίσιο του 19ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης για την Ηγεσία.

  • freeman 12:32 13/10/2017

   ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΎΜΕ , ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΦΩΦΗ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΧΑΡΕΙ . . .ΌΠΩΣ έγλυψε με διθυράμβους προχτές τον συνωμότη Βενιζέλο ?
   ΘΑ ΒΓΟΥΝ οι 10 υποψήφιοι φύλαρχοι να τον Συγχαρούν ? Ποιοι έχουν τα άντερα και την παρρησία ?

   • Θ.Τ. 13:09 13/10/2017

    Δεν αποκλείεται κάποιοι/κάποιες να το κάνουν. Σχεδόν απ όλους ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ.

    • freeman 13:16 13/10/2017

     με το «σχεδόν» , διασώζεις τους Καμίνη-Ραγκούση ?
     ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ?

     • Θ.Τ. 17:38 13/10/2017

      Ναι, δεν τους βάζω στο ίδιο τσουβάλι με τους υπόλοιπους ( παρά π.χ. την χθεσινή «πατάτα» του δημάρχου περί ΒΒ και PSI ). Συνολικά αυτοί οι δύο εμένα με πείθουν πως είναι πιό κοντά στο αντιπελατειακό όραμα του ΓΑΠ και πολύ λίγων συντρόφων ( π.χ. Παπακωνσταντίνου) με όλους τους άλλους «συντρόφους» που επιμένουν στα πελατειακό πασοκικά, (διάδρομοι, καπετανάτα κ.λπ. ) άσε πιά τους δεξιο»αριστερούς» πελατειακούς μέχρι φασίστες και life-style-σταλινικούς. Και 95 % δίκιο να έχεις, το άσπρο-μαύρο διώχνει «σωστό» κόσμο. Δεν το κάνει ο ΓΑΠ που έχει 99 % δίκιο.

   • Ε.Στ. 18:11 13/10/2017

    Τον συνεχάρη τελικά η Φώφη και τον Γιώργο. Σιγά μην της ήταν δύσκολο. Ικανοποιήθηκες τώρα; Αισθάνεσαι πιο καταξιωμένος, πιο γεμάτος;

  • Σπάσε τά Δεσμά Φελνίκο. Θα στο χρωστάει η ΠΑΤΡΙΔΑ.
   Α’ και για να μη ξεχνιόμαστε ο Γεώργιος παίρνει τά βραβεία με την σέσουλα όχι ο Ανδρέας. Έτσι λέει ο φίλος μου ο Freeman.
   Και σε ρωτώ ξανά εμπιστεύεται σ’ αυτά τα χαιβάνια κανένας τήν διακυβέρνηση της Ελλάδας.

   • Manos 17:08 13/10/2017

    Ποιο χαϊβανι απο σενα αποκλειεται Θειε Ντοναλντ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.