ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η συνταγή της ευτυχίας

Τι χρώμα έχει η ευτυχία; Έχουν νόημα τα μικρά καθημερινά πράγματα μέσα στη ζωή μας; Όπως η βόλτα με το σκύλο μας ή η περιποίηση του κήπου;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι χάνονται πίσω από τους μεγάλους σκοπούς και τα φιλόδοξα πλάνα της δουλειάς. Έτσι χάνουμε τα μικρά απλά πράγματα και δεν απολαμβάνουμε την καθημερινότητα.

Γιατί θα πρέπει να πάμε διακοπές για να «χαζέψουμε» το μπλε του ουρανού ή ένα κατακόκκινο ηλιοβασίλεμα; Ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι οι υπέρμετρες φιλοδοξίες ή η ανάγκη να αποκτήσουμε χρήματα ή αναγνώριση μας στερεί από καθημερινές στιγμές ευτυχίας. Τότε κάποιοι από μας συνειδητοποιούν ότι νιώθουν δυστυχισμένοι, άδειοι, θλιμμένοι.

«Μέσα στην κουρτίνα , η Ραχέλ έκλεισε τα μάτια της κι έφερε στο νου της το πράσινο ποτάμι, τα σιωπηλά ψάρια να κολυμπούν στο βυθό, τις διάφανες φτερούγες της λιβελούλας (που μπορούσε να δει ότι βρισκόταν πίσω τους) στο φως του ήλιου.» Ο Θεός των μικρών πραγμάτων είναι δίπλα μας .

Στο «βασίλειο της υπέρτατης ευτυχίας» της Αρουντάτι Ρόι, η πολυπόθητη ευτυχία βουλιάζει στη θλίψη και την απόγνωση. Η συγγραφέας θέλει να μιλήσει για μια πατρίδα που την πνίγει και στην οποία πάντα επιστρέφει. Στα 30 της, η Ρόι έγινε γνωστή από το «Θεό των μικρών πραγμάτων» , ένας άκρως αποκαλυπτικό μυθιστόρημα για την Ινδία του 60. Η συγγραφέας για χρόνια θα εξαφανιστεί από τα λογοτεχνικά πράγματα αλλά θα παραμείνει στην Ινδία που πνίγεται από τις αντιθέσεις.

Αναζητώντας την «ευτυχία» σε μια χώρα με τεράστιες ανισότητες, η Ρόι θέλησε να μιλήσει για το ρατσισμό και πώς να είναι κανείς διαφορετικός. Το βιβλίο με το γαλάζιο εξώφυλλο είναι ένας ύμνος για τους διεμφυλικούς και ένα χαστούκι στον Τραμπ αλλά και στη σύγχρονη αποστειρωμένη ινδική κοινωνία. Στο προσκήνιο μια ινδική οικογένεια που έχει ήδη τρεις κόρες και περιμένει το τέταρτο παιδί. Όταν η μάνα κρατήσει στην αγκαλιά της το νεογέννητο γιο θα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της. Ακόμη κι όταν διαπιστώσει ότι κάτι πάει στραβά με το φύλο του μωρού, η νοικοκυρά από το Δελχί , είναι αδύνατο να το χωνέψει. Το ερμαφρόδιτο δεν έχει καμιά θέση στη ζωή τους. Μοναδική της ελπίδα ότι το μωρό μεγαλώνοντας θα γίνει ένα κανονικό αγόρι και τα γυναικεία όργανα θα θαφτούν κάτω από το αρσενικό.

Η Ρόι κλείνει το μάτι στο θεατή και τρέχει με χίλια. Μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο, το παιδί μεταμορφώνεται σε ένα πλάσμα με γυναικεία χαρακτηριστικά το οποίο απομονώνεται και ζει μέσα στη θλίψη με αποκορύφωμα την σκληρότητα των συμμαθητών . Το παιδί θα χάσει κάθε ίχνος αυτοεκτίμησης ως την ημέρα που θα γνωρίσει μια ψηλή αδύνατη γυναίκα , έντονα βαμμένη και με φανταχτερά ρούχα. Αυτή θα τον οδηγήσει σε ένα περίεργο σπίτι σε έναν άλλο κόσμο όπου θα συναντήσει ανθρώπους όμοιους του που γεννήθηκαν αγόρια αλλά ήθελαν να γίνουν γυναίκες. Για μια χώρα που ζει μέσα σε κάστες , που ασπάζεται τον καπιταλισμό αλλά και τα πιο ακραία έθιμα , το βιβλίο της Ρόι , μετά από είκοσι χρόνια σιωπής είναι γροθιά στο στομάχι και ταυτόχρονα ένα ύμνος στην πολύχρωμη κοινότητα των hijras,των ερμαφρόδιτων, που φορούν πράσινα μεταξωτά καφτάνια και λένε τραγούδια του Bollywood διασχίζουν τη Βομβάη.

«Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία» φώναξε ο καθηγητής στον περιπτερά που κοίταζε τους λογαριασμούς με απόγνωση. Άντε να πεις στον άλλο που δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα ότι η ευτυχία προκαλείται από τις μικρές καθημερινές λεπτομέρειες. Το ίδιο φαίνεται ότι πίστευε και ο μεγάλος Αϊνστάιν. Τη θεωρία του περί ευτυχίας κατέγραψε σε δύο πολύτιμα, τώρα, πλέον, σημειώματα τα οποία έδωσε σε έναν ταχυμεταφορέα το 1922 στο Τόκυο, αντί φιλοδωρήματος. Ο μεγάλος φυσικός ήταν ενθουσιασμένος γιατί μόλις μάθει ότι είχε πάρει το Νόμπελ. Η γραπτή συμβουλή του προς τον ταχυμεταφορέα ήταν πως το να πετύχεις ένα όνειρο χρόνων δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα είσαι και ευτυχισμένος.

«Μια ήσυχη και ταπεινή ζωή θα φέρει περισσότερη ευτυχία απ’ ότι το κυνήγι της επιτυχίας και η συνεχής ανησυχία που φέρνει αυτό», έγραψε στο πολυτελές χαρτί του Imperial Hotel. Υπάρχει και δεύτερο σημείωμα με την υπογραφή του περίφημου φυσικού στο οποίο συμβούλευε τον Ιάπωνα ταχυμεταφορέα πως «όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος.» Ειρωνεία. . Τα δύο σημειώματα περί «θεωρίας της ευτυχίας» που φέρουν την υπογραφή του νομπελίστα φυσικού πωλήθηκαν σε δημοπρασία για 1,56 εκατ. δολάρια. Μάλλον οι απόγονοι του Ιάπωνα ταχυμεταφορέα είχαν δίπλα τους το Θεό των μικρών πραγμάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.