ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Λοβέρδος στη Βουλή: Θα μας πείτε την αλήθεια για τα F-16;

Ξεκάθαρες απαντήσεις για το πραγματικό κόστος της αναβάθμισης των F-16 ζήτησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστηρίζοντας πως οι αντιφατικές δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου για το θέμα θολώνουν την υπόθεση και εγείρουν υποψίες.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής όπου παρίσταται  ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο κ. Λοβέρδος είπε «Ο κ. Βίτσας υποχρεούται να δώσει διευκρινήσεις. Το θέμα είχε συζητηθεί στην υποεπιτροπή εξοπλισμών στις 20 Σεπτεμβρίου και εμείς ως ΔΗΣΥ δια του κ. Θεοχαρόπουλου είχαμε πει ότι είμαστε θετικοί στην αναβάθμιση αλλά δεν μπορούμε να καταγράψουμε τις προτεραιότητες αν δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Εξαρτάται η τελική μας θέση από την κοστολόγηση. Εκεί ο κ. Καμμένος απάντησε ότι δεν έχει εικόνα δαπάνης και είπε πως αν η δαπάνη φθάσει στα 2 δις ευρώ θα αποκλείσει το πρόγραμμα. Λίγες ημέρες μετά απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο είπε ότι η δαπάνη ξεκινά από 1,5 και φθάνει σε 2 δις ευρώ. Δηλαδή λίγες ημέρες μετά έχει εικόνα δαπάνης» και πρόσθεσε «Μετά, τις δηλώσεις Τράμπ μέσω twitter ο κ. Καμμένος λεει ότι το κόστος θα είναι 1,1 δις ευρώ + αντισταθμιστικά ενώ λίγες ώρες μετά έλεγε πως μπορεί να είναι και δωρεάν. Δώστε μια απάντηση κ. Βίτσα και πείτε μας επίσης, τα Α/Ω επιτρέπονται; Με νομοθετική ρύθμιση του 2011 που ενσωμάτωσε ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύτηκαν τα αντισταθμιστικά. Βάλτε επίσημα τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις κ. Βίτσα».

 Νωρίτερα ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης υπενθύμισε ότι το ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 είχε συζητηθεί εκτενώς στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Μπορούμε να μιλήσουμε για το κόστος, τον τρόπο αποπληρωμής και το όφελος για την πολεμική αεροπορία και την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Μπορεί να υπάρξει αντιπαράθεση αλλά αυτό έχει αναλυθεί στην επιτροπή μας. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα με τις δηλώσεις Τραμπ. Το συζητάμε επί ένα χρόνο αυτό. Μπορούμε να συνεχίσουμε την συζήτηση και να δούμε αν συμφωνούμε για το ότι ένας αριθμός αεροσκαφών πρέπει να καταστεί λειτουργικός, ανάλογος με αυτά που πετάνε στην Τουρκία. Να συζητήσουμε πόσο κοστίζει αν ο τρόπος αναβάθμισης είναι λειτουργικός και να βγάλουμε ένα συμπέρασμα».

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο κ. Καραγιαννίδης ήταν ένας εκ των δεκατριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που πριν από οκτώ μήνες υπέγραφαν ερώτηση του κ. Νίκου Φίλη (σ.σ. η οποία τελικά δεν κατατέθηκε ποτέ) με την οποία εξέφραζαν την διαφωνία τους για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-16 λόγω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Για «τσιράκια του ΝΑΤΟ» μίλησε η κυρία Λιάνα Κανέλλη υπογραμμίζοντας πως «ο επιτελάρχης του ΝΑΤΟ που βομβάρδιζε πριν λίγα χρόνια το Κόσσοβο, σήμερα είναι επιχειρηματίας και δραστηριοποιείται στην συγκεκριμένη περιοχή, συμβάλλοντας στην "ανάπτυξη" του Κοσσόβου».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.