ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Μεταξύ σφύρας & άκμονος

Κάτι τα πρώιμα πρωτοβρόχια, που ευτυχώς δεν μας πνίξανε, κάτι οι ανταποκρίσεις από το Ταλίν έκανε τους Ευρωπαϊστές να χαμογελάσουν πλατιά και να σκέφτονται θα γυρίσει ο τροχός. Μπορεί να μη βγαίνει ο μήνας καλά-καλά από τις υποχρεώσεις όμως οι αυξημένες προσδοκίες σε θέματα δικαιωμάτων, ελευθεριών και κοινωνικής ευαισθησίας είναι δεδομένες.

Ασκήσεις ελευθερίας στη Βουλή. Με μια απλή δήλωση η αλλαγή φύλου. Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Με τις αλλαγές που προβλέπονται ορίζεται ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του. Προβλέπεται πιο συγκεκριμένα ότι ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του ως στοιχείο της προσωπικότητάς του.

Ο Κ. ξυπνάει και ανάβει τη μηχανή του καφέ. Προσπαθώντας να διώξει από το κεφάλι του το χθεσινό hangover πίνει την πρώτη γουλιά από τον καφέ του.

Ως ταυτότητα φύλου, σύμφωνα με το νόμο, νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει δε την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στην βούληση του προσώπου. Απλά και με δυο λόγια, μπορεί κάποιος ή κάποια να ζητήσει την διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε να αντιστοιχεί στην βούληση και την προσωπική του αίσθηση.

Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο αναμενόμενες αλλά και ξεπερασμένες σε σχέση με κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, πλην Ελλάδας.
«Ότι πιο ανθρώπινο!» «Κατάντια! Ότι πιο αρρωστημένο!» Αν τύχει και πέσεις στα σχόλια για το νομοσχέδιο θα λουστείς πατόκορφα τον υποτιθέμενο σκεπτικισμό κάποιων για το εάν η κοινωνία είναι «ώριμη» να δεχτεί κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα λίγο απέχουν από τις υστερίες εκείνων που βλέπουν τους γκέι σαν εξωγήινα όντα. Στην Ευρώπη που οι πολλοί θέλουν να μείνουμε, θα έπεφτε γέλιο αν έβλεπαν τις αντιδράσεις. Για τα δικά τους πολιτιστικά δεδομένα η αυτοδιάθεση και η επιλογή του ατόμου είναι κάτι σαν την αναπνοή .»Αχ μην είσαι τόσο σίγουρη» μου είπε η ξαδέλφη , υπονοώντας το Νότο και τους γείτονες που εξακολουθούν να φιλούν το χέρι της μάνας και να παντρεύονται κορίτσι από τον τόπο τους.

Ο Κ. κοιτάζει τα mails του στο Yahoo και χαζεύει λίγο της ειδήσεις. Ντύνεται προσεκτικά γιατί έχουν σύσκεψη .Χαμογελάει γιατί σήμερα θα φορέσει εκείνο το πουκάμισο που του έκανε δώρο ο Μ.

«Δηλαδή, πας και με μια δήλωση και από Μάριος γίνεσαι Μαρία», μου λέει η Ελένη που ξεκίνησε να καθαρίζει φασολάκια, τη μοναδική μέρα που είχε ρεπό και θα προτιμούσε να λιάζεται στην πλατεία.

«Το αυτονόητο!», φώναξε αγουροξυπνημένη η ανιψιά, εκκολαπτόμενη νομικός που βρήκε αφορμή να ξεδιπλώσει το ταλέντο της. Φαρμακοποιό την ήθελε το σόι για να συνεχίσει την παράδοση του Νικολόπουλου, του προπάππου που ακόμη τον μνημονεύουν αλλά τους βγήκε νομικός. Η επιστροφή στην Αθήνα μετά από χρόνια στο εξωτερικό δεν ήταν εύκολη.
«Η προσωπικότητα και η ιδιωτική ζωή οφείλουν να είναι σεβαστές σε δημοκρατικά κράτη!» ισχυρίστηκε με πάθος η ανιψιά . Έπρεπε άραγε να αποκαλύψει στην οικογένεια ότι η συγκάτοικό της είναι γκέι.

«Η Βουλή έχει άλλα να ασχοληθεί! Κι αλήθεια ποιο το όφελος για τον κοσμάκη», είπε η Ελένη φτιάχνοντας τον δεύτερο καφέ.
«Τόσο οπισθοδρομική, ρε, θεία , δεν το περίμενα!». Η Ελένη πήρε τέτοιο ύφος που σχεδόν τη λυπήθηκε. Το στόμα της πέτρωσε. Η ανιψιά αναδιπλώθηκε . Στα δεκαέξι της έκοψε με ψαλίδι τη μορφή της από την οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλαν το Πάσχα. Στα είκοσι πέντε το μετάνιωσε. «Και πόσες φορές μπορεί να αλλάξει κανείς φύλο;» Η ερώτηση έπεσε σαν κεραμίδα από τον 15χρονο γιο της Ελένη που εισέβαλλε φουριόζος και πήγε κατευθείαν στο ψυγείο.

«Τι;» Η Ελένη σταμάτησε το χτύπημα του φραπέ και γύρισε και κοίταξε τον γιο της. Σαν να μεγάλωσε . «Μια μόνο φορά επιτρέπεται η αλλαγή της ληξιαρχικής πράξης», έδωσε την απάντηση η ανιψιά αλείφοντας τη φρυγανιά με μαρμελάδα. Προτιμούσε τη φράουλα.

Ο Κ. κάνει ένα μικρό διάλειμμα στη δουλειά. Αυτή τη βδομάδα είναι σε δίαιτα , οπότε τρώει ένα απλό τοστ. Μιλάει στο τηλέφωνο με τον Μ. Το βράδυ θα πάνε θέατρο. Να θυμηθεί να βάλει τις μπύρες στο ψυγείο. Η ιστορία δεν πάει ευθεία μπροστά πάντα. Το outside του Μάικλ ήταν το τραγούδι που τον σημάδεψε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.