ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ...

Επειδή οι δέκα κεντροαριστεροί υποψήφιοι είναι αρχηγοί υπό εκπαίδευση και όχι ηγέτες- δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει πως όσο περισσότεροι πάνε να ψηφίσουν τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχει ο αρχηγός που θα εκλεγεί και κατ' επέκτασιν θα του είναι πιο εύκολο να δρομολογήσει τις διαδικασίες συγκρότησης του πολιτικού φορέα που θα διαδεχθεί την ΔΗΣΥ και ο οποίος, εφόσον καταστεί ελκυστικός στους πολίτες, μπορεί πράγματι να επηρεάσει, ενδεχομένως και καθοριστικά, τη μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας. Κάτι που άλλωστε (πρέπει να) είναι και το διακύβευμα της εκλογής αρχηγού στην Κεντροαριστερά. Εκτός κι αν κάποιους δεν τους ενδιαφέρει και το μόνο που τους απασχολεί είναι το εκλεκτορικό σώμα να προσαρμοστεί στα μέτρα τους και τη φιλοδοξία τους να είναι αυτοί που θα κόψουν πρώτοι το νήμα.

Δυστυχώς, με τον τρόπο που οργανώνεται η ψηφοφορία είναι ισχυρή η πιθανότητα η συμμετοχή να μην είναι μεγάλη ή έστω τόση όση υπολογίζονταν μέχρι χθες. Επιπροσθέτως, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί με βεβαιότητα ότι οι κάλπες θα στηθούν, όπως αποφάσισε η επιτροπή Αλιβιζάτου, στην ώρα τους, στις 5 Νοεμβρίου. Όχι επειδή διαφωνεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά επειδή τα τεχνικά προβλήματα, παρά τα όσα λέγονται, δεν είναι βέβαιο ότι έχουν ξεπεραστεί. Ο κίνδυνος να συμβεί ότι και στη ΝΔ το 2015 -όταν ο Μεϊμαράκης έχασε την εκλογή επειδή, λόγω τεχνικών προβλημάτων, αναβλήθηκε για αργότερα η ψηφοφορία- δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εξυπακούεται πως στην περίπτωση που υπάρξει βραχυκύκλωμα στην ψηφοφορία της 12ης Νοεμβρίου το ανάθεμα θα πέσει εξ ολοκλήρου στη Φώφη, ενώ κερδισμένος θα βγει ο Σταύρος ο οποίος ορθώς επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ψηφοφορία ανήμερα του κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας. Το ίδιο θα συμβεί εάν λόγω "απόνερων" του Πολυτεχνείου παρουσιαστεί πρόβλημα τη δεύτερη Κυριακή, 19 Νοεμβρίου. Πλήγμα θα υποστεί και ήδη υφίσταται και η υποψηφιότητα Καμίνη επειδή αν και δήμαρχος Αθηναίων δείχνει σα να μην ενδιαφέρεται για το κορυφαίο, και διεθνούς ενδιαφέροντος, αθλητικό γεγονός της πρωτεύουσας

Εν πάση περιπτώσει αυτό που, προσώρας, παρακολουθούμε είναι ένας αγώνας 5Χ5. Οι πέντε υποψήφιοι έχουν άμεση αναφορά στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης, Γεννηματά, Κωνσταντινόπουλος, Μανιάτης, Ραγκούσης) και οι άλλοι πέντε (Γάτσιος, Θεοδωράκης, Καμίνης, Πόντας, Τζιώτης) προέρχονται ευρύτερα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Από την κάθε ομάδα επικρατέστεροι είναι δύο για τον τελικό. Η Φώφη και ο Ανδρουλάκης από τους "πράσινους" και οι Καμίνης και Σταύρος από τους "λαχανί". Οι περισσότερες των εκτιμήσεων συμφωνούν ότι είναι δύσκολο να πάνε στη δεύτερη Κυριακή δύο από την ίδια ομάδα. Το πιθανότερο είναι να είναι ένας/μία από τους "πράσινους" και ένας από τους "λαχανί". Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν πως αυτό θα ήταν και πολιτικά συμφέρον για τη διαδικασία εκλογής. Επειδή αν προκριθούν η Φώφη και ο Ανδρουλάκης τη δεύτερη Κυριακή η προσέλευση θα είναι μειωμένη αφού οι μη ΠΑΣΟΚοι εκλέκτορες δύσκολα θα προσέλθουν για να ψηφίσουν έναν αμιγώς κομματικό υποψήφιο. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που στον τελικό γύρο περάσουν οι Καμίνης και Θεοδωράκης. Τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ δεν αποκλείεται να είναι αρκετοί αυτοί που θα υποστηρίξουν, ενδεχομένως και με θορυβώδη τρόπο, ότι το κόμμα ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα παραμείνει και δεν πρόκειται να διαλυθεί. Υπέρ της άποψης αυτής τάσσονται οι περισσότεροι που στηρίζουν τη Φώφη Γεννηματά και μεταξύ αυτών και ιστορικά στελέχη, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος μετά το υπέρ Ανδρέα Παπανδρέου πόνημα και το αντιδεξιό - αντιμητσοτακικό μανιφέστο ετοιμάζει και νέο πολυσέλιδη παρέμβαση το επόμενο δεκαήμερο, με αφορμή την συμπλήρωση 36 χρόνων από την πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτώβρη 1981.

Ανεξάρτητα πάντως από τις εκτιμήσεις η πιθανότητα να είναι η Φώφη (την οποίαν ειρήσθω εν παρόδω όλοι θεωρούν πρώτο φαβορί ακόμη και για την εκλογή) μαζί με τον Ανδρουλάκη στη δεύτερη Κυριακή είναι ισχυρή. Μάλιστα, οι έχοντες γνώση του παρασκηνίου έχουν εκπλαγεί από την υπερδραστηριότητα που επιδεικνύει ο μηχανισμός του νεαρού ευρωβουλευτή σε όλους τους νομούς της χώρας. Τελευταία λέγεται πως με τη μεσολάβηση και της Εύας Καϊλή απολαμβάνει και της υποστήριξης του Ιβάν Σαββίδη στη Μακεδονία, ενώ αρκετά καλά λέγεται πως πηγαίνει και σε Κρήτη και Θράκη, αλλά και σε νομούς όπως η Λάρισα και η Λακωνία και όπου αλλού οι κομματικές οργανώσεις και η νεολαία που έλεγχει έχουν δύναμη.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως από τη διεκδίκηση της αρχηγίας απουσιάζει εκπρόσωπος από τη Βορεια Ελλάδα. Παλαιότερα απέναντι στον Γ. Παπανδρέου ήταν ο Ευάγγ. Βενιζέλος και στον Κ. Σημίτη ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ. Και αυτή είχε βορειοελλαδίτες. Εκτός από τον γενάρχη της Κωνσταντίνο Καραμανλή είχαμε τον Κώστα Καραμανλή, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Πάντα υπήρχε ένας Μακεδόνας υποψήφιος που συγκέντρωνε σημαντικά ποσοστά στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τώρα για την κεντροαριστερά -και με δεδομένο ότι ο βορειοελλαδίτης Ευάγγ. Βενιζέλος δεν φαίνεται να έχει κανένα ενδιαφέρον για την "επανεκλογή της Φώφης", όπως χαρακτηρίζουν κάποιοι συνεργάτες του την όλη διαδικασία- η Μακεδονία είναι κάτι σαν tabula rasa που είναι άγνωστο ποιός από τους δέκα υποψηφίους θα γράψει πρώτος το όνομά του σε αριθμό ψήφων.

Η πλευρά Καμίνη και Θεοδωράκη θεωρούν πως η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη έχει περιορισμένη απήχηση αφού τη μερίδα του λέοντος από τις κομματικές ψήφους θα την πάρει η Φώφη, ενώ υπάρχουν και οι άλλοι "πράσινοι" υποψήφιοι που θα λάβουν μερίδιο και φυσικά ελπίζουν να ψηφιστούν και οι ίδιοι από κάποιο τμήμα, το ολιγότερον φανατικό, του ΠΑΣΟΚ.

Οι του Καμίνη επιπροσθέτως θεωρούν πως θα επικρατήσουν του Θεοδωράκη επειδή ο δήμαρχος Αθηναίων δεν ηγείται κόμματος, αλλά και επειδή οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του Ποταμιού στην πλειοψηφία τους είναι δεξιόστροφοι, ενώ ο ίδιος, σε αντίθεση με τον Σταύρο που έχει κάνει σημαία το φιλελεύθερο Κέντρο, υποστηρίζει τις ιδέες της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, που έχουν, όπως πιστεύει, περισσότερους οπαδούς ανάμεσα σε αυτούς που θα προσέλθουν για να εκλέξουν αρχηγό.

Αντίθετα οι του Θεοδωράκη θεωρούν πως είναι ο Σταύρος αυτός που έχει το πλεονέκτημα για να πάει στο δεύτερο γύρο. Και ο λόγος είναι επειδή οι εκλέκτορες θέλουν ο νέος αρχηγός να βρίσκεται στη Βουλή. Ούτε ο Καμίνης ούτε ο Ανδρουλάκης είναι μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Και επειδή το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σκληρές μάχες στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, την τρίτη αξιολόγηση και την πιθανή έξοδο από το μνημόνιο δεν μπορεί, λένε, ο νέος φορέας, που ελπίζει να μπει σφήνα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να μην έχει αρχηγό στο κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου θεωρούν πως και οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς θα συμπεριφερθούν όπως πριν δύο χρόνια και οι κεντροδεξιοί στην εκλογή αρχηγού στη ΝΔ. Ο Τζιτζικώστας, που εφέρετο ως φαβορί έμεινε τελικά τρίτος επειδή δεν ήταν βουλευτής, αλλά περιφερειάρχης και το αουτσάϊντερ ο Μητσοτάκης ξεπέρασε ακόμη και τον Μειμαράκη, στον οποίον, όπως και στη Φώφη, όλοι έδιναν την πρώτη τύχη για να εκλεγεί αρχηγός.

Αδιαμφισβήτητα το επιχείρημα Θεοδωράκη περιέχει μια ισχυρή δόση λογικής, όμως επειδή το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΣΥ ή όπως αλλοιώς θα λέγεται ο νέος φορέας δεν είναι αξιωματική αντιπολίτευση που εκτός από αρχηγό θα εκλέξει και τον οιωνεί πρωθυπουργό, όπως έκανε η ΝΔ, αλλά και επειδή στην ψηφοφορία που οργανώνεται τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι μηχανισμοί και όχι η κοινωνία το πιθανότερο είναι οι εκλέκτορες να ψηφίσουν με διαφορετικά κριτήρια. Το μόνο σίγουρο είναι πως, τουλάχιστον προσώρας, δεν δείχνει κάποιος άλλος πέραν των Γεννηματά, Καμίνη, Θεοδωράκη, Ανδρουλάκη να μπορεί να διεκδικήσει την είσοδό του στον τελικό γύρο.

Η εκλογή είναι υπόθεση τεσσάρων και οι υπόλοιποι έξι δείχνουν να διαγωνίζονται για το ποιός θα καταλάβει την πέμπτη θέση που εκ των πραγμάτων θα τον φέρει σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των υπολοίπων στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν αφενός για τη δεύτερη Κυριακή και αφετέρου για τη συγκρότηση της ηγετικής ομάδας του νέου πολιτικού φορέα, αλλά και για τα ψηφοδέλτια όταν θα στηθούν οι εθνικές κάλπες.

Βεβαίως, παρά τα όσα λέγονται ο νέος αρχηγός θεωρείται μάλλον απίθανο να μπει σε διαπραγμάτευση με τους χαμένους, και πρωτίστως τους "μικρούς", ανθυποψήφιους του. Το πιθανότερο είναι τους προσπεράσει -ειδικά η Φώφη κάποιους ενδεχομένως και να τους τιμωρήσει για τη στάση που επέδειξαν- αφού ο νέος επικεφαλής της νέας Κεντροαριστεράς δεν θα κριθεί από τις ισορροπίες που θα κρατήσει, αλλά από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα επιτύχει. Ακόμη κι αν ανεβάσει το ποσοστό, εάν αυτό είναι μονοψήφιο δύσκολα θα παραμείνει στην αρχηγία...

13 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Πήρες χαμπάρι τι γινεται Φελνίκο ή δεν σ’ έφτασε ακόμα το μήνυμα; Έχεις εμπιστοσύνη σ’αυτους τους χαμένους ότι θα διοικήσουν τήν Ελλάδα; Αυτοί χωριστήκανε στά 10 πριν νά ενωθούν γι’ αυτό και βαρέθηκα νά τους ακούω κάθε μέρα. Οτι και να γράψεις αυτοί δεν μονιάζουν με τίποτα. Πήραν την κατρακύλα τον κατήφορο και μου λες ότι θα ρίξουν τον Τσίπρα οι μισοί από αυτούς θά τον ξαναψηφίσουν θά με θυμηθείς. Ο θείος απ’ το νησί.

 2. Υπάρχει άρθρο-εγκώμιο του Ρουσόπουλου (βλ. Καραμανλής) για τη Φώφη…

  οι θαυμαστές της, συμπεριλαμβανομένου του κ. Φελέκη, ας το διαβάσουν μπας κι ξυπνήσουν…

  Φώφη σημαίνει ψήφος χαμένη, ψήφος στον Μητσοτάκη κι τον Καραμανλή…

  • Ρε φίλε/η, από που συμπεραίνεις ότι ο Φελεκης στηρίζει τη Φώφη; Μάλλον είσαι καινούργιος στο matrix24 και μάλλον είσαι από αυτούς που έχει ο Ραγκούσης για να γράφουν βλακείες στο Ίντερνετ και να ψηφίζουν μαζικά στις δημοσκοπήσεις. Αν ο δικός σου πάρει 4-5% να κάνετε πάρτι στην Πάρο στην πολυτελή βίλα με την πισίνα του Ραγκούση. Και να ξέρεις ο προδότη που ο ΓΑΠ τον έκανε άνθρωπο δεν πρόκειται να δει παπανδρεϊκή ψήφο.

   • ή εσύ μπέρδεψες το left.gr με το μάτριξ….

    όλοι έχουν καταλάβει ότι ο φελέκης υποστηρίζει τη φώφη… όσο για τα περί προδοσίας ραγκούση τα αφήνω ασχολίαστα… επιχειρήματα επιπέδου τράγκα…

   • Manos 14:31 11/10/2017

    Γιωργος, θα σε διορθωσω υποχρεωτικα… Κανεις απο τους 10 μικρους Μητσους δεν θα παρει ψηφο τσακιστη απο τους Παπανδρεικους.

 3. Vas_Pap 10:08 10/10/2017

  «νισαφι” πια…οχι αλλη κεντροαριστερα!!!!

  • Manos 16:25 11/10/2017

   Vas-Pap, γιατι τσαντιζεσε φιλε μου καλε?? Κανε Ζαππινγ και αλλαξε Blog. νισαφι» πια…μας τα επριξες.

 4. Ε.Στ. 9:08 10/10/2017

  Ξέρει κανείς γιατί η Φώφη δεν θα λάβει μέρος στο debate των υποψηφίων αρχηγών την Πέμπτη στο Action 24; Θεωρεί ότι, σαν γνήσια οικοδέσποινα, αφήνει τους καλεσμένους της να διασκεδάσουν; Τελικά, μιας και ασχολούμαστε πολύ με τις αποχρώσεις του πράσινου, η υπερβολική χλωροφύλλη , μπορεί να μετατραπεί σε χλωροφόρμιο.

  • πολιτική κότα, γι αυτό δε συμμετέχει…

   Μαύρο στη Φώφη.

   Καμίνης-Ραγκούσης το δίδυμο της αλλαγής

   • Θ.Τ. 12:58 10/10/2017

    Καμίνης-Ραγκούσης, Ραγκούσης-Καμίνης ένας από τους δυό στον δεύτερο γύρο.
    Είναι ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ πιό κοντά στις καταπράσινες ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ θέσεις
    του «απλού στρατιώτη”.

   • Θ.Τ. 13:13 10/10/2017

    Οι αποχρώσεις του πράσινου σας μάραναν Κε Φελνίκο. Ραγκούσης-Καμίνης ένας από τους δυό στον δεύτερο γύρο. Είναι ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ( γιατί έχουν κάνη ΠΡΑΞΗ ) πιό κοντά στις καταπράσινες Α Ν Τ Ι Π Ε Λ Α Τ Ε Ι Α Κ Ε Σ θέσεις του «απλού στρατιώτη”. Οι μόνες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ θέσεις ( και όχι αυτές οι μίζερες «διαδικασίες” ) που έχουν την δύναμη να κάνουν το ξεπέταγμα στην μεγάλη παράταξη που χρειάζεται η Χ Ω Ρ Α. Οχι στα προιόντα κομματικού ( Κα Φώφη, Ανδρουλάκης ) και μιντιακού ( Σταύρος ) θερμοκηπίου.

    • freeman 12:48 11/10/2017

     ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ ,ΚΟΤΑΡΕΣ , ΩΦΕΛΙΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ οι ΔΥΟ .
     Ο Ραγκούσης αποστασιοποιήθηκε από τον Γιώργο όταν τον έκανε από Υπουργό Εσωτερικών Υπουργό Μεταφορών , στο Δημοψήφισμα του 2011 ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ , όταν ο Γαπ έκανε το ΚΙΔΗΣΟ το έπαιξε αυτόνομος καλαμοκαβαλάρης , ΤΩΡΑ γλύφει τους Παπανδρεικούς πολιτικάντικα με τα περί ΠτΔ το 2020 !
     Ο Καμίνης που ο Γαπ τον έκανε πολιτικά γνωστό στο 1ο υπουργικό του συμβούλιο 2009, ο Γαπ τον έκανε Δήμαρχο Αθηναίων το 2010 . . .ΟΜΩΣ Ο ΚΑΜΙΝΗΣ στις εκλογές 2014 έκανε πως ΔΕΝ ήξερε τον Παπανδρέου και πως ΤΑΧΑ είναι αυτοδημιούργητος πολιτικά ΣΤΟΙΧΙΖΟΜΕΝΟΣ στην ΒενιζελοΠασοκική-διακομματική-διαμιντιακή-Καραμανλοπροστατευτική ΟΜΕΡΤΑ που θεωρούσαν το όνομα Παπανδρέου τοξικό (ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ) , ενώ προχθές (μετά την παρέμβαση Νίκου) στο Μεσολόγγι θυμήθηκε να γλύψει τους Παπανδρεικούς . . .ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ . . .ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΝΕΝΑ από τους 10 ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΛΙΠΟΤΑΚΤΗΣΑΝ ΤΟΝ 11/2011 και έριξαν την Ελλάδα ΣΤΑ ΣΑΜΑΡΟ-ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΚΑΜΕΝΟ-ΤΣΙΠΡΙΚΑ σκατά του ατέρμονου υφεσιακού σπιράλ που εκφάσισε την Κοινωνία ανδρώνοντας και τους ΣταλικοΧιτλερικούς υπανθρώπους και ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗ παραμύθα περί ΟΛΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ του Γαπ για την Πτώχευση . . .ΑΡΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009. . . ΑΡΑ να ΜΗΝ ΑΛΛΆΞΟΥΜΕ ΤΊΠΟΤΑ . . .αποτέλεμα : 10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ και οι συντεχνίες συντεχνίες και οι νταβάδες νταβάδες και 500.000 μυαλά στην οικονομικά παραγωγική & γενετικά τεκνοποιητική ηλικία ΕΜΕΙΝΑΝ , ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ !

     • Θ.Τ. 14:39 11/10/2017

      Σε κανα δυό κολλάς αγαπητέ freeman ( κατάρα στον σημίτη και παπανδρεικό «γονίδιο» ). Διαφωνώ με πολλά που έκανε ο Ραγκούσης και πολλά που δεν είπε ο Καμίνης. Αλλά και οι δύο ΘΕΛΗΣΑΝ και πολλά ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ – στο μέτρο του δυνατού – κάποια από τα ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ που ξεκίνησε ο ΓΑΠ. Αδυνατώ να τους βάλω στο ίδιο τσουβάλι με όλους τους υπόλοιπους π.χ. πασόκους, που ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΑΝ ( κοίταξαν αργά η΄γρήγορα καρέκλα ), που τα πισωγύρισανΝ , αλλά και «συμπορεύτηκαν” σιωπόντας. Σωστός δεν είναι μόνο όποιος έχει την ευλογία κάποιων παπανδρεικών . ( τα ” τον έκανε γνωστό” και τα παρόμοια ). Καμώματα κάποιων «παπανδρεικών”, που διώχνουν κόσμο, αλλά ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΧΙ του ΓΑΠ ! ! ! Γι αυτό συμπορεύεται με τόοοοοσους και τέτοιους, αλλά με πολιτική και οργανωτική Α Υ Τ Ο Ν Ο Μ Ι Α .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.