ΚΟΣΜΟΣ

Αδιαπραγμάτευτο θεωρεί το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων η Τεχεράνη

Ο Τραμπ θα ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα σε βάρος του Ιράν «για την κακή του συμπεριφορά»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος του Ιράν εξαιτίας των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων που διεξάγει, της υποστήριξής του «στην τρομοκρατία» και των κυβερνοεπιθέσεων που του προσάπτει, εντός των ορίων της νέας πολιτικής του έναντι της Τεχεράνης, διεμήνυσε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή.

«Ο πρόεδρος δεν κοιτάζει μόνο ένα πράγμα. Εξετάζει όλες τις διαστάσεις της κακής συμπεριφοράς του Ιράν», τόνισε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

«Όχι απλά την (εφαρμογή της) πυρηνικής συμφωνίας, αλλά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, την αποσταθεροποίηση της περιοχής, το γεγονός ότι είναι το κράτος υπ' αριθμόν ένα υποστηρικτής της τρομοκρατίας, τις κυβερνοεπιθέσεις, το παράνομο πυρηνικό του πρόγραμμα», συνέχισε η Χάκαμπι Σάντερς.
Ο Τραμπ ετοιμάζει μια «ευρεία στρατηγική που θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, όχι μόνο ένα», πρόσθεσε. «Σε αυτό επικεντρώνεται η ομάδα του και αυτό θα παρουσιάσει ως σύνολο τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε η ίδια.

Ένας ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την Πέμπτη ότι ο Τραμπ αποφάσισε να ανακηρύξει πως δεν επαληθεύει την τήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η κίνηση αυτή, που συνεπάγεται την επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων οι οποίες έχουν αρθεί, αναμένεται πως θα σηματοδοτήσει το τέλος της συμφωνίας.

Ο Τραμπ και κυβερνητικά στελέχη σχεδίαζαν ο πρόεδρος να εκφωνήσει μια ομιλία για το Ιράν τη 12η Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είχε δηλώσει άλλος αξιωματούχος.

Δεν έγινε σαφές για ποιο «παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα» μιλούσε η Χάκαμπι Σάντερς. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διαβεβαιώνει ότι το Ιράν συμμορφώνεται προς τους όρους της συμφωνίας που είχε συνάψει το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ).

Η κυβέρνηση του Τραμπ μέχρι τώρα επίσης αναγνωρίζει πως η Τεχεράνη δεν παραβαίνει το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), όμως καταγγέλλει πως το Ιράν παραβιάζει «το πνεύμα» της συμφωνίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Τεχεράνη θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων

Εκπρόσωπος της διπλωματίας του Ιράν τόνισε την Παρασκευή ότι το ιρανικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων έχει αποκλειστικά αμυντικούς σκοπούς και ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί τον τερματισμό του, διαψεύδοντας δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη θα εξέταζε το ενδεχόμενο το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα να τεθεί υπό συζήτηση με τις μεγάλες δυνάμεις.
«Το Ιράν σε όλες τις διμερείς διπλωματικές συναντήσεις (...) τόνισε εμφατικά ότι το αμυντικό πυραυλικό του πρόγραμμα δεν θα τεθεί σε διαπραγμάτευση και ότι δεν παραβιάζει την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Νωρίτερα το Ρόιτερς, επικαλούμενο ιρανούς και δυτικούς αξιωματούχους που είπαν πως έχουν ενημερωθεί σχετικά, μετέδωσε πως η Τεχεράνη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαπραγμάτευση το πρόγραμμά του για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των μεγάλων δυνάμεων.

Με την απόφαση 2231 το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη, το λεγόμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.