ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από την επικεφαλής του ΔΝΤ

Πρώτο «κρας τεστ» σήμερα με Λαγκάρντ

«Στο ψητό» της επίσκεψής του στις ΗΠΑ μπαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς μετά τις επαφές του στο Σικάγο, έπονται οι βασικές και καθοριστικές συναντήσεις του με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα και αύριο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Επί της ουσίας, σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να κερδίσει τα δύο μείζονα στοιχήματα που έχει βάλει: το πρώτο θα το… παλέψει με την Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), καθώς θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ με στόχο να συζητηθούν όλα. Ο πρωθυπουργός θέλει να αποχωρήσει από την έδρα του Ταμείου, στην Ουάσινγκτον έχοντας τουλάχιστον μία ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεων και των κινήσεων του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς και είδε με ικανοποίηση την επικεφαλής του ΔΝΤ να συμφωνεί, το περασμένο Σάββατο, στην συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα αξιώσει από την κ. Λαγκάρντ να δεσμευθεί ότι δε θα θέσει το ΔΝΤ νέες υπερβολικές και εκτός συμφωνίας αξιώσεις, που θα απειλήσουν πάλι να τινάξουν τις συζητήσεις στον αέρα. Βεβαίως, η κ. Λαγκάρντ έχει ήδη διευκρινίσει δημοσίως πριν τέσσερα 24ωρα πως το ΔΝΤ δεν ζητεί νέα μέτρα. Όμως, η κυβέρνηση θέλει να αποκρούσει και τυχόν αίτημα να εφαρμοστούν το 2018 τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020, δηλαδή οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Αγορές, χρέος, Μνημόνιο

Πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από την κ. Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει η στάση του Ταμείου ως προς το βασικό ζήτημα: αν θέλει να παραμείνει –και με ποιον τρόπο- στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, η συζήτηση θα επεκταθεί στο ελληνικό χρέος, αφού στο θέμα αυτό τουλάχιστον Αθήνα και Ουάσινγκτον τα βρίσκουν: το ΔΝΤ, όπως διαβεβαίωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προχθές και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, συνεχίζει να ζητεί διευθέτηση του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα», πράγμα που σημαίνει ότι για όσο καιρό παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πιέζει τους Ευρωπαίους στην κατεύθυνση αυτή. Αυτό είναι για την Αθήνα εξαιρετικά σημαντικό, για δύο λόγους: πρώτον, διότι όσο το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για το χρέος, τόσο θα διευκολύνονται οι απόπειρες για περιορισμένες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές, με στόχο να φτιαχτεί το περίφημο «πιστωτικό μαξιλάρι» για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος. Δεύτερον, εάν το ΔΝΤ παίξει καταλυτικό ρόλο στην λήψη μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους, τότε θα ανοίξει ο περίφημος «καθαρός διάδρομος» για έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο χωρίς… αστερίσκους και υποσημειώσεις, ενώ το προφίλ της χώρας θα είναι βελτιωμένο και, άρα, ελκυστικότερο για επίδοξους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.