ΚΟΣΜΟΣ

Πουτζντεμόν: Οι κινήσεις Ραχόι, οι χειρότερες μετά την εποχή Φράνκο

Στα άκρα η σύγκρουση για την Καταλονία (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Μαδρίτης-Βαρκελώνης, μετά την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας και να προκηρύξει τοπικές εκλογές εντός έξι μηνών.  

Ο αρχηγός της Καταλονίας πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας ότι οι κινήσεις του Μαριάνο Ραχόι για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

«Η ισπανική κυβέρνηση κινείται εκτός του Κράτους δικαίου, δρα ατιμώρητα με βία κατά ειρηνικών πολιτών, καταδιώκει ιδέες και μέσα ενημέρωσης, δημιουργεί οικονομική αστάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, η Βαρκελώνη δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε.

Ο ίδιος ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο αυτονομιστής ηγέτης, όλες οι προτάσεις για διάλογο προς την κεντρική κυβέρνηση είχαν την ίδια απάντηση: σιωπή και καταπίεση.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας μίλησε και στα αγγλικά απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες και πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εάν οι ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε κίνδυνο στην Καταλονία, θα βρίσκονται και στην Ευρώπη».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν θύμισε στους Ευρωπαίους ότι η Καταλονία είναι μια παλιά ευρωπαϊκή δημοκρατία που παλεύει για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της.

Ομως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν πρόφερε καν τη λέξη «ανεξαρτησία» καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Πρόεδρος καταλανικής Βουλής: Πραξικόπημα η απόφαση Ραχόι

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε, νωρίτερα, η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.

«Ο Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», ανέφερε η Κάρμε Φορκαντέλ.

«Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.

«Ποτάμι» οργής στους δρόμους της Βαρκελώνης

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, αφού ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, την οργάνωση τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών και την υπαγωγή στην κεντρική διοίκηση της Καταλονίας που βρίσκεται στα πρόθυρα της απόσχισης.

Σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες, το «παρών» στη διαδήλωση έδωσε και ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.

Νωρίτερα, ο Μαριάνο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

Έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών.

Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας -τη Γερουσία- όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.