ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ...

Με την άφιξη της τρόϊκας άρχεται και επισήμως σήμερα, 23 Οκτωβρίου, η τρίτη αξιολόγηση. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν κάνει τη σχετική προεργασία προκειμένου η Βελκουλέσκου και η παρέα της να διαπιστώσουν, μετά φυσικά και από τις συζητήσεις που θα κάνουν, στο επόμενο δεκαήμερο, με τους υπουργούς και κυρίως το οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως, αν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη αξιολόγηση και αν ο προϋπολογισμός και τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2017 βρίσκονται εντός των στόχων ή θα χρειαστεί να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για το 2018.

Η πιθανότητα να έχει κλείσει ο κύριος όγκος των προαπαιτουμένων μέχρι το Γιούρογκρουπ της 6ης Νοεμβρίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για υπάρξει συμφωνία εντός του έτους είναι μάλλον μικρή. Παρότι ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες του εκφράζουν συνεχώς τη βούλησή τους να έχει επέλθει συμφωνία ακόμη και ενωρίτερον από τα Χριστούγεννα ελάχιστοι είναι αυτοί που το πιστεύουν. Οι περισσότεροι θεωρούν πως ευχής έργον θα ήταν η τρίτη αξιολόγηση να μπορέσει να κλείσει τον Ιανουάριο, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση ενός ριμέϊκ της δεύτερης με συνεχείς εντάσεις και καθυστερήσεις που θα διασαλεύσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και επιστροφής στην κανονικότητα που αρχίζει και διαμορφώνεται το τελευταίο τετράμηνο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι έχοντες αρνητικές σκέψεις η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Τα όσα, τουλάχιστον δημοσκοπικά, έχει κερδίσει όχι μόνον θα ακυρωθούν, αλλά και θα την οδηγήσουν ενδεχομένως και σε αποφάσεις που θα καταστήσουν τις πρόωρες εκλογές, όσο κι αν δεν τις επιθυμεί, αναπόφευκτες. Από την επιστροφή στην κανονικότητα και την πολιτική σταθερότητα και την στροφή στον πραγματισμό ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του μόνον κέρδη αποκομίζουν όπως δείχνει και η αρωγή των διεθνών παραγόντων. Κέρδη που μπορούν να πολλαπλασιαστούν εάν επιλέξει να βαδίσει ατάλαντευτα και με πιο αποφασιστικά βήματα το "μεσαίο δρόμο" των ιδιωτικών επενδύσεων, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της θεσμικής αναδιοργάνωσης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, των ευρωπαϊκών συμμαχιών και της εγχώριας πολιτική συννενόησης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Εάν αντίθετα, και παρά τις δηλώσεις βουλήσεως, η τρίτη αξιολόγηση καθυστερήσει και η αβεβαιότητα επιστρέψει τότε ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στα Τάρταρα, η δε στασιμότητα έως και υποχώρηση των ποσοστών δημοφιλίας του Μητσοτάκη και της ΝΔ που, επ' εσχάτων, παρατηρείται, θα ξεπεραστεί και ενδεχομένως να αποτελέσει και το εφαλτήριο για την αυτοδυναμία. Οι επιλογές του Μαξίμου έχουν καταστήσει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης ως σανίδα σωτηρίας της κυβερνήσεως. Είναι γι' αυτήν μονόδρομος. Κάθε παρέκκλιση θα κοστίζει ακριβά. Κι αν η καθυστέρηση είναι ανάλογη με αυτή της δεύτερης θα αποδειχθεί ταφόπλακα για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του.

Το άριστο θα ήταν η αξιολόγηση να κλείσει πριν σχηματισθεί κυβέρνηση στην Γερμανία. Εάν η κυβέρνηση το καταφέρει έχοντας και τη συνηγορία του ΔΝΤ μπορεί να ξεκινήσει την Άνοιξη τη συζήτηση για την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αλλά ακόμη και για τη μείωση του χρέους. Κάτι που σίγουρα θα τις δώσει άλλον αέρα και άλλες προοπτικές. Επομένως το ματς που ξεκινά σήμερα (με επιθέσεις, άμυνα, τζαρτζαρίσματα και πιθανώς κίτρινες ακόμη και κόκκινες κάρτες στα δημοσιονομικά, τα ενεργειακά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και όσα άλλα -ΔΕΗ, κόκκινα δάνεια, Ελληνικό, κοινωνικό μέρισμα- απαιτούνται) είναι ντέρμπι, στο οποίο η κυβέρνηση, αλλά και η χώρα δεν πρέπει να ηττηθούν...

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. στη Γεννηματά που έχει στερητικό σύνδρομο υπουργικής καρέκλας…

    μόλις χθες ο Σόιμπλε άδειασε τον Σαμαρά λέγοντας ότι ζήτησε … τάιμ άουτ από τις μεταρρυθμίσεις κι στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης δεν κρύβουν την ανυπομονησία τους να κυβερνήσουν με τον Μητσοτάκη…

    Ραγκούσης, η μόνη συνεπής αντιδεξιά ψήφος.

  2. Vas_Pap 14:51 24/10/2017

    Τα F-104 τα θυμασαι? τα επονομαζομενα «ιπταμενα φερετρα» τα οποια βουταγαν με την μουρη καθετα στο εδαφος.Εεε η καθετη πτωση εχει αρχισει. Τωρα ,τους οικονομικες διεκτες του χρησιμοποιουν οσοι δεν ξερουν οικονομικα πχ ο συντροφος Δελαστικ και τις δημοσκοπησεις (καλες κατ αρχην) οσοι δεν ξερουν τους επερχομενους παραγοντες που θα καθορισουν την μελλοντικη τους πορεια.Ενα μονο θα αναφερω,την εγγραφη ενημερωση των συνταξιουχων,μεχρι τελος Γεναρη,για το τι ποσο θα τους περικοπει.

  3. Ε.Στ. 15:41 23/10/2017

    Tα μόνα ντέρμπι που δεν χάνει ο Τσίπρας είναι τα ποδοσφαιρικά. Σε όλα τα υπόλοιπα έχει γελοιοποιηθεί μέχρι κεραίας.

  4. Χωρίς την δραχμή ούτε κανονικότητα υπάρχει ούτε ελευθερία. Έξω από την ΕΕ νά βρούμε και εμείς κι’ εκείνοι τήν ησυχία τους.

    • Alek 22:46 23/10/2017

      «Ησυχία» θα βρούμε …… ίσως! «Φαΐ «σίγουρα δεν θα βρούμε!

      • Εξαρτάται από τον βαθμό /φθοράς του καθενός αν θά και πόσο θά έβρει. Επαφίεται σέ σένα. Έτσι δεν γίνονταν πάντα;
        Η Ευρώπη θά σου δώσει νά φάς η θά σε μαδήσει; Η απόφαση είναι δική σου.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.