ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η δικηγορία που οραματίζομαι

Η δικηγορία , ως λειτούργημα αλλά και ως ελευθέριο επάγγελμα, κατέστη πλέον αφόρητα δύσκολη στην ενάσκησή της. Αυτό είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς, παρατηρώντας απλά το καθημερινό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα ενός μαχόμενου δικηγόρου. Όταν δε καλείσαι να ανταπεξέλθεις στα καθήκοντα σου και έρχεσαι αντιμέτωπος με τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης, που τώρα σε περίοδο τεράστιας οικονομικής και αξιακής κρίσης είναι περισσότερο ορατές, η κατάσταση σε απογοητεύει σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Η μοιρολατρία και η παραίτηση ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν φέρνουν θετικά αποτελέσματα ή λύσεις. Ακόμα δε περισσότερο, οι λύσεις δεν εμφανίζονται από μαγικά ραβδιά. Χρειάζεται ένα όραμα, που θα οδηγήσει τον σύγχρονο μαχόμενο ή έμμισθο δικηγόρο σε επαγγελματικά μονοπάτια λιγότερο δύσβατα, σε μια νέα πορεία, η οποία ναι μεν θα είναι ανηφορική, θα μπορεί όμως να διανυθεί, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.

Μια τέτοια πορεία οραματίζομαι, η οποία θα καθιστά τον δικηγόρο :

1) Συλλειτουργό της Δικαιοσύνης και πραγματικό υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
2) Ανεξάρτητο ελεύθερο επαγγελματία, που θα ασκεί τα καθήκοντά του ακώλυτα και ανενόχλητα, χωρίς να γίνεται έρμαιο των καλών ή κακών διαθέσεων των υπαλλήλων της Δημόσιας Διοίκησης.
3) Ισότιμο συνομιλητή και εταίρο στις διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους φορείς εντός και εκτός της επικράτειας, για θέματα της επαγγελματικής του καθημερινότητας, για ζητήματα φορολόγησης ακόμα και για τα εθνικά ζητήματα.

Η δικηγορία που οραματίζομαι είναι μακριά από την σημερινή πραγματικότητα που θέλει τον δικηγόρο να δαπανά 5 ή 6 ώρες σε ατελείωτες ουρές στα Δικαστήρια κάθε βαθμού δικαιοδοσίας, για την κατάθεση ενός δικογράφου ή για την έκδοση ενός πιστοποιητικού. Είναι δε πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των δικαστηρίων της χώρας με την προώθηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης της αγωγής, την ηλεκτρονική αναζήτηση αποφάσεων σε όλα τα δικαστήρια μέχρι και την ηλεκτρονική εκτύπωση της απόφασης καθώς και την ηλεκτρονική έκδοση όλων των πιστοποιητικών από τα δικαστήρια.

Η δικηγορία που οραματίζομαι, δημιουργεί τα εχέγγυα προστασίας του νεοεισερχόμενου στο λειτούργημα συναδέλφου, αφού θα προβλέπεται η υποχρεωτική κατάρτιση έγγραφης συμφωνίας για τη συνεργασία των νέων δικηγόρων με δικηγορικά γραφεία ή δικηγορικές εταιρείες, με πρόβλεψη αμοιβών, ωραρίου, αδειών κλπ.
Η δικηγορία που οραματίζομαι δεν καθιστά τον Δικηγόρο φορο εισπράκτορα του κράτους και τελικά πολίτη β’ κατηγορίας καθώς είναι αναγκασμένος να καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος, άνω του 80% του πενιχρού πλέον εισοδήματός του.
Η δικηγορία που οραματίζομαι είναι συνδεδεμένη με ένα Κράτος Δικαίου, στο οποίο ο μαχόμενος νομικός της πράξης θα είναι ο εγγυητής του.

ΜΗΝΑΣ Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ
Υποψήφιος Σύμβουλος Δ.Σ.Α. με το συνδυασμό του Δημήτρη Βερβεσού

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.