ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση στη Βουλή

Η ΝΔ καταγγέλλει τον ΕΟΠΥΥ: Εβαλε ηλικιακά όρια στη συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA

Απόφαση του ΕΟΠΥΥ με την οποία τίθενται ηλικιακά όρια στο δικαίωμα συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA καταγγέλλουν 15 βουλευτές της ΝΔ.

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή με επικεφαλής τον γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και τον Τομεάρχη Υγείας Βασίλης Οικονόμου, οι βουλευτές απευθύνουν την ερώτησή τους στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και καταγγέλλουν ότι λίγους μήνες αφότου το ΣΤΕ ακύρωσε απόφαση, που όριζε ηλικιακά όρια στην αποζημίωση εξέτασης για τον καρκίνο, ο οργανισμός θέτει ξανά όρια για την αποζημίωση αυτή την φορά της εξέτασης HPV DNA (ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα).

Η απόφαση, όπως αναφέρουν, εκδόθηκε στις 22-9-2017 από το τμήμα σχεδιασμού αγοράς και παρακολούθησης δικτύου παροχών με θέμα: «Κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA» και ορίζει ότι δικαίωμα συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA για ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα έχουν οι γυναίκες 30- 65 ετών.

Οι βουλευτές της ΝΔ καταγγέλλουν ότι αποκλείονται από την εξέταση νέες κοπέλες, αν και όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας γίνεται από τα 14-15 και δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού είναι εξαιρετικά χαμηλή. Οι βουλευτές επικαλούνται και έρευνες που δείχνουν ότι πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή και ζητούν, ως εκ τούτου να ενημερωθούν, με ποια επιστημονικά κριτήρια τέθηκε ως ανώτατο όριο τα 65 χρόνια και με ποιο δικαίωμα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μια γυναίκα 18-29 ετών αλλά και νεότερης ηλικίας.

«Η απόφαση αυτή είναι τελείως αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Βάζει ηλικιακά όρια χωρίς καμία λογική και αποκλείει γυναίκες από τη συγκεκριμένη εξέταση που είναι ιδιαιτέρως σημαντική», σημειώνουν οι βουλευτές.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.