ΥΓΕΙΑ

Σύμφωνα με έρευνα

Κορυφαίοι γιατροί προειδοποιούν: Το αλκοόλ ευθύνεται για επτά καρκίνους

Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ογκολόγων.

Η κατανάλωση αλκοόλ -ακόμη και σε μικρές ή μέτριες ποσότητες- συνδέεται ιδιαίτερα με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, του στόματος, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού και είναι υπεύθυνος για περισσότερο από το 5% των καρκίνων και των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

Η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) δεν έχει ασχοληθεί, ποτέ, επισήμως με τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, αλλά, τώρα, υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου του «υψηλού κινδύνου» κατανάλωσης αλκοόλ στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη JAMA Psychiatry τον Αύγουστο, η κατανάλωση αλκοόλ, γενικά, ήταν αυξημένη κατά 11%, ενώ από το 2013, περίπου το 73% των Αμερικανών ανέφερε ότι καταναλώνουν αλκοόλ και σχεδόν το 13% περιέγραψε τις καταναλωτικές του συνήθειες ως «υπερβολικές».

Το κέντρο προληπτικού ελέγχου, CDC, συνιστά στις γυναίκες να καταναλώνουν μόνο ένα ποτό την ημέρα ή οκτώ ποτά την εβδομάδα, ενώ για τους άντρες η συνιστώμενη ποσότητα είναι δύο ποτά την ημέρα, ή 14 την εβδομάδα.

Τα στοιχεία έδειξαν, φυσικά, ότι πολλοί Αμερικανοί πίνουν πολύ περισσότερο από όσο πρέπει.

Η έρευνα έδειξε ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία είναι πειστικά» και ότι το αλκοόλ είναι πιθανώς αιτία παγκρεατικού στομάχου και άλλων μορφών καρκίνου όπως του στόματος του παχέος εντέρου, του ήπατος, του μαστού, των φωνητικών χορδών, του λαιμού .

«Τα πιο πρόσφατα δεδομένα που έχω δει εκτιμούν ότι 18.200-21.300 θάνατοι σχετίζονται με το αλκοόλ στις ΗΠΑ το 2009», αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Noelle LoConte, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin School of Medicine and Public Health.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.