ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα τα τελικά αποτελέσματα

Μάχη για Φώφη και Νίκο στον δεύτερο γύρο

Στον ΄β γύρο και την αναμέτρηση της 19ης Νοεμβρίου στρέφονται τώρα όλα τα βλέμματα, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου αργά χθες το βράδυ.

Με το δίδυμο που επικράτησε να έχει ξεχωρίσει από νωρίς, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα, με την μεγάλη διαφορά υπέρ της πρώτης, πάντως, να παρέχει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μία σχετικά μεγάλη ‘ασφάλεια’. Διότι μπορεί η ροή αποτελεσμάτων να διεκόπη λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται σήμερα, το 42,5% που συγκέντρωνε η Φώφη Γεννηματά όμως, στο 83,49% των ψήφων, έναντι 25,14% του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ενδεικτικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην πλειοψηφία τους οι συνυποψήφιοί της, αλλά και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έσπευσαν να συγχαρούν την Φώφη Γεννηματά, καλώντας την προσωπικά στο τηλέφωνο.

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, για την μάχη που ήδη ξεκίνησε, και θα κορυφωθεί στο τρίτο κατά σειρά ντιμπέιτ, μεταξύ των δύο ‘μονομάχων’ αυτή την φορά, από την ΕΡΤ, έχουν οι επιμέρους ‘συμμαχίες’, όπως θα διαμορφωθούν στο εξής. Προς ώρας πάντως, το τοπίο είναι ιδιαιτέρως ρευστό, αφού μετά και από το θέμα που προέκυψε με τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη περί παράλληλης λειτουργίας των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων την επομένη των εκλογών, κόντρα στην άποψη όλων των άλλων υποψηφίων, έχει ‘ταράξει τα νερά’ στις ισορροπίες που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος στον χώρο. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των δύο ΚΟ δεν είναι το μόνο που θα κρίνει τις συμμαχίες στον επόμενο γύρο. Αντίθετα, οι επτά υποψήφιοι που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, με ‘προίκα’ την παρουσία τους όλο το προηγούμενο διάστημα, θα έχουν αρκετές ημέρες στη διάθεσή τους για να σταθμίσουν τα δεδομένα και να λάβουν ξεκάθαρη θέση, εφόσον το θελήσουν. Είναι και πολλοί πάντως που δεν θα κλίνουν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, αφήνοντας τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο στοίχημα δείχνει να έχει κιόλας κερδηθεί για την Κεντροαριστερά, δεδομένου ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αγγίζοντας τους 210.264 πολίτες. Επόμενος στόχος είναι να διατηρηθεί και η ενότητα στον χώρο. Διότι μπορεί όλοι οι υποψήφιοι να έχουν από πριν δεσμευθεί ότι την επόμενη μέρα θα είναι παρόντες, διασφαλίζοντας την ενότητα του χώρου, ήδη όμως έχουν αρχίσει να διατυπώνονται δημόσια διαφορετικές απόψεις. Ενδεικτικό είναι ότι με ανακοίνωσή (δείτε εδώ) τους 59 μέλη του Ποταμιού που είχαν εξ αρχής διαφωνήσει με τη συμμετοχή στις διαδικασίες για τον Νέο Φορέα, ζητούν τώρα αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και συνέδριο του κόμματος τώρα.

Δείτε εδώ τις ανακοινώσεις των υποψηφίων :

Φώφη Γεννηματά :

Οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Τολμήσαμε. Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα. Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα. Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα. Ευχαριστώ όλους τους συνυποψήφιους μου για τον καλό αγώνα που δώσαμε και την συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας. Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στην διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση.

Νίκος Ανδρουλάκης :

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα.
Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας.
Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους.
Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους.
Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να δηλώσουν πως η Παράταξη είναι Εδώ.
Ευχαριστώ και συγχαίρω τους συνυποψήφιους μου για τον ωραίο αγώνα και τους καλώ να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και την επόμενη Κυριακή.
Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε.
Τώρα χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας.
Εμείς τώρα αρχίζουμε.
Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα.
Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας.
Σας θέλω όλους δίπλα μου.

Γιώργος Καμίνης :

Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα.
Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 200 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές. Τους εθελοντές όλων των υποψηφίων, την επιτροπή Αλιβιζάτου πρώτα απ' όλα που οδήγησε άξια μια πρωτόγνωρη διαδικασία.
Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί.
Ευχαριστώ τους προοδευτικούς πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα.
Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε.

Σταύρος Θεοδωράκης :

Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης.
Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψηφίους μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία.
Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας.
Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται.

Γιάννης Ραγκούσης :

Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση. Ευχαριστώ κάθε πολίτη ξεχωριστά που συμμετείχε στην ίδρυση της νέας προοδευτικής παράταξης. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στη διεξαγωγή αυτής της όμορφης διαδικασίας. Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.