ΥΓΕΙΑ

Ποιες κατηγορίες πυκνότητας υπάρχουν

Mία στις δύο Ελληνίδες χρειάζεται υπερηχογραφικό έλεγχο λόγω πυκνών μαστών

Περισσότερες από τις μισές Ελληνίδες έχουν πυκνούς μαστούς (κατηγορίας C και D), γεγονός που κατά τους ειδικούς συνεπάγεται επιπλέον προληπτικό έλεγχο, καθώς οι πυκνοί μαστοί «κρύβουν» τυχόν βλάβες από την προβολή του ινώδους ιστού.

Έτσι, οι επιστήμονες συστήνουν και υπερηχογραφικό έλεγχο μαστών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις γυναικών, μετά τη μαστογραφία.

Οι μαστοί ανάλογα με την πυκνότητα τους όπως αυτή εμφανίζεται στη μαστογραφία, κατατάσσονται από ακτινολογικής απόψεως σε τέσσερις κατηγορίες. Οι δύο πρώτες δεν κρίνονται ουσιαστικές, αλλά οι δύο επόμενες, C και D, που έχουν μεγάλο ποσοστό ινώδους συνδετικού ιστού, παρουσιάζουν δυσκολία στη μαστογραφική διάγνωση.

Η συμπληρωματική υπερηχογραφική εξέταση χρειάζεται μόνο στην περίπτωση ευρημάτων, εφόσον η γυναίκα επιλέγει για τον διαγνωστικό της έλεγχο όχι την «παραδοσιακή» μαστογραφία, αλλά την ψηφιακή με τομοσύνθεση που αποτελεί την πλέον σύγχρονη τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης μαστού, με ποσοστό ευαισθησίας 99% στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Το διαγνωστικό υπερηχογράφημα σε γυναίκες με εύρημα στη μαστογραφία καλό είναι να γίνεται σε εξειδικευμένα απεικονιστικά Κέντρα Μαστού, που διαθέτουν υπερηχογράφους που έχουν προγράμματα ελαστογραφίας και τρισδιάστατης απεικόνισης, προκειμένου να ταυτοποιηθούν επακριβώς τα ύποπτα ευρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η προληπτική μαστογραφική «διερεύνηση» πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 40 ετών και άνω σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα. Η πλήρης διερεύνηση ακολουθεί τον «αλγόριθμο της πρόληψης» με κλινική εξέταση, μαστογραφία και εάν χρειαστεί υπερηχογραφικό έλεγχο.

Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει με μαστογραφία σε ηλικία τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερη, από την ηλικία που το συγγενικό πρόσωπο εμφάνισε τη νόσο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.