ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η διάταξη εγείρει έντονο προβληματισμό

Νέος Σωφρονιστικός Κώδικας: Μεταγωγές κρατουμένων με απόφαση υπουργού και χωρίς αιτιολόγηση

Διάταξη που εγείρει έντονο προβληματισμό και σύμφωνα με τον νομικό κόσμο δίνει πρωτάκουστες και επικίνδυνες αρμοδιότητες στον υπουργό Δικαιοσύνης συμπεριλήφθηκε στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Η ρύθμιση που δεν αποτελεί πρόταση της αρμόδιας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που επιμελήθηκε το σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, αλλά της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπει ότι ο εκάστοτε υπουργός ή ο γενικός γραμματέας μπορεί να αποφασίζει μεταγωγές κρατουμένων χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

Την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος κατά την ενημέρωση των βουλευτών που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα. Σύμφωνα με τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης ο κ. Μπρακουμάτσος ανέφερε: «Επίσης, ήθελα να επισημάνω ότι, στις μεταγωγές, αυτό δεν ήταν πρόταση της Επιτροπής, γιατί η τελική επεξεργασία έγινε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτό είναι στην κρίση σας, εμείς δεν παίρνουμε θέση ούτε υπέρ ούτε κατά. Στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, που σας είπα τη σύνθεση της και έχει την απόφαση της μεταγωγής, για τους λόγους που προβλέπονται, μπορεί ο  Υπουργός ή ο Γενικός Γραμματέας, να κάνουν μια μεταγωγή χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Είναι μια από τις επιμέρους αλλαγές που έκανε στην τελική επεξεργασία το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ακόμα τη νομοθετική πρωτοβουλία, εφόσον δεν έχει εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές και κυρίως στην Ολομέλεια, ως Κώδικας, να προβεί και σε άλλες αλλαγές».

Η ενημέρωση του εισαγγελέα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου που σχολίασε «Συγνώμη, ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, διατάσσουν μεταγωγές; Αυτό, είναι πρωτάκουστο».

Από την πλευρά του ο κ. Μπρακουμάτσος υπογράμμισε: «έτσι έχει προβλεφθεί. Εγώ, είμαι υποχρεωμένος να το αναφέρω. Απλά, η πρότασή μου, επειδή δεν μπορούμε να αποστερήσουμε αυτό το δικαίωμα, θα μπορούσε αυτό να γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως τώρα πρόσφατα με τους Τούρκους που ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Αυτό, είναι μια προσωπική μου άποψη, δεν είναι άποψη της Επιτροπής. Απλά, επειδή το αναφέρατε» και πρόσθεσε με νόημα πως «Απλά, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, είναι το όργανο, ακριβώς, για να μην εμπλέκονται ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας σε αυτού του είδους τη διαδικασία, γιατί είναι εκατοντάδες, το ξέρει και ο κ. Κουλούρης που συμμετέχει στην ΚΕΜ, οι υποθέσεις που συζητιούνται, να μην αναμειγνύονται ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, με τέτοιου είδους θέματα. Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών είναι στελεχωμένη έτσι, που παρέχει τις εγγυήσεις για τη διαφάνεια και την εντιμότητα». Στο ίδιο μήκος με τις παρατηρήσεις του εισαγγελέα ήταν και η παρατήρηση του κ. Αθανασίου που εξήγησε πως «το να μην συμμετέχει ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, είναι προστασία της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν πρέπει να το κάνει αυτό. Εκτός του ότι παρεμβαίνει σε καθήκοντα άλλων που γνωρίζουν τις μεταγωγές, δεν πρέπει να φθείρεται ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, διότι, εάν συμβεί κάτι, θα έχει πολιτικό κόστος και όλη η Κυβέρνηση. Π.χ. στην περίπτωση των Τούρκων ή οτιδήποτε άλλο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.