ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ...

Όσα είχαν να πουν και να κάνουν οι (υποψήφιοι) αρχηγοί τα είπαν και τα έκαναν. Ενδεχομένως, δεν ήταν και τα καλύτερα και να απέχουν από αυτά που περίμενε και επιθυμεί ο προοδευτικός κόσμος. Όμως αυτοί είναι που έθεσαν υποψηφιότητα, μ' αυτούς, στην παρούσα φάση, αναγκαστικά θα πορευθούν οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι.

Οι (υποψήφιοι) αρχηγοί "πούλησαν" την πολιτική τους πραμάτεια -αυτή τέλος πάντων που ο καθένας είχε. Τώρα είναι η ώρα της "αγοράς". Η ώρα των πολιτών. Των μελών, των φίλων, των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς. Αυτοί θα "αγοράσουν" εκλεκτό. Αυτοί θα αποφασίσουν -σήμερα με την ψήφο τους, αύριο με την ενεργή τους συμμετοχή στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα- ποιός θέλουν να ηγηθεί της προσπάθειας ανασύνταξης του ενδιάμεσου, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, χώρου.

Όσοι περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες τόσο το εγχείρημα θα γίνει πιο ελκυστικό και ο νέος φορέας πιο δυνατός. Και φυσικά και ο αρχηγός. Αυτός που θα δρομολογήσει, όπως έχει αποφασιστεί, τις διαδικασίες ενοποίησης των δυνάμεων του προοδευτικού Κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς.

Ο καθένας καταλαβαίνει πως η συμμετοχή θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία, τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας. Και θα προσδιορίσει τη δυνατότητα του νέου φορέα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Αν είναι πολλοί, η υπόθεση "ανασύσταση της Κεντροαριστεράς", αλλά και καθορισμού των όρων διακυβέρνησης της χώρας, έχει μέλλον. Αντίθετα αν οι εκλέκτορες είναι λίγοι τη σκυτάλη εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή, το αργότερο μέχρι την επόμενη εθνική κάλπη, θα χρειαστεί να την πάρουν άλλοι. Ακόμη και ο Τσίπρας μπορεί να την διεκδικήσει και ενδεχομένως με επιτυχία.

Αν η ηγεσία που θα εκλεγεί έχει τη στήριξη μικρής μόνο μερίδας κεντροαριστερών ψηφοφόρων θα είναι αδύναμη, έρμαιο ισορροπιών, υποκείμενη σε συμβιβασμούς και ευάλωτη ακόμη και σε εκβιασμούς.

Δεν περιμένει κανείς να προσέλθουν όσοι ψήφισαν τον Γιώργο Παπανδρέου το 2004 ή το 2009, θα ήταν όμως απογοητευτικό να μην προσέλθει στις κάλπες το 1/3 ή έστω το 1/4 από όσους ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, τη ΔΗΜΑΡ συν ένα, έστω μικρό, ποσοστό από αυτούς που απογοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιστρέφουν στη "γενέθλια γη" του ιστορικού ΠΑΣΟΚ.

Και για να μην σας κουράζω με νούμερα, συμφωνώ με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τις αρχικές εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη ότι ένας αριθμός 200.000 εκλεκτόρων δεν είναι υπερβολικός, αλλά μια αξιοπρεπής συμμετοχή που εμπεριέχει δυναμική.

Ασχέτως διαφωνιών -που και 'γω τις έχω- για την ικανότητα των υποψηφίων, την ποιότητα του στελεχιακού δυναμικού, τις κοινωνικές αναφορές, τις ταξικές αντιστοιχήσεις και τις πολιτικές θέσεις όσων (κομμάτων και συλλογικοτήτων) συμμετέχουν στο εγχείρημα, θα είναι καλό, όχι μόνον για την κεντροαριστερά, αλλά και ευρύτερα για την πολιτική και οικονομική ζωή και φυσικά και για τα συμφέροντα των πολιτών να υπάρχει, ανάμεσα στη δεξιά και τη ριζοσπαστική αριστερά, ένας ισχυρός πόλος. Μια παράταξη που θα υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, θα συνδυάζει τον πατριωτισμό με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, θα είναι πολιτικά προοδευτική, κοινωνικά φιλελεύθερη και στον τομέα της οικονομίας θα προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα, την προστασία της εργασίας και την παραγωγή, προς αναδιανομή, πλούτου

Ενδεχομένως, ή μάλλον, για να μην κοροϊδευόμαστε, είναι σίγουρο πως αυτή η παράταξη σήμερα δεν υπάρχει ούτε η αριθμητικά ισχυρή συνισταμένη του, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, έχει ελκυστικό πρόσωπο. Όμως οι πολίτες με τη συμμετοχή τους μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να γίνει μπορετή η ανασυγκρότηση, μέσω του νέου φορέα, της Κεντροαριστεράς.

Μπορείτε να συμφωνείτε, μπορείτε να διαφωνείτε, μπορεί να μην σας αρέσουν τα πρόσωπα, μπορεί να σας είναι απωθητική η υφιστάμενη κατάσταση, μπορεί να μην αντέχετε τους κακομούτσουνους, τους περισκουλαμέντους, τους πρωτοπαπάδες μπορεί το γεγονός ότι το 1/3 (ή μήπως μεγαλύτερο ποσοστό;) θέλει να πάει με τον Μητσοτάκη, το 1/3 (ή μήπως μικρότερο;) να καλοβλέπει τον Τσίπρα και το υπόλοιπο 1/3 να προτιμά την αυτόνομη και αυτοδύναμη πορεία, όμως, όσοι θα πάτε να ψηφίσετε να θυμάστε ότι κακό χωριό είναι τα λίγα σπίτια.

Και επίσης, όταν θα είστε πίσω από το παραβάν, να θυμάστε πως η Κεντροαριστερά είναι Κέντρο και Αριστερά και όχι Κέντρο και αντί Αριστερά. Και οπωσδήποτε αντιδεξιά. Ξέρω ότι αυτό το κριτήριο ενδεχομένως κάνει δύσκολη την επιλογή σας όμως αν δεν υπάρχει κανείς που σας εκφράζει υπάρχει και η λευκή και άκυρη ψήφος. Δεν είναι ότι καλύτερο όμως είναι προτιμότερο από την αποχή καθώς η λευκή-άκυρη ψήφος μπορεί να καταμετρηθεί και ως μήνυμα, το οποίο η νέα ηγεσία οφείλει να αποκρυπτογραφήσει.

Αν θέλετε να ανασχεδιαστεί το πολιτικό σκηνικό και να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις ιδιαίτερα στον προοδευτικό χώρο θα πρέπει λοιπόν να πάτε να ψηφίσετε. Ψηφίστε όποιον θέλετε. Ψηφίστε τη Φώφη, τον Σταύρο, τον Ανδρουλάκη, τον Καμίνη, τον Γάτσιο, όποιον σας αρέσει. Πηγαίνετε όμως να ψηφίσετε ακόμη κι αν αυτός είναι ο Τζιώτης ή ο Πόντας. Εντάξει, αυτό το τελευταίο δεν το εννοώ. Και ίσως είναι καλύτερα να τρέξετε στον Μαραθώνιο αν είναι να εξουσιοδοτήσετε τον ...Κέβιν Σπέϊσι να αναδιοργανώσει την Προοδευτική Παράταξη. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή, ειδικά στους μελαγχολικούς καιρούς της πολιτικής αποστράτευσης που ζούμε, είναι πιο σημαντική από την επιλογή αρχηγού...

8 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Vas_Pap 14:28 12/11/2017

    Γραφει ο Μαιτρ:
    «Και επίσης, όταν θα είστε πίσω από το παραβάν, να θυμάστε πως η Κεντροαριστερά είναι Κέντρο και Αριστερά και όχι Κέντρο και αντί Αριστερά. Και οπωσδήποτε αντιδεξιά.»
    Δηλαδη,μην ψηφισετε Θεωδορακη,η αισθητικης σας ταιρειαζει με αυτη του Πολακη,του ContraNews,Documento,Χωνι κλπ καθως και με την ρητορικη του χαρτογικαδισμου που αποπνεει ο «μεγαλος».
    Κατα τα αλλα ανευ «καθοδηγητικης» γραμμης το αρθρο!!!!

  2. freeman 14:00 12/11/2017

    Τελειώνεται με τους 9 λιποτάκτες του Νοέ/2011 , ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΑΙ ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟΥΣ για τα ψηφαλάκια ΚΑΙ ΜΟΝΟ .
    Να εκλεγεί με 120.000-150.000 συνολική συμμετοχή σήμερα , να πάρει 6,5-8% στις επόμενες εκλογές για να αντικατασταθεί ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ με τον ΦΥΣΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ (τον ΠΑΜΨΗΦΕΊ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΉΣ ΔΙΕΘΝΟΎΣ) και με ένα 15 %-17% στις Μεθεπόμενες (εκλογής ΠτΔ 2020) να ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ και να ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ γενιές .

    • Vas_Pap 17:57 12/11/2017

      Εδω παει το ασμα με την Χαρουλα Λαμπρακη (?)
      «Δεεεεν ζωντανευουν οι νεκροι» :)
      Δεν λεω αν εχεις δικιο ή αδικο,απλα λεω οτι δεν γινονται αυτα.η ιστορια αλλαξε σελιδα,τρον αν θα την ακολουθησεις ή οχι προσωπικη επιλογη

  3. Ε.Στ. 11:20 12/11/2017

    Γράφεις Φελνίκο: » Δημοκρατικές αξίες και κράτος δικαίου, πατριωτισμός με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πολιτικά προοδευτική, κοινωνικά φιλελεύθερη, που θα προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα, την προστασία της εργασίας και την παραγωγή, προς αναδιανομή, πλούτου» Ό,τι δηλαδή ΔΕΝ είναι η αριστερά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

  4. manos 10:58 12/11/2017

    Ετοιμαζόμουν να πάω να ψηφίσω μέχρι που άνοιξα την τηλεόραση στον ΣΚΑΙ και είδα την κ. ΚΑΙΛΗ καλεσμένη. Θυμήθηκα το σκονάκι που διάβαζε στον φακό του ΜEGA (Άλλη αμαρτία αυτη) κατα του Παπανδρεου και ξανακαθησα στον καναπε, δυτηχως.

    • Ε.Στ. 11:12 12/11/2017

      Να τις προσέξετε πολύ αυτές τις δικαιολογίες του καναπέ. Συχνά οδηγούν σε καταθλίψεις.

      • Manos 13:31 12/11/2017

        Φιλε, ψηφοφόρος είμαι με μνημη και όχι κοροιδο. Σιγα μην παθω καταθληψη για το χατηρι τους. Πολύ απλα δεν σφαξανε φιλε. Αν εσυ δινεις συγχωροχαρτι σε ολους και σε όλα, τοτε είναι θεμα διαφορετικης αντίληψης στο που και σε ποιους θα δωσεις την ψηφο σου και όχι συνταγή για αντικαταθληπτικα χαπια.

    • mamos 15:23 12/11/2017

      Πάντα μόνος θασαι manos,και άσε τις δικαιολογίες

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.