ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η εφαρμογή

Taxisnet: Επαγγελματικό λογαριασμό πρέπει να δηλώσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Διαθέσιμη είναι πλέον στον ιστοχώρο της ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποία πρέπει να δηλώσουν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό οι υπόχρεοι σε POS επαγγελματίες.

Την διαδικασία δήλωσης των Επαγγελματικών Λογαριασμών για όσους έχουν εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα, είχε καθορίσει η κυβέρνηση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν προ ημερών τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση  (ΦΕΚ Β’ 3944/9.11.2017) καθορίζεται ότι:

•Οι δικαιούχοι πληρωμής (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εταιρείες) υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους Επαγγελματικό/ούς Λογαριασμό/ούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

•Στον Επαγγελματικό Λογαριασμό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

•Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

•δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των Επαγγελματικών τους Λογαριασμών, σε περίπτωση που οι συναλλαγές διενεργούνται σε περισσότερους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο  Οικονομικών, η  θέσπιση του Επαγγελματικού Λογαριασμού δίνει την δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να λαμβάνει πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, κύριος Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρότεινε να κατατεθεί Νομοθετική Διάταξη, που θα προβλέπει λογαριασμό που θα παραμένει ακατάσχετο ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, για να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και βασικών προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, θα αποτραπεί το κλείσιμο επιχειρήσεων, που σήμερα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες τους, με συνέπεια να χάνονται θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.