ΚΟΣΜΟΣ

Δια μέσου του κοινοβουλίου

Ζιμπάμπουε: Ξεκινούν οι διαδικασίες καθαίρεσης του Μουγκάμπε

Το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε συνήλθε σήμερα μετά το μεσημέρι προκειμένου να εξετάσει ένα αίτημα για την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα εδώ και τριάντα επτά χρόνια.

Ο πρόεδρος του Σώματος Τζέικομπ Μουντέντα δήλωσε, ενώπιον των βουλευτών των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, ότι έλαβε το αίτημα.

«Το αίτημα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ζιμπάμπουε αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της» το 1980, τόνισε.
Το κυβερνών κόμμα ZANU-PF αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του αρχηγού του κράτους, που αρνείται επίμονα να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις να παραιτηθεί μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό τη νύχτα της 14ης προς 15η Νοεμβρίου.

Σε έκτακτη σύνοδό της προχθές η ηγεσία του ZANU-PF καθαίρεσε τον 93χρον Μουγκάμπε από πρόεδρό του και απέβαλε από τις τάξεις του τη σύζυγό του Γκρέις Μουγκάμπε.

Στο αίτημά του το ZANU-PF κατηγορεί τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε «ότι εξουσιοδότησε τη σύζυγό του να σφετεριστεί εξουσίες» και ότι «δεν διαθέτει πλέον τη φυσική ικανότητα να επιτελεί τον ρόλο του».

Σύμφωνα με το άρθρο 97 του Συντάγματος της Ζιμπάμπουε, η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία μπορούν με απλή πλειοψηφία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ανάκλησης του προέδρου.
Σε αυτή την περίπτωση σχηματίζεται μια επιτροπή για να συντάξει ένα ψήφισμα καθαίρεσης που πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.