ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 26/1, ΕΚΛΟΓΕΣ 3/11 ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ...

Η εβδομάδα που μας πέρασε δεν ξεκίνησε καλά για την κυβέρνηση. Τα Καμμενικά στη Βουλή και ιδιαίτερα η ταύτιση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, τα "απόνερα" της τραγωδίας στην Μάνδρα Αττικής και κυρίως η εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συν τις εικόνες με τα χημικά και τις συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία στο ειρηνοδικείο δημιούργησαν αισθήματα δυσφορίας στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανησυχίας στο Μαξίμου. Η πολιτική ζημία για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι μεγάλη και δεν είναι σίγουρο ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα, μπορούν να αποδώσουν αφενός γιατί είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα χωρίς πρόνοια για διορθωτικές παρεμβάσεις και αφετέρου επειδή η μεν κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της κριτικής η δε εξωκοινοβουλευτική να περιορίσει τις αντιδράσεις της.

Πάντως, παρότι ξεκίνησε αρνητικά η εβδομάδα κλείνει μάλλον θετικά αφού στη Μάνδρα Αττικής άρχισαν να δίνονται τα πεντοχίλιαρα στους πληγέντες από τη θεομηνία, να μοιράζονται τα χιλιάρικα στους τυχερούς που συναλλάσσονται με τραπεζικές κάρτες, να αυξάνεται ο αριθμός των εγκρίσεων όσων δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα και το κυριότερο: η τεχνική συμφωνία για τα προαπαιτούμενα να προοιωνίζεται θετικά για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Εάν όλα πάνε καλά, το Euro Working Group, πoυ θα συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου, θα λάβει από την τρόϊκα την έκθεση συμμόρφωσης της κυβερνήσεως, ούτως ώστε το Eurogroup να ανάψει, στις 22 Ιανουαρίου, το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς τη χώρα μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση -και μάλιστα εντός των προθεσμιών- της τρίτης αξιολόγησης εκτός των ευεργετικών αποτελεσμάτων στην οικονομία, τη διεθνή εικόνα της χώρας, την πολιτική σταθερότητα και την κυβερνητική συνοχή θα ανοίξει τον δρόμο και για τον ανασχηματισμό της κυβερνήσεως. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να αλλάξει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου είτε στις 27 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον σχηματισμό της πρώτης κυβερνήσεως της Αριστεράς είτε μία ημέρα νωρίτερα, στις 26, που είναι η ημερομηνία που ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε την εντολή σχηματισμού της πρώτης του κυβερνήσεως.

Σε κάθε περίπτωση όσοι εισηγούνται τον ανασχηματισμό θεωρούν πως αυτός εκτός από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα πρέπει να συνδεθεί και με τη συμπλήρωση τριετίας στην κυβέρνηση. Ορισμένοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και κάποιοι μη κομματικοί συνομιλητές του, των οποίων τις απόψεις ο Αλ. Τσίπρας υπολήπτεται, έχουν τη γνώμη ότι ο ανασχηματισμός του Ιανουαρίου "θα πρέπει να είναι προσανατολισμένος στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια" και επομένως, λένε, "το νέο σχήμα θα πρέπει να είναι σφιχτό και ομοιογενές ώστε να μπορέσει στο οκτάμηνο μέχρι τον Αύγουστο να παράξει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προκειμένου η έξοδος της χώρας στις αγορές να μην προκαλέσει κραδασμούς μέχρι τις εθνικές εκλογές". Οι έχοντες αυτή τη γνώμη φαίνονται να είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα στηθούν κάλπες το 2018 και ότι το ενωρίτερον που αυτό μπορεί να γίνει είναι ο Ιανουάριος του 2019 με πιθανότερη όμως ημερομηνία την 20η ή την 27η Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι "ηρακλείς του στέμματος" που εισηγούνται να εξαντληθεί κάθε χρονικό όριο που προβλέπει το Σύνταγμα -μην υπολογίζοντας (ή μήπως επιδιώκοντας;) τις οξύτατες πολιτικές αντιδράσεις που θα προκληθούν- και οι εκλογές να γίνουν στις 3 Νοεμβρίου 2019, 45 ημέρες δηλαδή μετά την λήξη της τετραετίας -υπενθυμίζουμε πως οι εκλογές του 2015 είχαν γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, οι περί ου ο λόγος "ηρακλείς" στις εμπιστευτικές συζητήσεις που έχουν υποστηρίζουν ότι "η σύγκρουση του Αλέξη με τον Κυριάκο θα κάνει τις εχθροπραξίες του παρελθόντος, ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Μητσοτάκη, να μοιάζουν με διαπληκτισμούς παρθεναγωγείου". Φυσικά, προϋπόθεση αυτών είναι η ικανότητα άμα και αντοχή της κυβερνήσεως στη διαχείριση της καταστάσεως που διαμορφώνεται με τους πλειστηριασμούς, τις πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων τις ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση, έστω του μάνατζμεντ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και τα άλλα μέτρα προκειμένου να κλείσει τον Ιανουάριο η τρίτη και τον Ιούλιο η τέταρτη αξιολόγηση.

Ως αντίβαρο πάντως μπορούν να έχουν τις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές. Η Επιτροπή Σπουρδαλάκη ολοκλήρωσε τις εργασίες της και τον κοινωνικό διάλογο και σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει στη δημοσιότητα, ενδεχομένως και εντός του Δεκεμβρίου, τα συμπεράσματά της. Ίσως η πιο σημαντική,αλλαγή,είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή δεν συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία (200 και 180) θα καλείται ο λαός να ψηφίσει έναν από τους δύο πρωτεύσαντες υποψηφίους χωρίς όμως να διαλύεται η Βουλή. Ούτε σε αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση θα προβλέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο θεσμός των δημοψηφισμάτων στη λήψη των αποφάσεων θα αποχτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η υπουργική ασυλία, όπως τη γνωρίζουμε, θα καταργηθεί, ενώ θα υπάρξει διατύπωση εκτός της ισότητας και για την ισοτιμία της ψήφου προκειμένου να διευκολυνθεί το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η απλή αναλογική, που όμως η καθιέρωσή της, ως πάγια αρχή, δεν μπορεί να περιληφθεί στο Σύνταγμα αφού το σύστημα με το οποίο κάθε φορά γίνονται οι εκλογές είναι θέμα νόμου...

13 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. οποιαδήποτε συνεργασία δεξιά ή αριστερά πρέπει να γίνει στη βάση ΑΡΧΩΝ. Όπως γίνεται στη γερμανία. Όχι όπως έγινε με την άθλια συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου η οποία στηριζόταν αποκλειστικά στη νομή της εξουσίας κι δεν προώθησε καμία μεταρρύθμιση…

  Ο Παπανδρέου είναι πολιτισμένος άνθρωπος κι μπορεί να συνεργαστεί ακόμα κι με τον Μητσοτάκη, υπό την προυπόθεση ότι δεν θ αξιοποιηθεί πολιτικά ο Καραμανλής.

  επίσης, είναι κι ανώτερος άνθρωπος κι μπορεί να συνεργαστεί κι με τον Τσίπρα που τον έλεγε πινοσέτ, υπό την προυπόθεση ότι θα ξεφορτωθεί τον καμμένο κι μερικούς άλλους αλήτες που έχει κοντά του…

  • Z 15:41 06/12/2017

   Για μένα Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν είναι θέμα πολιτισμού το να συνεργαστείς με τον Κούλη αλλά θέμα εξυπνάδας. Επειδή πιστεύω ότι ο Παπανδρέου είναι και έντιμος και έξυπνος δεν πιστεύω ότι θα ξανακάνει το ίδιο λάθος να συνεργαστεί με τη Δεξιά, ούτε να εφαρμόσει ξανά δεξιές πολιτικές, επειδή την 1η φορά που το έκανε, έχασε τη θέση του και το ΠΑΣΟΚ έχασε το 90% των ψηφοφόρων του. Δεν θα εξαιρέσω ούτε τον Καμένο από την ίδια κατηγορία των Καραμανλομητσοτάκηδων αλλά αυτός επειδή βρίσκεται σε αδύναμη θέση αρκείται σε ψίχουλα που του ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο τελευταίος βρει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα αφήσει με μεγάλη ευχαρίστηση τον Καμένο. Τέλος να υπενθυμίσω ότι κάποτε οι περισσότεροι από αυτούς που ψηφίζουν το νέο κόμα της κεντροαριστεράς δηλώναμε σοσιαλιστές. Κεντροαριστερά σημαίνει κέντρο και αριστερά. Ο Μητσοτάκης δεν είναι κέντρο είναι δεξιά και μάλιστα σε πολλά θέματα ακραία δεξιά (ανισότητες ανθρώπων, κατστοφή δημοσίου και κοινωνικού κράτους, θεοποίηση της αγοράς) πιο ακραίος από τον Καραμανλή. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική και ποιες κοινές αρχές θα μπορούσε ο Παπανδρέου να συνεργαστεί με τη ΝΔ; Ο Θεοδωράκης άνετα, αφού είναι δεξιός και όπως φαίνεται τελευταία ίσως θα μπορούσε να συνεργαστεί και με μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή».

   • Αν δεν βγει αυτοδυναμη η ΝΔ πρεπει η χρεοκοπημενη ελλαδα να κανει δευτερες εκλογες κ μαλιστα με απλη αναλογικη?;
    Αν ναι ας ετοιμασουμε κι τα διαβατηρια μας…

   • Ε.Στ. 11:16 07/12/2017

    Έχετε ξεχάσει ότι τον Φεβρουάριο το ’11, ο Παπανδρέου ο Παπανδρέου συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τους Μάνο και Ανδριανόπουλο; Προσωπικά δεν ενοχλήθηκα καθόλου ούτε πτόησε την ψήφο μου αλλά το Πασόκ δεν μπόρεσε να τους ανεχθεί και τους ξέρασε.

  • ΛΑΒΑΣ 13:48 07/12/2017

   Μόνο σε μια περίπτωση θα καταστεί αναγκαία η συνεργασία της Δημοκρατικής παράταξης με την δεξιά του Κυριάκου. Μόνο για την κατάργηση της καταστροφικής απλής αναλογικής, αν τα δύο κόμματα συμπληρώνουν τους 180 βουλευτές που χρειάζονται. Αν οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την πραγματική διάθεση των ψηφοφόρων που θέλουν πρώτη την ΝΔ και συνεχίσουν έτσι, χωρίς να δίνουν αυτοδυναμία στον Κυριάκο, τότε να ζητήσει ψήφο ανοχής και να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας, για να μη χρειαστεί να πάμε στις πολυδάπανες εκλογές. Συνεργασία με τον ελεεινό, με οποιαδήποτε μορφή, δεν μπορεί να γίνει, η κονιορτοποίησής του είναι προδιαγεγραμμένη.

 2. Z 1:58 06/12/2017

  Βλέπω ότι οι υπάλληλοι του Βενιζέλου πιάσανε δουλειά και βρίζουν οποιον τολμήσει να πει ότι δεν πρέπει η Φώφη να πάει με τη δεξιά. Αφού έκαναν την τελευταία τους απέλπιδα προσπάθεια πλασσάροντας το Βενιζελογιουσουφάκι (τον Ανδρουλάκη) ως «νέο» και δεν τους βγήκε τώρα ετοιμάζονται να τους χαϊδέψει το μαγουλάκι ο Άδωνις (είναι τόσο ξεφτίλας που ούτε καν το πραγματικό του όνομα είναι αυτό, λέγεται Πέτρος νομίζω, και το άλλαξε για να είναι πιο αρχαιοπρεπές). Δυστυχώς για σας δεκνίκια της δεξιάς, όπως είδατε η Φώφη έβαλε στο πολιτικό συμβούλιο τον Παπανδρέου και όχι τον Βενιζέλο. Καιρός να πάτε να γραφτείτε στη Ν.Δ.

 3. Πεντοχίλιαρα για πληγέντες, χιλιάρικα για υπερτυχερούς, παραπολιτική φιλολογία ανασχηματισμών και συνταγματικών αναθεωρήσεων, απόλυτος έλεγχος πολιτικών θεσμών και πηγών ενημέρωσης, ψευτοσυγκρούσεις τιτάνων του γλυκού νερού, ελεεινός πελατειασμός. Και ακροδεξιά ρητορεία πατριδοκαπηλίας. Επιστροφή στην καραμανλοτσιπραίικη κανονικότητα. Με μόνη διαφορά ότι τώρα η μισή κοινωνία σπρώχνεται στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωσης. Ως πότε;

 4. για τους σχεδιασμούς των πραιτωριανών του Μαξίμου επιβεβαιώνουν την άποψή μου ότι ο Τσίπρας πρέπει να μπει φυλακή μπας κι γλυτώσουμε τα χειρότερα

  • Έχω την εντύπωση πως είσαι πολύ αντικυβερνητικός. Ο Φελέκης δημοσιογράφος είναι μας δίνει τις πληροφορίες που έχει και μπράβο του γιατί είναι αντικειμενικός όμως εσύ που λες οτι ο Τσίπρας πρέπει να παει φυλακή αποδεικνύεις ότι εισαι δεξιός του Κούλη οπαδός

   • αν ήταν θα το έλεγα ευθέως – Τσίπρας Καμμένος Βαρουφάκης πρέπει να πάνε φυλακή για την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν στη χώρα το πρώτο εξάμηνο…

    για τις μίζες από τα όπλα κι τις υπόλοιπες δουλειές θα τα πούμε στη συνέχεια…

    εσύ δεν ντρέπεσαι να συγκυβερνάς με τον αλήτη τον καμμένο ;;; !!!

   • Ε.Στ. 11:33 05/12/2017

    Να χαίρεσαι την κρίση σου και τη βαθιά σου αντικειμενικότητα, Γιώργο. Ώστε όποιος είναι σφόδρα αντικυβερνητικός και σιχαίνεται αυτή τη συμμορία υποκριτών καταχωρείται αυτόματα στον Μητσοτάκη, ε; Σκέτος Μπέκας είσαι.

    • ντρέπεται να πει ότι γουστάρει καμμένο, παππά, πολλάκη, κωσταντινέα, τασία, θάνου κι τον υπόλοιπο ατελείωτο συρφετό απατεώνων, ψευτών κι τραμπούκων που μας κυβερνούν…

     • Γιώργος 17:41 05/12/2017

      Να δω τι θα λέτε όταν ο Τσίπρας ξεφορτωθεί τον Καμμένο και κυβερνήσει με τη Φώφη, τον Σταύρο και τ’ άλλα παιδιά. Όταν η Κεντρο – Αριστερά αναμετρηθεί με τη Δεξιά των Μητσοτάκηδων, των Καραμανλήδων και του Σαμαράδων να δω με ποιον θα είστε

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.