ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η πρόταση Τουσκ συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης

Τη δυσαρέσκειά τους για το έγγραφο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό εξέφρασαν Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές στο πλαίσιο της συζήτησης της Ολομέλειας στο Στρασβούργο για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Σχετικά με την πρόταση Τουσκ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην υποδοχή προσφύγων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις ήδη δοκιμαζόμενες χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες εδώ και καιρό κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «νήσο Ελις» της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν να επιβραβευτούν οι χώρες που δεν τήρησαν ποτέ τη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων του 2015. Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να νομιμοποιήσουμε αλλά και να κανονικοποιήσουμε τα «τείχη» που ύψωσαν.

Αντιθέτως, θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν  τις ευθύνες τους. Η πρώτη σχετική απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Μετανάστευσης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι «περιφερειακό», δεν είναι κάτι που αφορά απλώς την Ελλάδα και την Ιταλία. Αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι'αυτό και στην αντιμετώπιση του πρέπει να συμβάλλουν όλες οι χώρες της Ένωσης, χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.