ΕΛΛΑΔΑ

Αβραμόπουλος: Με συνεργασία και συντονισμό κατά της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο

Στην τρίτη υπουργική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ προήδρευσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων και η πρόοδος που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο στον τομέα του περιορισμού του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ ιδρύθηκε το 2015 από τον κ. Αβραμόπουλο. Στο Φόρουμ που πλέον εξελίσσεται σε παγκόσμιο, συμμετέχουν υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, εκπρόσωποι των εταιρειών του Διαδικτύου και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας κοινής, εθελοντικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση του περίπλοκου αυτού ζητήματος και την προστασία των Eυρωπαίων πολιτών.

Το Φόρουμ έχει δύο βασικούς στόχους: τον περιορισμό του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να αυξηθεί η παρουσία εναλλακτικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο.

«Βρισκόμαστε εδώ, με σκοπό την ενίσχυση της δράσης μας κατά της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο που αποτελεί το πραγματικό πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας του 21ου αιώνα. Η Daesh μπορεί να έχει απολέσει το προπύργιό της, τη Ράκκα, συνεχίζει όμως να κερδίζει έδαφος στον κυβερνοχώρο. Η προπαγάνδα της εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, μέσω μηνυμάτων μίσους, μηδενιστικής ερμηνείας του Ισλάμ και λεπτομερών οδηγιών σχετικά με μεθόδους δολοφονίας αθώων πολιτών» ανέφερε στην ομιλία του ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Επισήμανε ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν «εκ των έσω», για να προσθέσει ότι «οι δράστες δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στη Συρία ή το Ιράκ αλλά είχαν επηρεαστεί, υποστεί πλύση εγκεφάλου και στρατολογηθεί από την τρομοκρατία μέσω του διαδικτύου».

Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι Daesh εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το διαδίκτυο και οι στρατηγικές στρατολόγησης που ακολουθεί επικεντρώνονται, σχεδόν αποκλειστικά, στον ψηφιακό κόσμο.

«Τον τελευταίο χρόνο έχει παρατηθεί αύξηση του περιεχομένου, το οποίο δημοσιεύεται από υποστηρικτές της Daesh που βρίσκονται εδώ, στην Ευρώπη. Επομένως, παρότι ορισμένες από τις πρόσφατες επιθέσεις φαίνεται να έχουν γίνει από "μοναχικούς λύκους", η μολυσματική διαδικτυακή προπαγάνδα της Daesh αποδεικνύει ότι οι δράστες αυτοί δεν ενήργησαν μόνοι τους» εκτίμησε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κοινή προσπάθεια στον τομέα αυτό, από το 2015, έχει λάβει, πλέον, παγκόσμια διάσταση. «Τον τελευταίο χρόνο, το ζήτημα της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο κατέχει σημαντική θέση στην πολιτική ατζέντα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως: στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη G7 και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία του Παγκόσμιου Διαδικτυακού Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, μια πρωτοβουλία των εταιρειών του διαδικτύου, με τη στήριξη του ΟΗΕ, και καλωσόρισε θερμά την πρώτη συμμετοχή εκπροσώπων του στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρου «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συνεργασία εμπιστοσύνης που έχουμε δημιουργήσει, δεν περιορίζεται σε συζητήσεις, αλλά έχει ως αποτέλεσμα συγκεκριμένες δράσεις» υπογράμμισε ο κ Αβραμόπουλος.
«Φέτος, αποδεικνύουμε ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο είναι εφικτή. Το Facebook αναφέρει ότι το ποσοστό αυτοματοποιημένων διαγραφών στην πλατφόρμα του ανέρχεται, πλέον, σε 99 %, η Google (Youtube) σε 98 % και το Twitter, αντίστοιχα, σε 95 %. Η συμβολή αυτή των εταιρειών που βρίσκονται σήμερα εδώ και ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία αυτή με πνεύμα εμπιστοσύνης» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμμετοχής μικρότερων εταιρειών στο Φόρουμ, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι «οι τρομοκράτες θα επιλέγουν πάντα τον δρόμο όπου θα συναντούν τη μικρότερη αντίσταση» για να προσθέσει ότι «η μάχη αυτή θα χαθεί εάν μόνο οι τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ οι μικρότερες εταιρείες δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν».

«Πρέπει το Facebook, το Twitter, και το Youtube να συνεργαστούν με τις μικρότερες εταιρείες και να τις βοηθήσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, με τα οποία θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν αυτόματα τρομοκρατικό περιεχόμενο» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει, επίσης, οι διαδικτυακές πλατφόρμες να ανταλλάσουν πληροφορίες με την Europol και τις αρχές επιβολής του νόμου. Δεν πρέπει να δρούμε μεμονωμένα. Οι αρχές επιβολής του νόμου είναι σύμμαχος στις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο».

Και κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος: «Με τη συνεργασία και με τον συντονισμό των δράσεών μας, μπορούμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.