ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος η μείωση της εκπομπής ρύπων κατά 40%

Χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ‘πράσινες’ χρηματοδοτήσεις των τραπεζών εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χαμηλώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες που χρηματοδοτούν φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την πράσινη οικονομία και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Η κίνηση μπορεί να ενταχθεί σε μια ευρύτερη σειρά μέτρων που η ΕΕ σχεδιάζει να παρουσιάσει τον Μάρτιο προκειμένου να πετύχει το στόχο της μείωσης της εκπομπής ρύπων κατά 40% έως το 2030, για το οποίο εκτιμά ότι χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα περίπου 180 δισεκ. ευρώ κατ’ έτος.
Η Κομισιόν «βλέπει θετικά» τα σχέδια για μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ‘πράσινες’ χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα "One Planet" στο Παρίσι.
«Αυτό, σε πρώτη φάση, μπορεί να γίνει μειώνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για ορισμένες φιλικές προς το περιβάλλον χρηματοδοτήσεις, όπως στεγαστικά δάνεια ενεργειακής αναβάθμισης ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σε ομιλία του στο συνέδριο για τη δεύτερη επέτειο της συμφωνίας κλίματος του Παρισιού.
Πρόσθεσε ότι οι μειώσεις των κεφαλαιακών απαιτήσεων μπορούν να βασιστούν στο μοντέλο των «υφιστάμενων μειώσεων για χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή έργα υποδομών υψηλής ποιότητας».
Επί του παρόντος, η ΕΕ παρέχει κεφαλαιακές μειώσεις ύψους 23,81% για την έκθεση των τραπεζών σε μικρές επιχειρήσεις για χρηματοδοτήσεις κάτω του 1,5 εκατ. ευρώ και μελετά μείωση 15% για το ποσό της χρηματοδότησης που ξεπερνά το επίπεδο αυτό.
Το μέγεθος της πιθανής κεφαλαιακής μείωσης είναι υπό εξέταση και μπορεί να λάβει υπόψη το χαμηλότερο κλιματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες όταν χρηματοδοτούν ‘πράσινα’ έργα.
Η κίνηση μπορεί να αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης για το κλίμα, που μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στις νέες απαιτήσεις παρά στα κίνητρα.
Η Κομισιόν έχει προτείνει την αυστηροποίηση της τραπεζικής εποπτείας προκειμένου να προωθήσει τη βιωσιμότητα και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν συζητήσει μέχρι και τη διενέργεια τεστ αντοχής στις χρηματοπιστωτικές εταιρίες σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους σε κλιματικούς κινδύνους, όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες ή οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας.
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν επίσης να θεσπίσουν τη νομική υποχρέωση των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων να λαμβάνουν υπόψη τους περιβαλλοντικούς κινδύνους όταν επενδύουν χρήματα για τους πελάτες τους.
Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε επίσης ότι σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά για πράσινα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, η Κομισιόν εργάζεται σε ένα ευρωπαϊκό «σύστημα κατάταξης για το τι θεωρείται βιώσιμο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.