ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς τροποποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας χωρίς έγκριση Βρυξελλών

«Εγκάρδια συνεννόηση» Ερντογάν-Τσίπρα για το προσφυγικό

Στην τροποποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό φαίνεται πως κατέληξαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά το «πολεμικό» κλίμα που περιέβαλε την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Η συνεννόηση με τον τούρκο πρόεδρο σε σχέση με την συμφωνία για το προσφυγικό ήταν βασικό μέλημα της κυβέρνησης, καθώς οι ροές μεταναστών και προσφύγων έχουν εκ νέου αυξηθεί, η κατάσταση στα νησιά έχει γίνει εκ νέου πιεστική, ενώ ο συνωστισμός στη Μόρια έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο, με αποτέλεσμα λόγω χειμώνα να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή προσφύγων και μεταναστών. Ταυτοχρόνως, η κοινωνική ένταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ολοένα και μεγαλώνει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι ο υδράργυρος της έντασης θα «σπάσει» το θερμόμετρο της κοινωνικής ηρεμίας.
Μονομερής τροποποίηση

Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας προβλέπει ότι ουδείς πρόσφυγας ή μετανάστης μπορεί να περάσει στην ενδοχώρα αν πρώτα δεν έχει εξεταστεί η αίτηση ασύλου του, η κατάσταση στα νησιά διαρκώς επιδεινώνεται, αφού η εξέταση των αιτήσεων και των στοιχείων των αιτούντων παίρνει χρόνο και τα γρανάζια της γραφειοκρατίας παραμένουν δυσκίνητα. Έτσι, ακόμη και άνθρωποι που τελικώς γίνεται δεκτή η αίτησή τους και χαρακτηρίζονται και επισήμως πρόσφυγες, έχοντας δικαίωμα να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και από εκεί να ξεκινήσει η επανεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ή η επανένωσή τους με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, παραμένουν επί μήνες εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου.
Ο τούρκος πρόεδρος, λοιπόν, φέρεται να συμφώνησε ατύπως με τον Αλέξη Τσίπρα να… κάνει τα στραβά μάτια σε μία «τροποποίηση» της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας: να μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες και στην ενδοχώρα χωρίς να έχει εξεταστεί η αίτησή τους, ώστε να αποκλιμακώνεται η ένταση και η πίεση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σημειωτέον ότι βάσει συμφωνίας, αν κάποιος μετανάστης περάσει στην ενδοχώρα και απορριφθεί η αίτησή του μετά –δηλαδή αν αναγνωριστεί πως πρόκειται για οικονομικό μετανάστη και όχι για πρόσφυγα- τότε η Ελλάδα δεν έχει «δικαίωμα» να τον επαναπροωθήσει στην Τουρκία, ακριβώς διότι έχει φύγει από το νησί επί του οποίου εισήλθε στην ελληνική Επικράτεια.
Εκκρεμεί η ευρωπαϊκή απάντηση

Βεβαίως, ο συγκεκριμένος «όρος» στην συμφωνία αποτελούσε όχι επιμονή της Τουρκίας, αλλά των Ευρωπαίων –και δη του Βερολίνου, αλλά και των χωρών της «ομάδας Βίζενγκραντ»- καθώς πολλοί στην Ευρώπη φοβούνταν πως αν οι μετανάστες περνούν στην ενδοχώρα, τότε θα φεύγουν από τα ελληνικά σύνορα και θα «χάνονται» σε όλη την Ευρώπη, εισερχόμενοι στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ως παράτυποι μετανάστες. Με αυτό το δεδομένο, είναι προφανές ότι η άτυπη συμφωνία Τσίπρα-Ερντογάν ουδόλως θα… ευχαριστήσει το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα θεωρούν πως, αφ’ ης στιγμής στο συγκεκριμένο θέμα τα έχει βρει η Ελλάδα με την Τουρκία, ουδείς Ευρωπαίος δικαιούται να θέσει ζήτημα. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα θα γίνει σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, προκειμένου να απαντηθούν εκ των προτέρων οι «ανησυχίες» που μπορεί να εγείρουν κράτη-μέλη της Ε.Ε. περί παράτυπης μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.