ΕΛΛΑΔΑ

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ανησυχούμε για τον περιορισμό της δικαστικής ανεξαρτησίας

AF3B4F0BFAB70C1DC062A2811A168D4B

Την έντονη ανησυχία του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος εκφράζει το ψήφισμα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τη διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών, ενώ ζητεί να λήξει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα με την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες με την ορθή και σύμφωνη με την απόφαση της Ολομέλειας το Συμβουλίου της Επικρατείας νομοθέτηση.

Ειδικότερα, μετά το τέλος των εργασιών της σημερινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκδόθηκε το κάτωθι ψήφισμα:

- Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Καλείται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις Συνταγματικές αρχές και να ενισχύσει την δικαστική ανεξαρτησία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις δικαστικές Ενώσεις.

- Επαναδιατυπώνουμε την πάγια θέση του δικαστικού σώματος ότι η αποφυγή θεσμικών συγκρούσεων και συστηματικών επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος. Να γίνει πλήρως σεβαστή η επικαιροποιημένη Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή.

- Ζητούμε να προωθηθεί η δικαστική μεσολάβηση ως ο καταλληλότερος και αναγκαίος εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών.

- Απαιτούμε την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Δικαιοσύνη καθώς και την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα αποτελεσματικής και γρήγορης απονομής του δικαίου.

- Ζητούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για αναπροσαρμογή των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών οι οποίες στη διάρκεια των μνημονίων έχουν περικοπεί κατά 74%.

- Ζητούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμότητα με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) με την ορθή και σύμφωνη με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ νομοθέτηση.

- Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εις βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με πράξεις βίας εντός και εκτός των δικαστηρίων. Ζητούμε από την Πολιτεία την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την οργάνωση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας .

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Όσο το δικαστικό σώμα προστατεύει τους πολιτικούς και φυσικούς πρωταίτιους του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της χρεωκοπίας και συγχρόνως προσπαθεί να εξαιρεθεί από τις οδυνηρές περικοπές που πλήττουν αδιάκριτα όλους τους άλλους δημόσιους λειτουργούς, τόσο τα λόγια των εκπροσώπων τους τους θα είναι κενά περιεχομένου. Εξάλλου η κυβέρνηση στοργικά τους αντάμειψε με Θάμνους, Ξένες και Παπαδιαβολόπουλους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.