ΕΛΛΑΔΑ

Σε ποια κατηγορία βρίσκεται η Ελλάδα

Επίπεδο διαβίωσης: Οι πλούσιοι, οι φτωχοί και οι μικρομεσαίοι της ΕΕ

Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ευρώπη είναι γνωστό και δεν χρειάζεται δείκτες και στατιστικές για να το αντιληφθεί κάποιος.

Η αποτύπωση όμως σε έναν χάρτη δείχνει παραστατικά το μέγεθος των ανισοτήτων. Από 53% έως 132% κυμαίνεται η κατά κεφαλήν πραγματική ατομική κατανάλωση στις χώρες της Ευρώπης.

Η κατά κεφαλήν Πραγματική Ατομική Κατανάλωση (ΠΑΚ) αποτελεί έναν δείκτη για το πραγματικό επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Δέκα χώρες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Δέκα κράτη-μέλη κατέγραψαν κατά κεφαλήν Πραγματική Ατομική Κατανάλωση πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2016.

Το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (32% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Η Γερμανία και η Αυστρία ήταν περίπου στο 20% πάνω από τον μέσο όρο, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία, οι οποίες κατέγραψαν επίπεδα μεταξύ 10% και 15% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Δεκατρείς χώρες με απόκλιση έως και 30% κάτω από τον μέσο όρο

Δεκατρείς χώρες κινούνται μεταξύ του μέσου όρου και μέχρι 30% κάτω από αυτόν. Στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο τα ποσοστά είναι 10% λιγότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στην Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα το ΠΑΚ κινείται μεταξύ 10% και 20% κάτω από τον μέσο όρο.

Στην Τσεχία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία την Πολωνία και την Εστονία η Πραγματική Ατομική Κατανάλωση το 2016 ήταν μεταξύ 20-30% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πέντε χώρες με τη χαμηλότερη Πραγματική Ατομική Κατανάλωση

Πέντε χώρες μέλη κατέγραψαν ΠΑΚ που κινήθηκε κάτω από το 30% του μέσου όρου και πρόκειται για τη Λετονία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (μεταξύ 30%-40%) και την Κροατία και τη Βουλγαρία (πάνω από 40%).

consumption_0

Στον χάρτη με το γκρι χρώμα φαίνονται οι χώρες που έχουν τη μικρότερη κατά κεφαλή πραγματική κατανάλωση, με το ανοιχτό γαλάζιο οι χώρες που έχουν απόκλιση κοντά στο 30% (κατηγορία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα) και με το σκούρο μπλε οι χώρες με την κατανάλωση άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.