ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εσείς, σε ποιον από τους 4 τύπους οινόφιλων ανήκετε;

Λατρεύεις το κρασί και επειδή δεν θέλεις να σε περάσουν για κανέναν άσχετο, έχεις μελετήσει βαθιά το pairing φαγητού και κρασιού. Τι θα έλεγες όμως, αν μάθαινες ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, τσάμπα ξόδεψες τόσες ώρες διαβάζοντας και δοκιμάζοντας συνδυασμούς;

Όπως συμβουλεύουν οι ερευνητές του Michigan State University, δεν θα πρέπει να ακολουθούμε τους καθιερωμένους συνδυασμούς κρασιού και φαγητού και κατά συνέπεια τις προτάσεις των sommeliers, αλλά να επιλέγουμε αποκλειστικά ό,τι μας αρέσει, καθώς, όπως λένε, όλα εξαρτώνται τελικά από τη φυλή, το είδος vinotype, που ανήκουμε.

krasi

Οι ερευνητές μελέτησαν τις προτιμήσεις και τις επιλογές μίας ομάδας ενηλίκων πάνω στο φαγητό και το ποτό. Επίσης, πραγματοποίησαν γευσιγνωσία, κατά την οποία οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν διάφορα σνακ και κρασιά, ανάλογα με το πόσο τους άρεσαν. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Wine Business Research, λοιπόν, καταλήγουν ότι υπάρχουν 4 τύποι οινόφιλων:

Ο “γλυκατζής”: Είναι πολύ επιλεκτικός με το κρασί του -όπως και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή του, σύμφωνα με τους ερευνητές. Θέλει το κρασί του να είναι γλυκό και ελαφρύ και γενικά του αρέσουν επίσης τα αναψυκτικά και το πολύ αλάτι στο φαγητό. Το 70% των γλυκατζήδων είναι γυναίκες.

Ο υπερευαίσθητος: Με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον γλυκατζή, αλλά λίγο πιο ανοιχτόμυαλος με το να δοκιμάζει νέα κρασιά, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν απλή και καθαρή γεύση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι πιθανό να παραπονιούνται και για την ένταση της τηλεόρασης ή τη θερμοκρασία του δωματίου.

parea-krasi-mikri1

Ο ευαίσθητος: Βρίσκεται στο μέσο του φάσματος της οινοποσίας, ευέλικτος και περιπετειώδης. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, τείνουν επίσης να είναι ελεύθερα πνεύματα και λιγότερο δύσκαμπτοι στην καθημερινότητα τους, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο ανοιχτόμυαλος: Απαιτεί ένταση από το κρασί που πίνει στις γεύσεις και στα αρώματα δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα έντονα λευκά και τα κόκκινα με γεμάτο σώμα, ενώ δεν καταλαβαίνει όσους συμβιβάζονται με οτιδήποτε λιγότερο. Η φυλή των ανοιχτόμυαλων αποτελείται από αποφασιστικά άτομα και τους αρέσει επίσης ο δυνατός καφές και τα τυριά.

Η συγκεκριμένη θεωρία εισήχθη πρώτη φορά από τον Master of Wine Tim Hanni, που δηλώνει ότι οι προτιμήσεις στο κρασί καθορίζονται από τα γονίδια και το περιβάλλον και ότι οι γεύσεις αλλάζουν όσο περνούν τα χρόνια και αλλάζουν και οι εμπειρίες μας.

Πηγή: www.olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.