ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Ένα νέο αίσθημα αισιοδοξίας γέννησε η συμφωνία της Παρασκευής

Ο συμβιβασμός που επετεύχθη την Παρασκευή με την ΕΕ για το Brexit γέννησε "ένα νέο αίσθημα αισιοδοξίας" για την δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

"Βεβαίως τίποτε δεν έχει κλείσει έως ότου κλείσουν όλα", αναμένεται να πει η Μέι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων σήμερα, σύμφωνα με απόσπασμα της ομιλίας της που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου της πρωθυπουργίας.

"Όμως πιστεύω ότι τώρα υπάρχει ένα νέο αίσθημα αισιοδοξίας στις συνομιλίες", προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία την Παρασκευή όσον αφορά τους όρους του διαζυγίου τους έπειτα από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για τις συνομιλίες τους για τις εμπορικές σχέσεις που θα έχουν μετά το Brexit, το οποίο προβλέπεται για τα τέλη του Μαρτίου του 2019.

Η Μέι σημειώνει επίσης στην ομιλία της αυτή ότι αναμένει "με σθεναρότητα" ότι ο συμβιβασμός αυτός θα επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να επικεντρωθούν στη συνέχεια στην οικοδόμηση "νέων φιλόδοξων οικονομικών σχέσεων και σχέσεων ασφάλειας" μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ.

Η συμφωνία της Παρασκευής προβλέπει την καταβολή από τη Βρετανία ποσού που κυμαίνεται μεταξύ των 40 και των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη ρύθμιση των λογαριασμών της με την ΕΕ, τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εκατέρωθεν απόδημων πολιτών και την εγγύηση ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο συμβιβασμός αυτός χαρακτηρίστηκε από ορισμένους στη Βρετανία δόλωμα για ένα ήπιο Brexit, σε αντίθεση με μια σαφή ρήξη με την ΕΕ την οποία επιθυμούν οι υποστηρικτές ενός σκληρού Brexit.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.