ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος του στρατού απέφυγε να σχολιάσει

Νιγηρία: Τέσσερις νεκροί από ενέδρα της Μπόκο Χαράμ σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αυτοκινητοπομπή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έπεσε σε ενέδρα στη βορειοανατολική Νιγηρία, γνωστοποίησε την Κυριακή μια εκπρόσωπος του ΠΕΠ, ενέργεια που εντάσσεται στην ένοπλη σύρραξη που ξέσπασε όταν η Μπόκο Χαράμ πήρε τα όπλα πριν από εννιά χρόνια.

Οι επιθέσεις εναντίον στελεχών οργανώσεων αρωγής είναι μάλλον σπάνιες στη σύρραξη, εν συγκρίσει με τις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αμάχων στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Ο πολυετής πόλεμος έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτό το τμήμα της Νιγηρίας έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
«Το ΠΕΠ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι μια αυτοκινητοπομπή συνοδευόμενη από άνδρες του νιγηριανού στρατού, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών που είχε νοικιάσει το ΠΕΠ, έγινε στόχος επίθεσης από ένοπλους 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Νγκάλα, στην Πολιτεία Μπόρνο, το Σάββατο», ανέφερε η εκπρόσωπος σε μια ανακοίνωση που διένειμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Τέσσερις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός οδηγού φορτηγού που νοίκιαζε το ΠΕΠ και ενός συνοδηγού, σκοτώθηκαν στο επεισόδιο», προστίθεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ «συνεργάζεται με τις αρχές για να εξακριβωθεί τι απέγιναν τα φορτηγά».

Η εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει ερωτηθείσα αν ο οδηγός και ο συνοδηγός ανήκαν στο προσωπικό του ΠΕΠ, ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους άλλους δύο ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Εκπρόσωπος του στρατού απέφυγε να σχολιάσει.

Πέρυσι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν αναστείλει τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοανατολική Πολιτεία Μπόρνο, το επίκεντρο της σύρραξης, έπειτα από μια επίθεση εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής κατά την οποία δύο εργαζόμενοί τους τραυματίστηκαν.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Νιγηρίας ενέκρινε την εκταμίευση 1 δισεκ. δολαρίων για την καταπολέμηση της δράσης της Μπόκο Χαράμ, παρά το ότι εδώ και δύο χρόνια η κυβερνητική θέση είναι πως η τζιχαντιστική οργάνωση έχει πρακτικά ηττηθεί.

Υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις πως η κυβέρνηση ενδέχεται να αφήσει κατά μέρος την επίσημη αφήγηση περί νίκης της.

Το σχέδιο των αρχών μοιάζει να είναι πλέον να οχυρωθούν οι πόλεις και πρακτικά να εγκαταλειφθούν οι αγροτικές περιοχές στα χέρια των ανταρτών.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο επιχειρησιακός διοικητής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ αντικαταστάθηκε. Πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η εξέλιξη ακολούθησε μια σειρά «ντροπιαστικών» επιθέσεων των τζιχαντιστών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.