ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το Βραβείο Ζαχάροφ 2017

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε σήμερα το Βραβείο Ζαχάροφ 2017 για «την ελευθερία του πνεύματος» στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

Το βραβείο απονέμεται στη Εθνική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και σε πολιτικούς κρατουμένους. Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια συνεδρίασης των προέδρων των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ήταν μεταξύ των φαβορί να κερδίσει το βραβείο φέτος, έπειτα από πρόταση των ευρωβουλευτών της κεντροδεξιάς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Φιλελεύθερων (ALDE).

Οι ίδιοι εξήγησαν ότι επιθυμούσαν με αυτό τον τρόπο να φέρουν στη δημοσιότητα την κατάσταση στη Βενεζουέλα «η οποία έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες» σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με «περισσότερους από 130 αντιπολιτευόμενους να έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς και περισσότερους από 500 να έχουν φυλακιστεί».

Η βράβευση αυτή γίνεται μια περίοδο που η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα είναι πιο διχασμένη από ποτέ.

Τέσσερις από τους πέντε περιφερειακούς κυβερνήτες που ανήκουν στην αντιπολίτευση και εκλέχθηκαν στις 15 Οκτωβρίου δέχθηκαν να ορκιστούν ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης.
Πρόκειται για υποχώρηση σε σχέση με την αρχική θέση της Τράπεζας για τη Δημοκρατική Ένωση (MUD), ενός συνασπισμού περίπου 30 κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ήθελε να μποϊκοτάρει τη Συντακτική Συνέλευση, τη νομιμότητα της οποίας δεν αναγνωρίζει.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Βενεζουέλας Ενρίκε Καπρίλες αποχώρησε την Τρίτη από τη MUD, καταγγέλλοντας μια «προδοσία». Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ανακηρύχθηκε μεγάλη νικήτρια των περιφερειακών εκλογών, κερδίζοντας στις 18 από τις 23 επαρχίες.

Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα: Η Εθνοσυνέλευση (Julio Borges) και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι όπως απαριθμούνται από τη ΜΚΟ Foro Penal Venezolano, και οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González.

Βραβείο για την ελευθερία της σκέψης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της ετήσιας απονομής του θεσπισθέντος το 1988 βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.
Το βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα με εξέχουσα συμβολή στον ανά τον κόσμο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εφιστώντας την προσοχή όλων στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στηρίζοντας τους βραβευθέντες και τον σκοπό τους.

Αντρέι Ζαχάρωφ - Η πηγή έμπνευσης για το βραβείο

Ο Ρώσος φυσικός Αντρέι Ντιμίτριεβιτς Ζαχάρωφ (1921-1989), που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1975, έγινε αρχικά γνωστός ως ο εφευρέτης της σοβιετικής υδρογονοβόμβας.
Ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που είχε το έργο του στο μέλλον της ανθρωπότητας, προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους του ανταγωνισμού όσον αφορά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Οι προσπάθειές του στέφθηκαν από μερική επιτυχία με την υπογραφή της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, το 1963.

 

03 (2)

 

Στην ΕΣΣΔ ο Ζαχάρωφ θεωρούνταν αντιφρονών με ανατρεπτικές ιδέες. Το 1970 συγκρότησε επιτροπή για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θυμάτων πολιτικών διώξεων. Παρά τις όλο και μεγαλύτερες πιέσεις που δεχόταν από την κυβέρνηση, ο Ζαχάρωφ όχι μόνο αγωνίστηκε για την απελευθέρωση αντιφρονούντων στη χώρα του, αλλά έγινε και ένας από τους πιο γενναίους επικριτές του καθεστώτος, προσωποποιώντας τη σταυροφορία κατά της στέρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ως ένδειξη αναγώρισης των αγώνων του, βραβεύθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1975.

Ο Αντρέι Ζαχάρωφ εξορίστηκε στο Γκόρκι από τις σοβιετικές αρχές, προκειμένου να περιορισθούν οι επαφές του με ξένους. Κατά την παραμονή του εκεί, πληροφορήθηκε την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θεσπίσει βραβείο για την ελευθερία της σκέψης το οποίο θα φέρει το όνομά του. Το 1987 έστειλε μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον τόπο εξορίας του, δίνοντας την άδειά του να δοθεί το όνομά του στο βραβείο και εκφράζοντας τη μεγάλη του συγκίνηση. Θεώρησε δικαίως το βραβείο ως μια ενθάρρυνση όλων όσοι, όπως εκείνος, είχαν ταχθεί στον αγώνα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βραβείο που φέρει το όνομά του ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα, ακόμα και τα σύνορα των απολυταρχικών καθεστώτων, ώστε να τιμώνται οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι αντιφρονούντες σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.