ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τομή στη συνέχεια

Την ονομασία «Κίνημα Αλλαγής» έμαθα ότι προτείνουν η Φώφη και ο Σταύρος για τον νέο προοδευτικό φορέα που θα συγκροτηθεί με ιδρυτικό συνέδριον το οποίο προγραμματίζεται για τις αρχές της άνοιξης. Η πρόταση της συγκεκριμένης ονοματοδοσίας συνοδεύτηκε από σχετικό αιφνιδιασμό απο ορισμένα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου. Άλλα ενοχλήθηκαν, άλλα δυσαρεστήθηκαν και μερικά επιφυλαχτηκαν να την υιοθετήσουν. Ε, και;

Καταλαβαίνω όσους, δικαίως, γκρινίαζουν επειδή δεν ενημερώθηκαν. Αντιλαμβάνομαι επίσης τη δυσφορία εκείνων των κομμάτων, των κινήσεων και των υποψηφίων που που συμμετέχουν στο εγχείρημα επειδή δεν έλαβαν μέρος στη συνεννόηση των δυο για το όνομα. Κατανοώ επίσης εκέινους που δεν τους αρεσει ή κρίνουν άστοχο το όνομα «Κίνημα Αλλαγής». Επί της ουσίας όμως δεν προσκομίζουν τίποτε το ουσιαστικό στη υπόθεση. Θα ήταν μάλλον προτιμότερο να συνεισφέρουν με τις απόψεις του για το ποιο πολιτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να “κρεμαστεί ¨ κάτω από αυτό το τίτλο.

Προσωπικά, η λέξη “Αλλαγή” δημιουργεί και σε εμένα μια δημιουργική, θα έλεγα, ασάφεια, σε ότι αφορά την κατεύθυνσή της. Δεν γνωρίζω αν δείχνει αντικατάσταση φρουράς , μεταρρυθμιστική πορεία ή υποδεικνύει κλείσιμο παλιών λογαριασμών. Οπωσδήποτε πάντως δεν την εννοώ ως μετάλλαξη. Εξάλλου η “Αλλαγή” φέρει βαρύ φορτίο και δυναμική ενέργεια ως σύνθημα που συνδέθηκε με τις νεωτεριστικές διαδικασίες και τα νέα ήθη στη πολιτική και τη κοινωνία τα οποία εισήγαγε το σαρωτικό ΠΑΣΟΚ του 1981 στην ζωή του τόπου.

Από αυτή και μόνο την οπτική πιστεύω ότι η λέξη διατηρεί αυτόνομη τη θελτικότητα της, χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς και συμπαραδηλώσεις. Από τη άλλη, με συγκρατημένο ενθουσιασμό αποδέχομαι το κινηματικό χαρακτήρας του νέου σχηματισμού. Νομίζω ότι το “Κίνημα” προϋποθέτει παρακαταθήκη ενεργοποίησης των ποικίλων δυνάμεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα και εμπεριέχει τις έννοιες της έμπνευσης, της αφύπνισης και της ενεργοποίησης της κοινωνικής της βάσης. Άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ κίνημα ήταν. Χαρακτήριζε μάλιστα τον εαυτό του ως “κίνημα αλλαγής” από το 1977 κιόλας.

Σίγουρα η ιστορικότητα ενός ονόματος, η πολιτική κληρονομιά, τα σεβαστά σύμβολα και τα λάβαρα ενός κόμματος δεσμεύουν συναισθηματικά μεγάλη μερίδα οπαδών και ψηφοφόρων. Παρόλα αυτά η ψυχική επένδυση, οι μορφές εμπιστοσύνης, η ρουτίνα των παραδόσεων που εκδηλώνουν οι άνθρωποι σε μια πολιτική παράταξη ξεπερνούν κατά πολύ τη δέσμευση σε μια επωνυμία. Ωστόσο, ένας υπό συγκρότηση προοδευτικός πολιτικός σχηματισμός οφείλει να απευθύνεται στο παρόν και στο μέλλον. Όχι να καταφεύγει αυτιστικά και αυτοαναφορικά στο ηρωικό παρελθόν.

Αναπόφευκτα απαιτείται από αυτόν τον ανοιχτό στη κοινωνία πολιτικό φορέα να κάνει τις αναγκαίες τομές μετατόπισης μέσα στη συνέχεια. Όχι να τηρεί δογματικά τις τιμής ένεκεν παραδόσεις. Και το νέο όνομα του αντανακλά αυτή του τη διάθεση να συνθέσει μια νέα πολιτική ποιότητα. Διαμορφώνοντας μια καινούργια ταυτότητα που θα αντλεί την υπόσταση της από δοκιμασμένες σκέψεις και αξίες, συνεπείς στάσεις και πρακτικές, καθώς θα υιοθετεί παράλληλα τα τρέχοντα ρεύματα και τι νέες τάσεις που διαμορφώνονται στη καθημερινότητα. Θέλει κόπο και αγώνα μια τέτοια προσπάθεια μέχρι επιβραβευθεί και να δικαιωθεί η επιλογή φρέσκου ονόματος .

¨Όπως δικαιώθηκε και ο Ανδρέας ιδρύοντας τολμηρά το ΠΑΣΟΚ το 1974, αν και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, άνετα για εκλογικούς λόγους, την επωνυμία του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου ή της Ένωσης Κέντρου του παππού του.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 10:36 01/12/2017

    Το όνομα γιά το wanabe «νέο» είναι καλό. Η διαδικασία δεν είναι «νέα». Και βέβαια το ΠΑΣΟΚ συνολικά δεν ανήκει στην κατηγορία «όλοι ίδιοι είναι». Ομως αντί να μιλάμε – όοοοοταν μιλάμε αόριστα – γιά «λάθη» και «παθογένειες», αρκεί να ομολογήσουμε πως όλα προέρχονται από απομίμηση της ανέκαθεν ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗΣ δεξιάς. Ακουσον-άκουσον την διαπλοκή/διαφθορα κ.λπ. την έφερε το 1981 το ΠΑΣΟΚ ! ! ! !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.