ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ, ΠΟΚΕΡ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ...

Εκτός δραματικού απροόπτου το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση θα ψηφιστεί τη Δευτέρα το βράδυ χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία. Όσο πιθανό είναι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θεωνάς, Μιχελογιαννάκης, Γεννιά κ.α.) ίσως και ένας ή δύο από τους ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν κάποιες διατάξεις που αφορούν είτε το θέμα των απεργιών είτε των καζίνο είτε των πολυτεκνικών επιδομάτων είτε των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών άλλο τόσο πιθανό, ενδεχομένως και το πιθανότερο, είναι αυτοί να δηλώσουν "παρόν" προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα καταψήφισης των επιμέρους διατάξεων.

Στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου δεν ανησυχούν τόσο γι' αυτούς που έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους όσο για τους "ελεύθερους σκοπευτές", τους βουλευτές δηλαδή που δεν έχουν εκδηλώσει τη διαφωνία τους, δεν μιλούν, δεν τοποθετούνται και ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν την τελευταία στιγμή κάτω και από την πίεση της ονομαστικής ψηφοφορίας, που θεωρείται σίγουρο ότι θα ζητήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξάλλου το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιβαρυνθεί και από τα τύμπανα πολέμου που πλέον χτυπά δυνατά ο Περισσός.

Η επιλογή του ΚΚΕ να μην αφήσει την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί και να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο πεζοδρόμιο επηρεάζει, ιδιαίτερα στο θέμα του περιορισμού των απεργιών, ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με «κομμουνιστογενή» προέλευση καθώς δυσκολεύονται να πείσουν τους αριστερούς ψηφοφόρους τους ότι έχει δίκαιο ή μιλάει σοβαρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν αποφαίνεται ότι "κάθε εμπόδιο είναι για το καλό του συνδικαλιστικού κινήματος επειδή έτσι θα αναγκαστούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν πιο ενεργά στις διεκδικήσεις τους"!!!

Πάντως, η ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας διαβεβαιώνει τον πρωθυπουργό ότι το αποτέλεσμα από το "face control" των υποψηφίων ανταρτών είναι καθησυχαστικό. Κάποιοι μάλιστα είναι και υπεραισιόδοξοι καθώς θεωρούν πως μπορεί δύο βουλευτές (μία ανεξάρτητη και ένας από το Ποτάμι) να δώσουν θετική ψήφο και να ισοφαρίσουν τις εντυπώσεις από τυχόν απώλειες του κυβερνητικού στρατοπέδου. Μπορεί η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (πρώην Ένωση Κεντρώων) να μην έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συνταχθεί για μια ακόμη φορά με την κυβερνητική πλειοψηφία όμως ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) είναι σίγουρο ότι συμφωνεί με το 50+1 για τις απεργίες. Το τι όμως τελικά θα πράξει -αν θα υπερψηφίσει τη διάταξη ή δεν θα προσέλθει στην ψηφοφορία- θα το αποφασίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Σε κάθε πάντως περίπτωση η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει το δρόμο για τη θετική έκβαση της τρίτης αξιολόγησης στο Γιούρογκρουπ της 22ας Ιανουαρίου, κάτι που εκτός από την κυβέρνηση έχουν προεξοφλήσει με δηλώσεις τους οι δανειστές και με τη συμπεριφορά τους στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές οι αγορές και οσονούπω θα πιστοποιήσουν και οι οίκοι αξιολόγησης, αρχής γενομένης από τον Standard and Poor's. Εξέλιξη αναμφίβολα θετική για την οικονομία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, που όμως άμεσα δεν παράγει οφέλη για την κυβέρνηση. Παρά τα όσα λέγονται από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, ό,τι δηλαδή η τρίτη αξιολόγηση ήταν η πιο εύκολη επειδή δεν περιλαμβάνει μέτρα άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, εν τούτοις οι ρυθμίσεις για τα επιδόματα, τους πλειστηριασμούς, τις απεργίες, τις ΔΕΚΟ δημιουργούν στον ΣΥΡΙΖΑ -όπως παραδέχονται προβεβλημένοι βουλευτές και σημαντικά του στελέχη- σοβαρά προβλήματα στο καθημερινό πολιτικό παιχνίδι.

Οι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος της απεργίας ενισχύουν πρωτίστως, όπως δείχνουν και οι κινητοποιήσεις, τη θεσμική αριστερά, το ΚΚΕ. Η άρση των περιορισμών για τους πλειστηριασμούς, η επέκτασή τους (μετά τις τράπεζες) και σε δημόσιο-εφορίες-ταμεία και η μεταφορά τους από τις αίθουσες των ειρηνοδικείων αποκλειστικά στα γραφεία και τα κομπιούτερ των συμβολαιογράφων ενισχύουν την εξωκοινοβουλευτική αριστερά (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας κ.α.). Επίσης ενισχύεται και το Κίνημα Αλλαγής. Όχι μόνον γιατί επιστρέφουν οίκαδε πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί τα μέτρα που συνεχώς παίρνει η κυβέρνηση, στα πλαίσια των μνημονίων και των αξιολογήσεων, ενισχύουν την πεποίθηση ότι (μετά και την αποκάλυψη της μυστικής έκθεσης της ΤτΕ που εκθέτει την κυβέρνηση Καραμανλή) ουσιαστικά δεν υπήρχε άλλος δρόμος, όπως διαλαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά αυτός που, εξ ανάγκης και για να μην χρεωκοπήσει η χώρα, βάδισαν οι κυβερνήσεις, στην αρχή του Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια του Αντ. Σαμαρά.

Επιπροσθέτως, κέρδη αναμένεται να αποκομίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση σε περίπτωση που ναυαγήσει η προσπάθεια επίλυσης του "Μακεδονικού". Αρχικά οι άστοχες τοποθετήσεις της ΝΔ (δεδηλωμένη, Καμμένος ...) δημιούργησαν πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως πλέον η Πειραιώς φαίνεται να έχει συσπειρωθεί και ενωθεί γύρω από τη γραμμή "τρία στα τρία" (σύνθετη ονομασία, γεωγραφικός προσδιορισμός και ergo omnes). Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να τα κερδίσει και τα τρία, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο (ειδικά το θέμα της γλώσσας και του εθνικού αυτοπροσδιορισμού), τότε θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή που θα κερδίσει πόντους στην αντιπαράθεση και όχι η κυβέρνηση, όπως ευελπιστούν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς. Τα πάντα βέβαια, σε επίπεδο εντυπώσεων, θα εξαρτηθούν από την ονομασία, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ, σε περίπτωση συμφωνίας με τα Σκόπια, θα συμβάλλουν, ανυπερθέτως, και με τον τρόπο τους, να μειωθεί η εσωτερική ένταση και ιδιαίτερα μεταξύ κυβερνήσεως και αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, οίτινες ασχολούνται επισταμένως και από θέσεις ευθύνης με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας της χώρας.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν φαίνεται πάντως να ανησυχεί ιδιαίτερα για τα πρόσκαιρα, όπως τα θεωρεί, κέρδη των πολιτικών του αντιπάλων. Και τούτο επειδή γνωρίζει ότι τα πάντα θα παιχτούν τον Μάϊο. Αν τότε το ΔΝΤ δεν επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων και δεχθεί να μετατεθεί -αν όχι για ένα χρόνο ώστε να συμπέσει με τη μείωση του αφορολόγητου το 2020- για τουλάχιστον ένα εξάμηνο η μείωση των συντάξεων τότε έχει το περιθώριο να κάνει εκλογές το 2019 και μάλιστα μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως άλλωστε του εισηγούνται οι περισσότεροι των συνεργατών του.

Πριν όμως τον Μάϊο υπάρχει η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα πρέπει να έχει οκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο ώστε να είναι ευκρινείς και οι όροι εξόδου από την ασφυκτική μνημονιακή επιτροπεία και ειδικότερα αν αυτή θα είναι "καθαρή", όπως επιθυμεί η κυβέρνηση ή θα χρειαστεί, όπως συμβουλεύουν Ντράγκι και Στουρνάρας, και πιστοληπτική γραμμή, που εκ των πραγμάτων, επειδή θα ισοδυναμεί με ένα μίνι μνημόνιο, γειώνει τις πολιτικές φιλοδοξίες του ΣΥΡΙΖΑ για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Σημειώνουμε πως η τέταρτη αξιολόγηση δεν θα είναι εύκολη αφού μεταξύ των άλλων θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα όποια (κάποιοι τα ανεβάζουν σε περίπου 20) προαπαιτούμενα μεταφέρονται από την τρίτη αξιολόγηση στην τέταρτη. Μεταξύ αυτών είναι και η πώληση των ποσοστών "ευαίσθητων" ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ κ.λ.π.. Ειδικά για το 17% της ΔΕΗ, που πρέπει να πάει σε ιδιώτες, υπάρχει η σκέψη μήπως αντί για απευθείας πώληση να βγει ένα πενταετές μετατρέψιμο ομολογιακό. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν καταφέρει στη λήξη του να το αποπληρώσει τότε να περάσει το ποσοστό στον/ους επενδυτή/ές.

Πριν όμως και από τον Μάϊο, το ΔΝΤ, την τέταρτη αξιολόγηση και το "Μακεδονικό" υπάρχει ο ανασχηματισμός της κυβερνήσεως. Οι περισσότερες πληροφορίες τον θέλουν να πραγματοποιείται αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα προλάβει να τον πραγματοποιήσει εντός του Ιανουαρίου και ο λόγος είναι ότι στις 25-26 του μηνός θα βρίσκεται στο Νταβός, όπου μεταξύ άλλων -και εφόσον οι συνομιλίες, στη Νέα Υόρκη (17-18/1), του Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δύο χωρών παράξουν θετικά αποτελέσματα- θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζάεφ. Την επομένη των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (19-20/1), προκειμένου να εγκρίνει αφενός τους χειρισμούς στο "Μακεδονικό" και αφετέρου "την πορεία εξόδου από το μνημόνιο σε συνάρτηση με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί και η τέταρτη ώστε τον Αύγουστο η λήξη της δανειακής σύμβασης να είναι καθαρή και χωρίς επιπλέον δεσμεύσεις". Η περίπτωση ο ανασχηματισμός να γίνει στο διήμερο 22-23 Ιανουαρίου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αλλά, όπως παραδέχονται συνεργάτες του πρωθυπουργού, "είναι λάθος οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στριμωχτούν και να χαθούν ανάμεσα στις Βρυξέλες (Γιούρογκρουπ) και το Νταβός (Μακεδονικό)". Εκτός φυσικά κι αν αυτές είναι περιορισμένες, κάτι που τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικοί παράγοντες δεν το αποκλείουν, ενδεχομένως επειδή κάποιοι εξ αυτών δεν θέλουν να χάσουν την καρέκλα τους στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.

Και το πιθανότερο είναι να μην έχουμε μεγάλο ανασχηματισμό αφού τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι δεν μπορούν, για προφανείς λόγους, να μετακινηθούν οι υπουργοί Τσακαλώτος, Κοτζιάς και Καμμένος. Μεγάλος, ενδεχομένως δομικός και σίγουρα εκλογικός ανασχηματισμός θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Ενδέχεται δηλαδή ο πρωθυπουργός να επιλέξει να τον πραγματοποιήσει όχι μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης, αλλά πριν αφού τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την "έξοδο της 22ας Αυγούστου" και επομένως καλό θα είναι τα θετικά της εξόδου να πιστωθούν στη νέα του κυβέρνηση και όχι την παλαιά, η οποία θα βαρύνεται και με τα αρνητικά των επαχθών μέτρων που επέβαλαν οι αξιολογήσεις. Ένα από τα κριτήρια πάντως αν ο ανασχηματισμός θα είναι και ο τελευταίος, πριν την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, θα είναι και ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου και η περιφέρεια στην οποίαν αυτά εκλέγονται. "Αν το όργανο είναι πολυπληθές και μάλιστα υπάρχουν πολλοί υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί και προέρχονται από μεγάλες και κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, ιδίως της επαρχίας, τότε ο ανασχηματισμός θα είναι εκλογικός. Αν όχι ο Τσίπρας πάει για εξάντληση της τετραετίας και επομένως έχει το χρονικό περιθώριο να πραγματοποιήσει ακόμη έναν, ικανοποιώντας έτσι και την επιθυμία όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών, να αποκτήσουν τον τίτλο του υπουργού" μας λέει υψηλόβαθμος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει καλά τα κομματικά τεκταινόμενα και συνομιλεί με τον πρωθυπουργό και τους εξ απορρήτων συνεργάτες του. Σε κάθε πάντως περίπτωση τον Ιούνιο θα φύγει σίγουρα ο Τσακαλώτος οπότε το ντόμινο που θα ακολουθήσει θα είναι μεγάλο και δεν θα περιοριστεί στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Ενέργειας, Ναυτιλίας, αλλά θα περιλάβει και τα Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, Μετανάστευσης, Ψηφιακής Πολιτικής, Υποδομών και Πολιτισμού, εφόσον βεβαίως σε κάποια εξ αυτών δεν έχουν γίνει ήδη αλλαγές. Πιθανότατα στις αλλαγές θα περιλαμβάνεται και το υπουργείο Παιδείας, όσο κι αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι σωστό σε τρία χρόνια να έχουν αλλάξει τέσσερεις υπουργοί, ενώ δεν είναι απίθανο να υπάρξουν αλλαγές και στην αντιπροεδρία της κυβερνήσεως...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.