ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίθετη η Γερμανία

Ανοίγει ο δρόμος για ένα ασφαλές «συνθετικό» ομόλογο της ευρωζώνης

Τη δημιουργία ενός νέου «συνθετικού» ομολόγου της ευρωζώνης προτείνει η ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή για το χρηματοπιστωτικό κίνδυνο. Η αρχή θεωρεί ότι το ομόλογο θα ήταν το ίδιο ασφαλές με το γερμανικό χρέος και θα μπορούσε να αποτρέψει μια μελλοντική κρίση, σπάζοντας το φαύλο κύκλο δανεισμού των χωρών από τις τράπεζές τους.

Πέρα όμως από την πολιτική βούληση, θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να εκδοθεί ο νέος τίτλος, καθώς απαιτούνται αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Επικεφαλής της ομάδας εργασίας που σχεδίασε το ομόλογο είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας, Φίλιπ Λέιν, που υποστήριξε ότι το πακετάρισμα κρατικών χρεών σε ένα νέο ομόλογο και η πώλησή του σε διαβαθμισμένα κομμάτια θα έδινε στις τράπεζες μία εναλλακτική μορφή ρευστών ενεχύρων.
Ο ίδιος εκτιμά ότι το υψηλότερης διαβάθμισης κομμάτι θα είναι άτρωτο σε όλες τις οικονομικές κρίσεις, εκτός από τις χειρότερες.

«Θεωρούμε ότι το υψηλότερης διαβάθμισης κομμάτι του ομολόγου θα είχε αρκετά καλή επίδοση» ανέφερε ο Λέιν, που εκτιμά ότι η επίδοσή του θα είναι πολύ κοντά σε αυτή που καταγράφουν οι γερμανικοί τίτλοι.

Σε ένα ακραίο σενάριο, υποστήριξε, «η απόδοσή του θα ήταν κάπου μεταξύ του γερμανικού και του φιλανδικού» για το υψηλότερης διαβάθμισης. «Για το μεσαίας διαβάθμισης θα ήταν κοντά στην απόδοση του ιταλικού και για το χαμηλότερη διαβάθμισης θα ήταν μεταξύ της απόδοσης του ελληνικού και του πορτογαλικού», πρόσθεσε.

Σήμερα, τα ομόλογα κρατών θεωρούνται ότι δεν έχουν κίνδυνο για τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνθετικού ομολόγου, το υψηλότερης διαβάθμισης κομμάτι δεν πρέπει να έχει δυσμενέστερη μεταχείριση, ώστε να μη χρειάζεται οι τράπεζες να διατηρούν υποχρεωτικά κεφάλαια για αυτό. Ωστόσο, χρειάζονται νομοθετικές αλλαγές, ενώ σχετικές προτάσεις έχουν υποβληθεί για συζήτηση προς την Κομισιόν.
υποβληθεί προς συζήτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα φέτος.

Το ανώτερο 70% του ομολόγου θα θεωρείτο ως το κομμάτι υψηλότερης διαβάθμισης, ενώ το επόμενο 20% θα πωλείτο ως μεσαίας διαβάθμισης και το τελευταίο 10% ως χαμηλότερης διαβάθμισης.

Αντίθετη η Γερμανία 

Η Γερμανία είναι αντίθετη σε ένα ευρωομόλογο, καθώς εκτιμά ότι ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα στην αποπληρωμή χρέους άλλων χωρών ή τη διάσωση των εκδοτών σε περίπτωση πιέσεων. Όμως, ο Λέιν, υποστήριξε ότι τα χαμηλότερης διαβάθμισης κομμάτι θα θεωρούνταν πιο επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού και θα έπρεπε να πωληθούν σε επενδυτές με μεγαλύτερη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.