ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Από δυο χωρία χωριάτες

Εν όψει του Αθηναϊκού συλλαλητηρίου για το αναζωπυρωθέν μακεδονικό στην Αθήνα, ας δούμε ξανά εκείνο που προηγήθηκε. Ειδικά τώρα που κάθεται σιγά σιγά η σκόνη των πρώτων εντυπώσεων. Τη συγκέντρωση περισσότερων από 250 χιλιάδες ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη ενδεχομένως δεν θα την έλεγες λαοθάλασσα, αλλά ήταν μάλλον κάτι παραπάνω από μια σύναξη σε κεντρική πλατεία μια τυχαία “Κυριακή στο χωριό”.
Είναι αλήθεια ότι το τόνο σε εκείνη τη συγκέντρωση τον έδωσαν πατριδοκάπηλοι επαγγελματίες, αναχρονιστικό παπαδαριό, θερμοκέφαλοι στρατόκαυλοι, γραφικοί μεταμφιεσμένοι Μεγαλέξανδροι και πάσης φύσεως ψεκασμένοι. Είναι γεγονός, ακόμη, ότι οι λόγοι που εκφωνήθηκαν προέρχονταν αποσπασματικά από το ρηχό ανθολόγιο της εθνικόφρονος δημαγωγίας και της κούφιας ακροδεξιάς ρητορικής.
Όμως, η πλειονότητα του κόσμου που συγκεντρώθηκε κάτω από την εξέδρα αποτελούνταν από απλούς ανθρώπους. Ανώνυμους πολίτες που δεν καταχωρίζονται σώνει και καλά στο τσούρμο των μισαλλόδοξων εμποράκων του πατριωτισμού, των φανατικών θρησκόληπτων και των νεοναζιστών τραμπούκων.
Ανάμεσά τους-και έχω προσωπική αντίληψη επί του θέματος - βρέθηκαν και νηφάλιοι, μετριοπαθείς, δημοκράτες που αντιμετωπίζουν κριτικά τα εγχώρια μυθολογικά στερεότυπα. Έχουν όμως έντονες ανησυχίες και ευαισθησίες σε ότι αφορά τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πατρίδας.
Στα τελευταία, πέρα από το όνομα της γειτονικής χώρας, περιλαμβάνουν και το ξεπούλημα των “ασημικών” της χώρας. Και διαμαρτύρονται όχι μόνο για τη μπιρ παρά παράδοση των αεροδρομίων στους Γερμανούς, των λιμανιών στους Κινέζους, τις μαρίνων στους Τούρκους, των νερών στους Γάλλους κλπ, αλλά για τη συνολική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία, τελικά , απομειώνει την εθνική κυριαρχία.
Πρόκειται για μια μερίδα ηττημένων, εξουθενωμένων και απογοητευμένων πολιτών από τις πολιτικές της τελευταίας τριετίας, η οποία δεν στοιχήθηκε με το παραληρηματικό νεοσωβινισμό, των έξαλλων “επώνυμων” ομιλητών του συλλαλητηρίου. Απλώς ανακάλυψε στην συγκεκριμένη εθνική διαμαρτυρία τη διέξοδο για να εκφράσει την οργή και την ανυπακοή της στις τρέχουσες κυβερνητικές επιλογές.
Δεν είναι άλλωστε καινοφανές, μορφές της κοινωνικής διαμαρτυρίας να καλύπτονται κάτω μαζικές διαδηλώσεις υπό τη σημαία της εθνικής ευθιξίας. Το πρωτότυπο είναι ότι η υποτιθέμενα Αριστερή κυβέρνηση έσπευσε να χαρίσει τις όποιες ευαισθησίες των διαμαρτυρόμενων πολιτών στην ακροδεξιά και να ταυτίσει άπαντες του συγκεντρωμένους με τον αντικοινοβουλευτικό παροξυσμό των αγορητών. Και βέβαια έκανε τα στραβά μάτια όταν ο κυβερνητικός της εταίρος πρωτοστάτησε στο συλλαλητήριο
Ταυτόχρονα η λεγόμενη Κεντροδεξιά και δήθεν φιλελεύθερη αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας και νομιμοποιώντας εκ του ασφαλούς το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά και αυτό της Αθήνας, επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικισμού και να ξεπλύνει σύσσωμη τη σκοταδιστική εθνικοφροσύνη η οποία καπελώνει τα ατομικά δικαιώματα και την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση. Με το πρόσχημα ότι δεν χαρίζει τα συλλαλητήρια στο νεοναζιστικό μόρφωμα.
Γίνεται καθαρό πως με υπεκφυγές, δικολαβισμούς, σοφιστείες και παραπλανήσεις κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, εντάσσουν τυχοδιωκτικά το ζήτημα του Μακεδονικού στον κομματικό ανταγωνισμό. Το κακό είναι ότι αμφότεροι, δίχως αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, επεξεργασμένη εθνική στρατηγική και με πλήρη άγνοια της κοινωνικής βάσης και της ιδεολογικής καταγωγής των “αυθορμήτως” προσερχομένων σε αυτά τα συλλαλητήρια, ωθούν σκόπιμα τη πλειονότητα των τελευταίων να καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ρήτορες του «Ολαρία ολαρά, μαύρο τύμπανο χτυπά”.
Το χειρότερο είναι ότι με βολικά ιδεολογήματα, με εκατέρωθεν αποκηρύξεις και εναγκαλισμούς που εξυπηρετούν μόνο το να τσαλακώσει ο πρωθυπουργός το προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τούμπαλιν, καλλιεργούν το έδαφος μια νέας ολέθριας πόλωσης.
Πάνω στα απομεινάρια του σκηνοθετημένου διχασμού “μενουμεευρώπηδες” και “αντιτροικανούς”, στήνουν τη ψευδοπαράσταση δήθεν πατριώτες και τάχα ριψάσπιδες. Ας μην διαμαρτυρηθούν μετά για το μαζικό φαινόμενο της δυσπιστίας στο πολιτικό, σύστημα. Οι ίδιοι διαιρούν τη κοινωνία σε χωριάτες από δυο χωρία.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. C.M.G. 22:20 31/01/2018

    Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού

    Δείξε μου τον «επιτελάρχη» σου, να σου ειπώ τι είδους «στρατηγός» είσαι!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.