ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτερ Πράετ

ΕΚΤ: Το QE θα σταματήσει μόνο όταν είμαστε σίγουροι για τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει τη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία της Ευρωζώνης όταν θα έχει την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο της χωρίς τη βοήθεια αυτή, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ. Η αναφορά αυτή του Πράετ, ενός από τους αρχιτέκτονες του προγράμματος αγορών ομολόγων, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, της ΕΚΤ, ήταν απάντηση στις αυξανόμενες φωνές ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας για να σταματήσει το πρόγραμμα, το οποίο έχει κατηγορηθεί για την τροφοδότηση φουσκών στις αγορές ακινήτων και ομολόγων.
Ο Πράετ είπε ότι πριν η ΕΚΤ λάβει μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο της για επίπεδα σχεδόν 2% και ότι αυτό θα συμβεί και μετά από την άρση της νομισματικής στήριξης. «Μόλις το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι έχουν ικανοποιηθεί τα τρία κριτήρια για μία διατηρήσιμη προσαρμογή (του πληθωρισμού), οι καθαρές αγορές ομολόγων θα σταματήσουν, σε εναρμόνιση με την κατεύθυνση της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής μας», είπε ο Πράετ σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.
Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και για όσο διάστημα ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον στόχο. Δεσμεύθηκε, επίσης, να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά, πολύ χαμηλά επίπεδα για σημαντικό διάστημα μετά το τέλος των αγορών ομολόγων. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται πάνω από το 1%, αλλά ο στόχος της ΕΚΤ δεν αναμένεται να επιτευχθεί στα επόμενα χρόνια. «Ακόμη και αν τα νεότερα στοιχεία επαλήθευαν την προσδοκία μίας σταδιακής συγκρότησης πληθωριστικών πιέσεων, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να επιβεβαιώσει μία διατηρήσιμη προσαρμογή, εάν οι λιγότερο χαλαρές συνθήκες νομισματικής πολιτικής θα έθεταν σε κίνδυνο την πορεία του πληθωρισμού», σημείωσε ο Πράετ.

Ο Διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο ούτως ή άλλως να συνεχισθεί το πρόγραμμα» και ότι ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι διατηρεί ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για να περιορίσει μία ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ανατίμηση του ευρώ επηρεάζει αρνητικά την επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, καθώς κάνει τις εξαγωγές ακριβότερες και τις εισαγωγές φθηνότερες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.