ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημικρανία στη ΝΔ, πονοκέφαλος στο Μαξίμου από την «Λέγκα του Βορρά»

Ένα δεξιό κόμμα που κανείς δεν θέλει...

Η «απειλή» δημιουργίας ενός νέου δεξιού κόμματος, με πατριωτικά χαρακτηριστικά, πάνω στην «πλάτη» του Μακεδονικού, απασχολεί όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς η μαζικότητα του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους.

Εκ πρώτης όψεως, από ένα κόμμα που μπορεί να γεννηθεί στα δεξιά της ΝΔ έχει να ανησυχεί μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, επειδή πολιτική δεν γίνεται με όρους του συμβατικού χάρτη της πολιτικής γεωγραφίας, η σχετική σεναριολογία για μία «Λέγκα του Βορρά» δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν παίκτη του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Όλο δεξιά

Σε πρώτη φάση, πάντως, η αλήθεια είναι ότι τα βασικά «καμπανάκια» χτυπούν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αν δημιουργηθεί μία «Λέγκα του Βορρά» και «πατήσει» πάνω στη συγκυρία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, τότε μπορεί να στερήσει από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύτιμες ποσοστιαίες μονάδες. Μονάδες που μπορεί να αποτελούν, σε διαφορετική περίπτωση, είτε το «διαβατήριο» για την αυτοδυναμία της ΝΔ, είτε απλώς την... διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ -καθώς η σταθερή τάση που αναδεικνύεται τους τελευταίους μήνες στις δημοσκοπήσεις φανερώνει ότι το πολιτικό παιχνίδι αρχίζει να ανοίγει ξανά.
Παράλληλα, στην περίπτωση που ένα τέτοιο κόμμα αρχίζει να «περπατάει» και να εμφανίζει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, τότε ενδεχόμενως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με εσωκομματική αμφισβήτηση. Αν, μ’ άλλα λόγια, διαμορφωθεί ένα σκηνικό κατά το οποίο η ΝΔ, που διατηρούσε ως το καλοκαίρι διαφορά στις δημοσκοπήσεις άνω των 10 μονάδων, εμφανιστεί ξαφνικά να έχει εύθραυστο προβάδισμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και να φυλλορροεί προς τα δεξιά της, τότε ενδεχομένως να ανοίξουν στόματα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και μαζί τους, ο ασκός του Αιόλου...

Στο προσκήνιο η σταθερότητα

Ωστόσο, ένα τέτοιο σκηνικό, όπως προαναφέρθηκε, δεν αφορά μόνο τη ΝΔ, αλλά πρωτίστως τη ΝΔ. Δευτερευόντως, ένα δεξιό κόμμα έχουν πολλούς λόγους να το απεύχονται και στο Μέγαρο Μαξίμου. Καταρχάς, μία «σοβαρή Χρυσή Αυγή» -σύμφωνα με έναν αλήστου μνήμης ορισμό τηλεσχολιαστή – θα έσπρωχνε συλλήβδην το πολιτικό σκηνικό προς τα δεξιά, αφού πολλές πολιτικές δυνάμεις δε θα ήθελαν να αφήσουν ένα τέτοιο κόμμα να καπηλεύεται μόνο του τις πατριωτικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Πέραν αυτού, όμως, αν ένα τέτοιο κόμμα πάρει σάρκα και οστά και φανεί να «στέκεται», διεκδικώντας ψήφους και ψηφοφόρους από «όμορα» κόμματα, τότε πρόβλημα δε θα έχει μόνο η ΝΔ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς και θα εξαφανιστούν τα όποια περιθώρια ελιγμών θα έχει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, καθώς με κάθε «στραβοπάτημά» του, το νέο δεξιό κόμμα θα καραδοκεί για να απορροφήσει τους εναπομείναντες ψηφοφόρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σηματοδοτώντας όχι μόνο το πολιτικό τέλος του κόμματος του Πάνου Καμμένου, αλλά και μία περίοδο διευρυμένης αστάθειας για το κυβερνητικό σχήμα συνολικά...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.