ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οσα δήλωσε στην κοπή πίτας του ΚΙΔΗΣΟ

Επίθεση κατά Καραμανλή, Προβόπουλου και Μπαρόζο εξαπέλυσε ο Παπανδρέου

Για τις ευθύνες και τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας μίλησε  ο Γιώργος Παπανδρέου.  Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος ειδικά στον Κώστα Καραμανλή, στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Εμανουέλ Μπαρόζο,  διαψεύδει τους μύθους για το πώς τέθηκε η χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο και τεκμηριώνει την υπόγεια διαδρομή της καραμανλικής Δεξιάς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με βασική ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια, όχι τα μνημόνια την κρίση, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του βράδυ της Δευτέρας στην Τεχνόπολη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην πρόσφατη παραδοχή του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργου Χουλιαράκη, λέγοντας ότι “την πικρή για αυτούς αλήθεια ανακάλυψαν πρόσφατα, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι, δηλαδή, αν δεν είχε υπάρξει ο αναγκαστικός δανεισμός με το πρώτο μνημόνιο, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει”.

Όπως είπε, “επιτέλους, με το καλό να εγκαταλείψουν και τα υπόλοιπα ψέματα – τις «αυταπάτες», και τις προσπάθειες συγκάλυψης της αλήθειας και των πραγματικών ενόχων, όσο χρήσιμο κι αν νομίζουν πως τους είναι στο κομματικό τους αφήγημα. Αφήγημα, που καθόλου τυχαία, συμπίπτει με αυτό της καραμανλικής δεξιάς και το οποίο, ούτε ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκαταλείψει”.

“Ο Καραμανλής είναι σιωπηλός αλλά όχι ανενεργός”
Αναφερόμενος ειδικά στον Κώστα Καραμανλή, τόνισε ότι “με τις εκκωφαντικά καταστροφικές επιλογές του, παραμένει σιωπηλός. Δεν είναι όμως ανενεργός. Ο ίδιος, όσο και οι «κύκλοι» του, κάποιοι από τους οποίους είναι δανεικοί στο σημερινό Μαξίμου, επιμένουν, παρά την καταστροφή που έχουν προκαλέσει, να ιεραρχούν την προσωπική τους μοίρα, ως υπέρτερη του Ελληνικού λαού”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε μεν ότι “δεν έχω τίποτα τον προσωπικό με τον Κώστα Καραμανλή, καθώς πολλά από τα βαθύτερα αίτια του ελληνικού προβλήματος ήταν χρόνιες παθογένειες”, αλλά τον επέκρινε ότι “πήρε όμως μια Ελλάδα, το 2004, στην ακμή της παρουσίας της στην ΕΕ, με ιστορικές επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική, με σοβαρές νέες υποδομές, με την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων, ευκαρία τεράστιας προβολής της χώρας μας, βρήκε έναν Ελληνισμό με κέφι, ελπίδα και την οικονομία σε πρωτοφανή ανάπτυξη. Και αντί να αξιοποιήσει την ζηλευτή αυτή θέση κατάφερε να την υπονομεύσει βάναυσα. Παρέδωσε την Ελλάδα αναξιόπιστη, αναξιόχρεη και προβληματική. Χωρίς καμία αμφιβολία, η θητεία του αποτελεί το αποκορύφωμα του ελληνικού προβλήματος. Δηλαδή, των πελατειακών αντιλήψεων και πρακτικών, που έφεραν την Ελλάδα να γίνεται επέτης και τελικά εξαρτώμενη από εξωτερική βοήθεια”.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, “βολεύει και τον ίδιον, και τους όμοιούς του, και πολλούς άλλους να ποτίζουν τον Ελληνικό λαό με ψέματα. Βολεύει γιατί δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει στην Ελλάδα. Η συντήρηση βολεύεται να κρατά τον Ελληνικό λαό σε μια κατάσταση μοιρολατρίας. Αδύναμο άρα και υπάκουο. Να περνά η αντίληψη ότι δεν υπήρξαν, ούτε υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές. Μόνο αδιέξοδα”.

"Απών σε Κυπριακό - Μακεδονικό"
Επικριτικός κατά του προκατόχου του στο Μαξίμου την περίοδο 2004-2009 ήταν και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ειδικά το Κυπριακό και το Μακεδονικό.

“Με το Κυπριακό εκκωφαντικά απών από τις διαπραγματεύσεις, ψελλίζει το ΝΑΙ στην Ελβετία και μετά γνέφει ένα ΟΧΙ στην Ελλάδα. Αρκεί να μην έχει ο ίδιος πολιτικό κόστος.

Έτσι και με το Μακεδονικό. Αποδέχεται την σύνθετη ονομασία στο Βουκουρέστι (και τότε και δημόσια στην Ελλάδα) και σήμερα μας τα γυρίζει.Αρκεί ο ίδιος να μην έχει πολιτικό κόστος. Κόστος όμως υπάρχει και μεγάλο. Για την Ελλάδα. Για τον Ελληνισμό, που αισθάνεται προδομένος, σε σύγχυση, και απογοητευμένος”.

Η χρεωκοπία του 2009 - “Συνοδοιπόρος του Καραμανλή ο Προβόπουλος”
Κάνοντας λόγο για συνομωσίες, τόνισε μεταξύ άλλων: “Η χώρα χρεοκόπησε γιατί εμείς - και μάλιστα, η Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία - μαγείρεψε τα στατιστικά στοιχεία. Όχι γιατί αυτός, με τον σημερινό ΠτΔ και τους υπόλοιπους υπουργούς του, μοίραζαν το δημόσιο κορβανά για να αγοράσουν ψήφους και εύνοια ημετέρων. Ακόμη τον περιμένω να μιλήσουμε δημοσίως. Από εκεί που μείναμε τον Οκτώβρη του 2009, όταν τον ρώτησα για την κατάσταση της χώρας και η απάντησή του ήταν:

Τρία πουλάκια κάθονται. - Κι η χώρα στα τάρταρα. Καθημερινά όμως αποκαλύπτονται.

Τα ψευδή στοιχεία που δημοσιοποίησαν στην ΕΕ το 2009 - δυο μέρες πριν τις εκλογές - τα ονοματίζει η διακομματική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που έγινε το 2015 ως ξεδιάντροπη «απάτη».

Τις πρακτικές τους, τις ομολόγησε δημόσια ο κ. Προβόπουλος, μόλις πέρσι.Είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση από το καλοκαίρι του 2008, για να αποκρύψουν την αλήθεια.

Ο κ. Προβόπουλος, ως συνοδοιπόρος και συνυπεύθυνος του κ. Καραμανλή, ομολόγησε μόλις πέρσι, πως ζήτησε από το ΔΝΤ και τον τότε υπεύθυνο για την Ελλάδα, κ. Τράα, να μην δημοσιοποιήσουν την Έκθεσή του. «Τον παρακαλέσαμε, να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός», είπε χωρίς αιδώ. Ο κ. Προβόπουλος που τάχα μας είχε ενημερώσει...

Μας ενημέρωσε κάποιες μέρες πριν από τις εκλογές ότι το έλλειμμα μπορεί να είναι διψήφιο. 3 ημέρες μετά από τις εκλογές είπε ότι είναι 12,5%. Και πάλι έκρυψε την αλήθεια. Πριν από 15 ημέρες μάθαμε ότι είχε στα χέρια του την έκθεση των υπηρεσιών της Τράπεζας Ελλάδας.

Έλεγε ότι, όλα αυτά είναι εκτός πραγματικότητας και ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Την έκρυψαν. Όχι, δεν ξέραμε ούτε την έκταση, ούτε το βάθος του προβλήματος των δημοσίων οικονομικών.Ουδείς ήξερε, τότε, πλην του στενού κύκλου.

Και επιτέλους, ας σταματήσουν την προσπάθεια να κατασκευάσουν συνενόχους.Το έγκλημά τους είναι πια ορατό. Βασικός τους στόχος ήταν να κρύψουν την αλήθεια από τον Ελληνικό λαό. Για να πετάξουν την απασφαλισμένη χειροβομβίδα στη δικιά μας αγκαλιά και να τρέξουν να κρυφτούν από τις ευθύνες τους. Για να εκραγεί στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, της νέας κυβέρνησης, ενώ αυτοί, οι πραγματικοί εμπρηστές θα έχουν αποδράσει.

“Οι λαϊκισμοί του Σαμαρά“
Μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: “Και εάν δεν με είδατε εξοργισμένο, αν δεν με είδατε να βγαίνω και εγώ στις πλατείες και στους δρόμους από την αγανάκτησή μου, αν δεν με είδατε να αντιπολιτεύομαι την αντιπολίτευση, όπως έγινε όταν ο Σαμαράς άνοιξε την πόρτα του θηριοτροφείου με τους λαϊκισμούς του, ήταν γιατί ήξερα ότι έπρεπε να αφιερωθώ στη διαχείριση της μεγαλύτερης κρίσης που θα περνούσε η Ελλάδα, αλλά και στη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυση της ΕΕ.

Ίσως να έκανα λάθος. Ίσως να υπερεκτίμησα τον πατριωτισμό της αντιπολίτευσης.

Ίσως να υποτίμησα τις μηχανορραφίες τους και τα fake news που πότισαν τον Ελληνικό λαό”.

“Ο Μπαρόζο έκανε τα στραβά μάτια”
“Στο στενό κύκλο, τότε, και ο κ. Μπαρόζο. Τεράστιες οι ευθύνες της ελεγχόμενης από συντηρητικές δυνάμεις ΕΕ. Έκανε και αυτός τα στραβά μάτια για να διευκολύνει τον φίλο του κ. Καραμανλή.

Ο κ. Μπαρόζο, που πετούσε πάνω από τις φωτιές στην Ηλεία, μαζί με τον κ. Καραμανλή, γιατί του είχε τάξει στήριξη για την επανεκλογή του. Τον είχα ρωτήσει επανειλημμένα αν γνωρίζει κάτι και απαντούσε ότι όλα ήταν καλά. Για το ποιόν και τα πεπραγμένα του κ. Μπαρόζο, ας ανατρέξουν όσοι ακόμα δεν κατανοούν τι συνέβη, στη συνέντευξη Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε δημόσια πια ομολογεί, ότι η κα Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ γιατί δεν εμπιστευόταν πλέον τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό, σε απάντηση για όσους ακόμα πιστεύουν στο ψέμα, ότι εμείς ζητήσαμε το ΔΝΤ.

Τι κάνει η Δικαιοσύνη;

Ένα ερώτημα που ακόμη περιμένει απάντηση: Ερώτημα που έθεσε σε συνέντευξή του χθες και ο Πρόεδρος του Μηχανισμού Στήριξης / ESM / κ. Βιζερ: Η Ελληνική δικαιοσύνη, θα ασχοληθεί με τα πραγματικά στοιχεία αντί με μύθους, fake news και συνωμοσιολογία;

Θα διερευνήσει τα όσα περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής και χαρακτηρίζει λαθροχειρία και απάτη τη παραχάραξη των δημοσιονομικών στοιχείων επί Καραμανλή;”

Η θέση του Παπανδρέου για το Μακεδονικό σήμερα:
Εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς γνώση, χωρίς σχέδιο.

Ούτε υπό το βάρος πιέσεων, ως επακόλουθο αλόγιστων και βλαπτικών επιλογών, ενταγμένων στον μικρόκοσμο της χωρίς αρχές και αξίες άσκησης της εξουσίας, για τη νομή της και την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Γι’ αυτό και για λόγους ευθύνης, αισθάνομαι την ανάγκη, να ακούσω τους κυβερνώντες να μας πούν τι ακριβώς κάνουν, ποιες είναι οι θέσεις τους και πως τις προωθούν.

Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για να πορευόμαστε στη λογική του "ας κινηθούμε μεταξύ τακτικισμού και αρνητισμού" της Νέας Δημοκρατίας ή τη λογική "ας παίζουμε σε διάφορα ταμπλό μιας κι έχουμε έναν ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο" του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε η στάση του Κώστα Καραμανλή να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο και να αποποιούμεθα των ευθυνών μας, μπορεί να είναι υπεύθυνη επιλογή για τη χώρα. (Θυμίζω ότι παρότι είχαμε για χρόνια καταφέρει να μην αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ τα Σκόπια ως Μακεδονία αυτό το έχασε - από την αδράνειά του - ο Καραμανλής όταν έγινε Πρωθυπουργός.)

Θυμίζω για την ιστορία

Ακόμα και το περιβόητο «βέτο» στο Βουκουρέστι χρησιμοποιείται σήμερα από κάποιους για να προετοιμάσουν την πολιτική τους επάνοδο.

Ξαφνικά κάποιοι έως τώρα «βουβοί» φαίνεται να ξαναβρίσκουν την φωνή τους.

Και τα ψέματα ή έστω οι υπερβολές συνεχίζονται.

Και για να είμαστε ακριβείς με την ιστορική πραγματικότητα - διότι και σε αυτό το θέμα συνεχίζει η προσπάθεια κάποιων να γραφτεί η ιστορία όπως τους βολεύει:

Στο Βουκουρέστι κανένα «ηρωικό βέτο» δεν υπήρξε - διότι απλούστατα και ευτυχώς δεν χρειάστηκε.

Το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ποτέ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία κατά την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Ήδη εκ των προτέρων είχε καταστεί σαφές ότι αυτό το θέμα έβρισκε αντίθετους κάποιους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

θεωρώ ότι οι χειρισμοί της τότε κυβέρνησης ήταν οι ενδεδειγμένοι.

Το αναγνωρίζω γιατί θέλω να μιλάμε με αλήθειες.

Θυμίζω ότι και εμείς, το ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τότε, συνέβαλε. Συμβάλαμε με τον απαραίτητο διάλογο και συνεργασία με την κυβέρνηση, να χαραχτεί μία εννιαία εθνική γραμμή - η «κόκκινη γραμμή» όπως είχε ονομαστεί τότε, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση (erga omnes ) - ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας αποτελεσματικά.

Αυτό, για εμένα, είναι ένα παράδειγμα σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης όταν τα συμφέροντα της πατρίδας και τα εθνικά θέματα δοκιμάζονται.

Ποιός λοιπόν καλλιεργεί τον «μύθου του βέτο του Βουκουρεστίου».

Στα εθνικά θέματα όπως και στις μεγάλες κρίσεις - όπως αυτή τους 2009-10, απαιτείται σοβαρότητα.

Δεν υπάρχουν πατριώτες και μη πατριώτες.

Υπάρχουν όμως εκείνοι που καπηλεύονται τον πατριωτισμό και εκείνοι που θέλουν πατριωτικά να υπηρετούν την Ελλάδα.

Όσο κι αν έφτιαξαν πολλοί καριέρες με ακραίες φωνές και συλλαλητήρια - επενδύοντας στον πόνο του Ελληνικού λαού, δεν βοήθησαν τα εθνικά συμφέροντα. Ούτε το 92, ούτε τώρα βοηθούν.

Οι δικές μας θέσεις είναι σαφείς και διαχρονικά συνεπείς.

Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει και πολλά να κερδίσει μέσα από έναν ισχυρό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Και το ρόλο αυτό μπορούμε να τον κερδίσουμε μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία, την έξυπνη διπλωματία.

Αρκεί να ανατρέξουμε στην ιστορία για να πεισθούμε.

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 21:07 24/01/2018

    Ήλιε του κλεδτοπασόκ.Απωτο Σαμαρά, το απώ γράφεται με ο και είναι δύο χωριστές λέξεις αγράμματε.Τέτοια ζώα και φασίστες σαν εσένα ψήφιζαν το κλεφτοπασόκ που ρήμαξε την Ελλάδα.Ψηφίζουμε ότι μας αρέσει.Σανό, κονδύλια και μίζες τρώγατε εσείς στο γαμ…νο,το προδοτικό κλεφτοπασόκ.Παγκόσμιος λακαμάς ο βλάκας που πέφτει από το ποδήλατο και θαυμάζουν κάτι μαλ..ες σαν εσένα.Παίχτης της μαλ..ίας αυτός που του γυρίζει το κανό ανάποδα.Παγκόσμιος χαφιές του Κλίντον και του Ομπάμα μπορεί και να είναι.Σάλτα και γαμ..ου τώρα τσόλι, κλεφτοδημοκράτη και εσύ και το κλεφτοπασόκ.Εκεί που έχεζε ο Παναγιώταρος φύτρωσες εσύ παλιοκουράδα.

  2. Ήλιος 1:35 24/01/2018

    Προς SPARTA ………… ΛΟΙΠΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΣΑΝΟ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΩΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟ ΤΣΙΠΡΑ ΚΛΠ ΟΤΙ ΣΚΙΖΟΝΤΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΧΡΕΗ ΚΛΠ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΕΣ ;;;;;; ΦΑΣΙΣΤΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ Κ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΜ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ Ε ΦΑΣΙΣΤΑ ………….Υ.γ. Το ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟ Κ Σ άλλη ΠΑΡΑΛΙΑ

  3. Φελ 22:49 23/01/2018

    Αγαπητέ γράψε που διαφωνείς με το δημοσίευμα, για να πείσεις κάπως τον εαυτό σου. Συγκεκριμένα ΟΧΙ Αοριστολογίες όπως πριν. Τι δουλειά κάναν τόσα χρόνια τα ΜΜΕ μαζί και οι ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ( ίσως είσαι ΕΝΑΣ απο αυτούς). Τώρα που είναι??????????????

  4. Φελ 20:59 23/01/2018

    Αγαπητέ Φελνίκο, Γιατί η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι επίθεση????????????

  5. SPARTA. 20:50 23/01/2018

    Ό Τζέφρυ Μινέικο Παπανδρέου είναι αυτός που έβαλε τους Ιμπεριαλιστές του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Ντήλερ των ξένων τοκογλύφων είναι και των Αμερικανοεβραικών συμφερόντων.Υπουργός Παραπαιδείας στην κυβέρνηση του πατέρα του.Υπουργός Εξωτερικών του Ααρών Αβουρή στην εγκληματική κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών του κώλου, της μίζας, της αρπαχτής και των νταβατζήδων.Ήταν αυτός που χόρευε ζειμπέκικα με τον Τούρκο Υπουργό Ισμαήλ Τζέμ, αυτός που έριχνε μαζί με το ΝΑΤΟ τις βόμβες του Κλίντον στους Σέρβους αδελφούς μας στο Κόσοβο.Ή εγκληματική του διακυβέρνηση θα ταλαιπωρεί την Ελλάδα για δεκαετίες.

    • nikos 21:46 23/01/2018

      ade pnixou fasista xrisavgiti……..vromo tsoula tou hitler………..

      • SPARTA. 21:10 24/01/2018

        Nikos στο έχω ξαναπεί και άλλη φορά σάλτα και γαμ…ου με κανένα σκύλο μουν….ο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.