ΥΓΕΙΑ

Γι' αυτό προσοχή!

Έρευνα: Η κατανάλωση αλατιού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Είναι ένα συστατικό, το οποίο αδιαμφισβήτητα νοστιμεύει τα φαγητά μας, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, οστεοπόρωσης, παχυσαρκίας, πέτρας στα νεφρά και νεφρικών παθήσεων.

Μία πρόσφατη έρευνα, έρχεται να προσθέσει άλλη μία «παρενέργεια» του αλατιού στη μακροσκελή λίστα του, καθώς οι ειδικοί κατέληξαν στο γεγονός ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και Αλτσχάιμερ, λόγω κακής εγκεφαλικής αιμάτωσης και κατακράτηση υγρών.
Πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα υποδηλώνουν ότι τα αλμυρά τρόφιμα ενεργοποιούν μια φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση που στερεί το οξυγόνο από τον εγκέφαλο και βλάπτει τους νευρώνες, προκαλώντας συμπεριφορικά και ψυχικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό ότι αυτά τα αποτελέσματα αντιστράφηκαν όταν υπήρξε μία υγιεινή διατροφή, παρέχοντας μας αρκετά στοιχεία, ότι μια αλλαγή στο τρόπο που τρεφόμαστε μπορεί πραγματικά να είναι σωτήρια.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο τι μπορεί να προκαλεί την εκφυλιστική ασθένεια, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τόσο η γενετική όσο και ο τρόπος ζωής συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience, διαπίστωσε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες η αλμυρή διατροφή οδήγησε σε δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων και σε μείωση της ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Constantino Iadecola αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η φυσιολογική γνωστική λειτουργία απαιτεί επαρκή, καλά ρυθμισμένη παροχή ροής αίματος», συμπληρώνοντας:

«Οι νευρώνες είναι πολύ "συγκεκριμένοι", όπως τα μικρά παιδιά, θέλουν μόνο ένα είδος τροφής: μόνο γλυκόζη και οξυγόνο» και καταλήγει:

«Χωρίς αυτά τα δύο, οι νευρώνες δεν λειτουργούν καλά».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.